PS VR games: τα καλύτερα, σήμερα

Οι επιλογές μας ανάμεσα στα σήμερα διαθέσιμα για το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της Sony

Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital PS VR Week έχουμε ήδη αναφερθεί στην μέχρι τώρα πορεία και την σημερινή θέση που έχει κερδίσει στην αγορά το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της Sony για τα PS4/PS4 Pro. Και ενώ για το PS VR υπάρχει ένας αριθμός από εκπαιδευτικά και ενημερωτικά apps ήδη (και θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες), ε, κακά τα... ψέματα: μία συσκευή που εμπεριέχει το όνομα του PlayStation δεν μπορεί παρά να έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα games. Για το PS VR υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 50 διαφορετικοί ψυχαγωγικοί τίτλοι, αλλά ποιούς θα προτείναμε πως αξίζει να αγοράσει πρώτα οποιοσδήποτε νέος του κάτοχος; Οι επιλογές μας μπορεί να μην είναι απαραίτητα οι επιλογές που θα έκαναν όλοι, είναι ωστόσο... ασφαλείς επειδή είναι ποιοτικές. Για να τις δούμε!

VR Worlds


Η συλλογή αυτή από mini-games της Sony έχει βέβαια ως αντικειμενικό σκοπό να εξοικειώσει τους χρήστες του PS VR με τους βασικούς μηχανισμούς χειρισμού σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, όμως παραδόξως - συμβαίνει... ενίοτε - κάθε ένα από αυτά είναι αρκετά διασκεδαστικό κι ενδιαφέρον ώστε να προσφέρει άφθονη διασκέδαση πολύ καιρό μετά από το... εκπαιδευτικό στάδιο. Δεν είναι και τα πέντε αυτά mini-games το ίδιο εντυπωσιακά και της ίδιας ποιότητας τεχνικά, βέβαια, αλλά αποζημιώνουν συνολικά με την ποικιλία τους και τον ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο καθένα από αυτά φέρνει τους παίκτες σε επαφή με τρόπους αλληλεπίδρασης που σίγουρα θα συναντήσουν και σε άλλες παραγωγές αργότερα. Μαζί με το δωρεάν PS VR Playroom της Sony, πιθανώς το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να παίξουν οι κάτοχοι του περιφερειακού της (ειδικά αν το κάνουν μαζί με παρέα ή/και οικογενειακά).

Rez Infinite


Ο ιστορικός τίτλος της Sega, που από... το 2000 εκτυλισσόταν σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, είναι σε αυτήν του την εξαιρετική επανέκδοση όχι μόνο απολαυστικός όσο ποτέ, αλλά και από τους πλέον εντυπωσιακούς τεχνικά. Τα ψυχεδελικά χρώματα, τα γραμμικά σχήματα, η ταχύτητα και η ηλεκτρονική μουσική ποτέ δεν αναμίχθηκαν με περισσότερο ψυχαγωγικό τρόπο στην ιστορία των video games - και με το PS VR πραγματικά αισθάνεται κανείς μέρος μίας άλλης διάστασης παίζοντας το Rez Infinite. Για τους αληθινά αφοσιωμένους gamers, αυτούς δηλαδή που το είχαν εκτιμήσει πριν από 18 χρόνια στο Dreamcast, απλώς must.

Thumper


Και για όσους και όσες κάποια στιγμή ολοκληρώσουν το Rez Infinite και ψάχνουν για την επόμενη πρόκληση (μεγαλύτερη μάλιστα), θα την βρουν εδώ: ο συγκεκριμένος τίτλος παίζεται και συμβατικά, με "απλό" χειριστήριο, αλλά στο περιβάλλον του PS VR η ιλλιγιώδης ταχύτητα, η ρυθμική μουσική και η αίσθηση του "βρίσκομαι εκεί" - το πειστικό του βάθος έχει σχεδόν υπνωτιστική δύναμη - καθιστούν την όλη εμπειρία συναρπαστική, από... απλώς διασκεδαστική! Από τα μισά περίπου και μετά θα χρειαστεί πείσμα και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσει κανείς την αυξημένη δυσκολία του, η προσπάθεια ωστόσο ανταμοίβει. Και με το παραπάνω.

Robinson: The Journey


Η κοινή λογική θέλει να υπάρχουν τεχνικές παραδοχές στην πιστότητα των γραφικών που το PS VR μπορεί να αποδώσει - άλλωστε κοστίζει μαζί με το PS4 μόλις €700 και όχι... €2500 όπως ο ανταγωνισμός - μα αυτό δεν το είπε κανείς στην Crytek! To Robinson είναι οπτικά θεαματικό και λεπτομερές σε βαθμό που πρέπει να δει κανείς για να πιστέψει, γεγονός που γίνεται ακόμη περισσότερο αντιληπτό εξαιτίας του προϊστορικού, δεινοσαυρικού σκηνικού που είναι ασύνηθες σε games. Οι μηχανισμοί παιχνιδιού του είναι τυπικοί και η διάρκειά του όχι μεγάλη, όμως οποιοσδήποτε πάντα ονειρευόταν να βιώσει την περιπέτεια σε περιβάλλον Jurassic Park αλλά... εκ τους ασφαλούς, το χρωστά στον εαυτό του να παίξει τον τίτλο αυτό σε PS VR.

Resident Evil 7


Αν η Capcom ήθελε να διαψεύσει όσους ήθελαν τα VR games να είναι κατάλληλα μόνο για ολιγόωρες ψυχαγωγικές εμπειρίες, το κατάφερε με τρόπο που... δεν αφήνει περιθώριο με αυτόν της τον τίτλο. Το νεότερο survival thriller της είχε εξ αρχής σχεδιαστεί ως τίτλος που παίζεται σε προοπτική πρώτου προσώπου, πράγμα που σημαίνει πως η τρομακτική του ατμόσφαιρα θα ήταν ούτως ή άλλως περισσότερο "προσωπική" - στο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας του PS VR, όμως, αποκτά τέτοια ένταση που πολλοί παίκτες απλώς δεν... την αντέχουν για το σύνολο της σεναριακής του εξέλιξης! Όσοι το κάνουν, ωστόσο, απολαμβάνουν μία από τις πλέον απολαυστικές αλληλεπιδραστικές εμπειρίες δράσης, μυστηρίου, γρίφων και επιβίωσης απέναντι στο άγνωστο και αριστοτεχνικά φοβιστικό, όπως μόνο η Capcom το προσφέρει!

Farpoint


O νέος τίτλος της Sony για το σύστημά της δεν... "φέρνει την επανάσταση", μεν, στην δράση με διαστημικό σκηνικό κι εξωγήινους κινούμενους στόχους, αποδεικνύει όμως κάτι πολύ σημαντικό: ναι, τα shoot' em up πρώτου προσώπου - μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες "παραδοσιακών" games της αγοράς - μπορεί να μεταφερθεί σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας έξοχα αν γίνει προσεγμένα. Ο έλεγχός του είναι ακριβής και άνετος (περισσότερο αληθοφανής και διασκεδαστικός βέβαια με το ειδικό περιφερειακό Aim που ο παίκτης κρατά σαν πραγματικό όπλο), ο οπτικοακουστικός του τομέας είναι ποιοτικός και οι πρόσθετες επιλογές παιχνιδιού του ευπρόσδεκτες. Σαφώς από τα highlights του PS VR ως τώρα.

Υπάρχουν κι άλλα games στο PlayStation VR που αξίζουν ενασχόλησης - καθώς και games του PS4 που ενσωματώνουν του ενός ή του άλλου είδους λειτουργία εικονικής πραγματικότητας ως συμπληρωματική - αλλά τα παραπάνω έξι games θεωρούμε πως προσφέρουν την πλέον αντιπροσωπευτική εικόνα του τί μπορεί να προσφέρει το περιφερειακό της Sony σήμερα και μελλοντικά. Μιλώντας για "μελλοντικά", άλλωστε, σύντομα θα παραθέσουμε και όλες τις επερχόμενες κυκλοφορίες για PS VR (τις γνωστές τουλάχιστον!) που αξίζουν προσοχής. Όχι απλώς σύντομα, αλλά... πολύ σύντομα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ