PSN Gems: τίτλοι γρίφων, εξερεύνησης, τρόμου

Για όσους αγαπούν τα περισσότερο "εγκεφαλικά" games, οι καλύτερες προσιτές επιλογές στο PS4

Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital PSN Gems Week έχουμε ήδη αναφερθεί στο πώς διακρίνουμε αυτά τα "games-διαμάντια" για το PS4 στο PlayStation Store, στο πώς μπορεί να τα αποκτήσει κανείς σε ακόμη χαμηλότερη τιμή από την ήδη χαμηλή που τα χαρακτηρίζει, καθώς και στους τίτλους δράσης, οδήγησης και σπορ που προτείνουμε ανάμεσα στους εκατοντάδες διαθέσιμους. Υπάρχει σημαντικό ποσοστό, ωστόσο, παικτών που δεν αρέσκεται τόσο στην... αδρεναλίνη των games όσο στην πρόκληση των γρίφων ή/και στην εξερεύνηση ή/και στην υποβλητική ατμόσφαιρα των ταινιών θρίλερ και μυστηρίου. Το PS Store έχει να επιδείξει και γι' αυτούς τους gamers πλειάδα ποιοτικών παραγωγών, πολλές από τις οποίες προσφέρονται σε ένα κλάσμα του κόστους που συνήθως καταβάλλει το κοινό για τις νέες κυκλοφορίες του PS4. Για να δούμε λοιπόν σε αυτές τις κατηγορίες τις πέντε κύριες επιλογές μας... και μερικές ακόμη πέραν αυτών!

Little Nightmares


Μερικές φορές τα πλέον γευστικά γεύματα είναι μικρά, μεστά και απέριττα - και ο συγκεκριμένος τίτλος μετουσιώνει αυτήν την διαπίστωση εξαιρετικά, προσφέροντας μέσα σε έξι ώρες συγκινήσεις που άλλα games δεν προσφέρουν σε τριπλάσιες. Η επίλυση γρίφων και η επιβίωση ενός αγνώστων στοιχείων κοριτσιού μέσα σε εχθρικό, σχεδόν γοτθικού τρόμου περιβάλλον αποδίδεται έξοχα με την αίσθηση της κλίμακας, των ρεαλιστικών χώρων και του εξωπραγματικά αληθοφανούς φωτισμού που χαρακτηρίζει το Little Nightmares. Προσθέτοντας κανείς σε αυτά τα λεπτομερή, πειστικά γραφικά και τον προσεγμένο ήχο έχει στα χέρια του όχι μόνο ένα από τα πλέον λαμπερά PSN Gems αυτή τη στιγμή, αλλά και ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα video games του 2017. Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια παραδείγματα.

What Remains of Edith Finch


Η προοπτική πρώτου προσώπου είναι συνδεδεμένη πολύ περισσότερο με την δράση και την βία παρά με την... φιλοσοφική προσέγγιση του θανάτου και την περίσκεψη, όμως αυτή η ατμοσφαιρική περιπέτεια περιφρονεί τέτοιου είδους κατεστημένα για να αποδώσει υπέροχα μία σειρά από μικρές, φαινομενικά ανεξάρτητες τραγικές ιστορίες. Το αφηγηματικό στυλ του What Remains of Edith Finch μπορεί να μην αρέσει στους πάντες - και είναι αλήθεια πως λίγη περισσότερη αλληλεπίδραση δεν θα πήγαινε χαμένη - όμως όταν το όλο concept είναι τόσο μελετημένο και έχει υλοποιηθεί οπτικοακουστικά με τόσο ποιοτικό τρόπο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην εκτιμήσει κανείς τον ξεχωριστό χαρακτήρα του τίτλου. Με πόσα games προοπτικής πρώτου προσώπου μπορεί να κλάψει κανείς; Ακριβώς.

The Swapper


Απόδειξη του γεγονότος ότι, με τόσα εργαλεία και ικανή τεχνολογία στα χέρια τους, οι σημερινοί δημιουργοί games χρειάζονται μόνο μία καλή ιδέα, είναι αυτός ο τίτλος. Ο παίκτης αναλαμβάνει να εξερευνήσει μία ερημωμένη διαστημική βάση και ν' ανακαλύψει τί συνέβη σ' εκείνους που την είχαν επανδρώσει, έχοντας στην διάθεσή του την δυνατότητα να "κλωνοποιήσει" τον εαυτό του σε περισσότερα από ένα "αντίτυπα" και να ελέγχει κάθε φορά ένα από αυτά. Το περιβάλλον και οι γρίφοι έχουν πανέξυπνα προσαρμοστεί σε αυτόν τον μηχανισμό ώστε να προσφέρουν αυξημένη κι ευφάνταστη πρόκληση - ενώ τα παράξενα αλλά λεπτομερή γραφικά και ο φροντισμένος ήχος αποδίδουν την υποβλητική ατμόσφαιρα και την αίσθηση της αποξένωσης υπέροχα. Ένα αληθινό highlight ανάμεσα στα PSN Gems του PS4.

The Talos Principle


Ίσως ο λιγότερο εκτιμημένος - εγκληματικά - τίτλος του είδους του, αποδίδει στον παίκτη το ρόλο μιας οντότητας τεχνητής νοημοσύνης που, μέσα σε μία ηλεκτρονική εξομοίωση των ερειπίων του ανθρώπινου πολιτισμού, επιλύει γρίφους που μία υπέρτατη οντότητα τής θέτει προκλητικά. Στην διάρκεια της επίλυσής τους η δημιουργός του τίτλου, η Croteam, θα διαπραγματευτεί όλων των ειδών τα ιστορικά, ανθρωπιστικά και φιλοσοφικά ερωτήματα. Ο καινοτομικός χαρακτήρας του The Talos Principle δεν εντοπίζεται μόνο σε αυτό το στοιχείο, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οι παράξενοι αλλά συναρπαστικοί γρίφοι "δένουν" θεματικά με αυτό το περιεχόμενο, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ο τίτλος παρακινεί συνεχώς τον παίκτη να σκεφτεί ελεύθερα και δημιουργικά. Υπέροχα γραφικά και απίστευτη μουσική αποδίδουν την εντύπωση ονείρου επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως οι πανέξυπνοι γρίφοι και η όλη ατμόσφαιρα αυτά που καθιστούν τον τίτλο της Croteam τόσο σημαντικό.

Escape Plan


Οι τίτλοι επίλυσης γρίφων ποτέ δεν είχαν εκπρόσωπο με τόσο πρωτότυπη εικαστική προσέγγιση όσο αυτή του συγκεκριμένου τίτλου της Sony: δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστεί κανείς από τα... αποκλειστικά ασπρόμαυρα (!) γραφικά του, που έχουν την υφή καρικατούρας και φαίνονται υπέροχα σε υψηλή ανάλυση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστεί με τους ενίοτε παμπόνηρους γρίφους, που έχουν τη μορφή δωματίων απ' όπου θα πρέπει να δραπετεύσουν οι δύο πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες. Ο χειρισμός είναι επίσης έξυπνος, όπως φροντισμένη είναι και η όλη παρουσίαση. Πρόκειται για το είδος της παραγωγής που χαρακτηρίζεται ως cult και όχι mega hit, μεν, συνιστούμε όμως σε κάθε κάτοχο PS4 που θέλει να παίξει κάτι πέρα από τα τετριμμένα, να το αποκτήσει - αν μη τί άλλο, για το απαράμιλλο στυλ και το χιούμορ του. Το μοναδικό, έχει πάντοτε αξία!

Υπάρχει και μία σειρά από άλλα PSN Gems των παραπάνω κατηγοριών την αγορά των οποίων θα συστήναμε χωρίς πολλή σκέψη στους κατόχους ενός PS4/PS4 Pro. Υπάρχει το Volume (ρεσιτάλ τεχνικών απόκρυψης σε φουτουριστικό σενάριο), υπάρχει το Inside (σιωπηλό κι εφιαλτικό αριστούργημα με ανατρεπτικό τέλος), υπάρχει το Everybody's Gone to the Rupture (έξοχο σενάριο εξερεύνησης μιας πόλης που έχει μυστηριωδώς εγκαταληφθεί απ' όλους), υπάρχει το The Witness (ένα νησί γεμάτο από ευφυείς εγκεφαλικές προκλήσεις και εκπληκτικά μυστικά), υπάρχει και το The Vanishing of Ethan Carter (γραμμική αλλά καλογραμμένη κι έξοχα σκηνοθετημένη περιπέτεια τρόμου).

Όλα τα παραπάνω προσφέρουν το είδος των γρίφων, της εξερεύνησης και του μυστηρίου που πολύς κόσμος αγαπά. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα ποσοστό παικτών στο οποίο αρέσει ο... πειραματισμός: η ενασχόληση με games τόσο διαφορετικά από όσα κυκλοφορούν, ώστε η συνολική ψυχαγωγική εμπειρία που προσφέρουν να είναι πρακτικά μοναδική. Οι αυριανές μας προτάσεις για PSN Gems αυτού του είδους προσφέρουν ακριβώς αυτό. Επιστροφή στο θέμα μας σε 24 ώρες, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ