PS Plus: Τα πλεονεκτήματα

Ποιά προνόμια και παροχές εξασφαλίζει για τους συνδρομητές της η υπηρεσία της Sony;

Είναι βέβαια μία σειρά από πράγματα αυτά που λαμβάνει κανείς ως συνδρομητής της υπηρεσίας PlayStation Plus, αλλά ας ξεκινήσουμε με τα... προφανή, αν μη τί άλλο για να υπογραμμίσουμε την σημασία τους: εν έτει 2019 για δύο λόγους κυρίως θα εγγραφεί κάποιος σε αυτήν. Ο ένας: είναι κάτοχος PlayStation4 κι επιθυμεί ν' αξιοποιήσει όλες τις Δικτυακές επιλογές παιχνιδιού που προσφέρουν τα games του. Ο άλλος: τα τουλάχιστον δύο δωρεάν games που λαμβάνει κάθε μήνα για το PS4 του. Συνδυαστικά οι δύο αυτοί λόγοι θα ήταν πιθανώς αρκετοί, όμως η Sony γνωρίζει πως οι μακροχρόνια επιτυχημένες συνδρομητικές υπηρεσίες δεν είναι αυτές που απλώς "δίνουν πολλά"... έτσι γενικώς. Είναι αυτές που (α) δημιουργούν την αίσθηση του αποκλειστικού και αυτές που (β) με τις παροχές τους βοηθούν τον καταναλωτή να αποσπάσει περισσότερη αξία από τη συσκευή του. Ε, το PlayStation Plus ανήκει... και στα δύο αυτά είδη!

Όσον αφορά στο "αποκλειστικό" του πράγματος, τα όσα έχουν να λαμβάνουν οι συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus ποικίλλουν από τα "απλά και εύκολα" μέχρι τα... "καλά και τα συμφέροντα". Στα πρώτα συγκαταλέγονται π.χ. τα ειδικά themes, avatars, πίστες, χαρακτήρες, εξοπλισμός γι' αυτούς κλπ. που δημιουργεί η ίδια η Sony ή προσφέρει σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του χώρου. Αυτά δεν ενδιαφέρουν τους πάντες ίσως, μα δεν παύει να είναι περιεχόμενο στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι "απλοί" κάτοχοι PS4. Περισσότερο ενδιαφέρον, βέβαια, έχει η αποκλειστική πρόσβαση στην δοκιμαστική λειτουργία ΑΑΑ τίτλων που το κοινό περιμένει ανυπόμονα: οι συνδρομητές PS Plus έχουν έτσι συχνά την ευκαιρία να δουν πώς θα είναι π.χ. η online ανταγωνιστική συμμετοχή σε τέτοια games πολύ πριν κυκλοφορήσουν, ακόμη και να τ' αγοράσουν πριν την ευρεία τους διάθεση στο εμπόριο.

Οι παροχές σε μία συνδρομή PlayStation Plus που σχετίζονται με τα games δεν περιορίζονται στην πρόσβαση "VIP" σε νέους τίτλους. Έχουν και καθαρά οικονομικό χαρακτήρα. Είναι σύνηθες να βλέπει κανείς, ειδικά για τα μέλη του PS Plus, εκπτώσεις π.χ. από 20%-50% ή και 60%-75% (!) ενίοτε σε games για PS4 ή σε extra υλικό γι' αυτά (DLC). Αυτές οι τακτικές εκπτώσεις είναι σημαντική παροχή αφενός επειδή... "μαζεύονται" πολλές τέτοιες "μικροαγορές" σε βάθος χρόνου (άρα και χρήματα που εξοικονομούνται), αφετέρου επειδή εφαρμόζονται και σε "διαμαντάκια" games μικρότερων δημιουργών (indies) καθιστώντας τα πάμφθηνα. Με τις εταιρείες δημιουργίας games, δε, να παράγουν όλο και περισσότερο περιεχόμενο σε μορφή DLC γι' αυτά, όσοι και όσες αγαπούν συγκεκριμένους τίτλους δεν είναι ανάγκη να πληρώνουν full-price το extra υλικό για να το αποκτήσουν. Υπάρχει το PS Plus!

Στον τομέα του online gaming άλλωστε - πέρα από την συμμετοχή σε Δικτυακές αναμετρήσεις ανταγωνιστικά ή συνεργατικά - οι συνδρομητές PlayStation Plus μπορούν να αξιοποιήσουν μία πρόσθετη λειτουργία που οι μη συνδρομητές κάτοχοι ενός PS4 δεν έχουν στην διάθεσή τους. Αναφερόμαστε στην SharePlay. Αυτή επιτρέπει τρία διαφορετικά και ενίοτε εξαιρετικά χρήσιμα πράγματα. Πρώτον, να "δείξει" κανείς μέσω PlayStation Network σε έναν φίλο του έναν καινούργιο τίτλο "παίζοντάς" το στο δικό του PS4 και με τον φίλο του να παρακολουθεί live. Δεύτερον, μπορεί να "δώσει τον έλεγχο" κανείς του δικού του PS4 σε έναν φίλο του, και πάλι απομακρυσμένα μέσω PSN, ώστε π.χ. ο δεύτερος να λύσει έναν δύσκολο γρίφο σε ένα adventure game. Επιτρέπεται ακόμη και την συμμετοχή του φίλου σε έναν τίτλο PS4 που ο ίδιος δεν έχει, αν τον "καλέσει" μέσω SharePlay ο φίλος που το έχει, από το δικό του PlayStation4.

Στην γκάμα των παροχών της συνδρομητικής υπηρεσίας της Sony υπάρχουν και αποκλειστικές extra λειτουργίες που βοηθούν την... "συμβίωση" του παίκτη με το PS4 του. Το πόσο σημαντικό είναι π.χ, να βρίσκεται "κάπου στο Internet" (στο πολυσυζητημένο cloud δηλαδή) η πρόοδος που έχουμε σημειώσει σε όλους τους τίτλους που παίζουμε (save games), και όχι μόνο στον σκληρό δίσκο του εκάστοτε PS4, δεν μπορεί να υποτιμηθεί: αυτά τα save games αντιπροσωπεύουν αμέτρητες ώρες που μπορεί να έχει επενδύσει κανείς σε δύσκολους, απαιτητικούς τίτλους, και θα ήταν... καθόλου μικρή απώλεια να χαθούν αν ο σκληρός δίσκος πάθαινε κάτι. Οι συνδρομητές PS Plus έχουν στην διάθεσή τους 100 GB Δικτυακού αποθηκευτικού χώρου για τα save games τους και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας τους εκεί γίνεται αυτόματα.

Ακόμη και κάτι απλό, όπως τις αυτόματες ανανεώσεις του λειτουργικού του PS4 και των games του, οι ανυπόμονοι αναμέσά μας - ή όσοι απλώς δεν έχουν χρόνο να... κοιτούν συχνά μια μπάρα στην οθόνη - θα τις εκτιμήσουν δεόντως.

Όπως εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς, η Sony έχει φροντίσει ώστε τα προνόμια που απολαμβάνει ένας συνδρομητής της υπηρεσίας PlayStation Plus να συμπληρώνουν έξυπνα τους δύο κύριους λόγους εγγραφής: την πρόσβαση στις Δικτυακές επιλογές των games του PS4 και τα δωρεάν games αυτά καθ' αυτά που λαμβάνει κανείς κάθε μήνα. Αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε, δε, θα λέγαμε πως ο ιαπωνικός κολοσσός μόνο πλουσιότερη σε παροχές και συνολικά καλύτερη θα επιδιώξει να κάνει την υπηρεσία PS Plus εν όψει PS5 και άλλων παράλλληλων υπηρεσιών gaming που θα προωθήσει τα επόμενα χρόνια. Λεπτομέρειες για το θέμα αυτό... τις επόμενες ημέρες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ