PS Plus: ερωτήσεις, απαντήσεις

Όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς για ν' αξιοποιήσει στο έπακρο τη συνδρομή του

To PlayStation Plus είναι συνδρομητική υπηρεσία: με άλλα λόγια ο καταναλωτής καταβάλλει τακτικά κάποιο χρηματικό ποσό για να λάβει το περιεχόμενο, τις λειτουργίες και τα προνόμια που η υπηρεσία αυτή προσφέρει. Όπως όλες οι συνδρομητικές υπηρεσίες έχει συγκεκριμένους όρους χρήσης, ώστε να "θέτει σε κάποιο πλαίσιο" τη σχέση της με το κοινό. Ευτυχώς η Sony φρόντισε ώστε οι σχετικοί όροι να μην είναι δυσνόητοι ή επιτηδευμένα περίπλοκοι - έχει όμως μία σημασία να παραθέσουμε τους βασικούς σε... απλά ελληνικά, ώστε να γνωρίζει κανείς τί αγοράζει με τα χρήματά του όταν αποκτά μία συνδρομή PS Plus. Σε μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, λοιπόν!

Ποιοί είναι οι βασικοί όροι;
Οι εξής: ο χρήστης πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του (σε άλλη περίπτωση μπορεί να προχωρήσει στην ίδια ενέργεια για λογαριασμό του π.χ. ο γονέας του). Το κόστος συνδρομής είναι €59.99 για 12 μήνες και €19.99 για 3 μήνες. Η συνδρομή είναι συνδεδεμένη με το κωδικό όνομα (user name) του χρήστη στο PlayStation Network και δεν μπορεί να "μεταφερθεί" σε άλλου. Για την πληρωμή της συνδρομής μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιστωτική κάρτα, μπορεί και όχι: η συνδρομή μπορεί να χρεωθεί απευθείας από το ψηφιακό "πορτοφόλι" (wallet) του χρήστη στο PlayStation Store, στο οποίο μπορούν να "κατατεθούν" χρήματα και με προπληρωμένες κάρτες που αγοράζονται από κατάστημα. Και... αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα βασικά!

Τα games που μού προσφέρει το PS Plus δωρεάν, είναι δικά μου για πάντα;
Είναι ο καλύτερος τρόπος να θέσουμε την ερώτηση αυτή, γιατί έτσι υπογραμμίζεται η διαφορά του "συνδρομητικού" μοντέλου με αυτό της παραδοσιακής αγοράς περιεχομένου. Η απάντηση είναι απλή: τα games ανήκουν και συνεχίζουν να ανήκουν στον χρήστη, για όσο διάστημα είναι συνδρομητής της υπηρεσίας. Αυτά (και όποιο άλλο περιεχόμενο τού έχει προσφερθεί δωρεάν) δεν είναι προσβάσιμα αν η συνδρομή του λήξει, ενεργοποιούνται όμως ξανά μόλις την ανανεώσει.

Αν η συνδρομή μου λήξει δεν θα είμαι σε θέση να παίζω με τις Δικτυακές επιλογές των τίτλων του;
Όχι. Στο PlayStation4 η συνδρομή στο PlayStation Plus είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή - ανταγωνιστική ή συνεργατική - στις Δικτυακές επιλογές παιχνιδιού που προσφέρουν πολλά games του. Εξαιρούνται εκείνα που προσφέρονται δωρεάν (free to play) και εκείνα που απαιτούν τα ίδια μία μορφή συνδρομής. Για όλα τα υπόλοιπα που ενσωματώνουν και τμήμα online multiplayer, στο εκάστοτε PS4 πρέπει να είναι ενεργή μία συνδρομή PS Plus, οποιασδήποτε διάρκειας.

Για πόσα συστήματα PlayStation4 ισχύει μία συνδρομή PS Plus;
Για όλα τα ενεργοποιημένα. Με το κόστος μίας συνδρομής, δηλαδή, λαμβάνει κανείς όλα τα οφέλη - περιεχόμενο, υπηρεσίες, extra λειτουργίες - σε όλα του τα PlayStation. Τα ταυτόχρονα ενεργοποιημένα PS4 στο ίδιο user name μπορούν να είναι δύο (ένα "πρωτεύον" κι ένα "δευτερεύον"), στο ίδιο όμως PS4 μπορούν να δημιουργηθούν πιο πολλά του ενός προφίλ παικτών και όλα να αξιοποιούν την ίδια συνδρομή.

Τί ισχύει αν συμβεί κάτι στο σύστημά μου ή το αναβαθμίσω με μεγαλύτερο σκληρό δίσκο; Χάνω όσα μου είχε προσφέρει η υπηρεσία PS Plus δωρεάν;
Όχι, δεν χάνεται τίποτε συνδεδεμένο με το user name ενός χρήστη του PlayStation Network. Αυτός μπορεί να ξαναμεταφέρει από το PS Store ο,τιδήποτε τού έχει προσφερθεί δωρεάν χωρίς πρόσθετο κόστος π.χ. σε νέο σκληρό δίσκο στο ίδιο PS4 ή σε νέο PS4 (εννοείται πως η συνδρομή πρέπει να είναι ενεργή).

Αν ήμουν για κάποιο διάστημα συνδρομητής του PS Plus, για κάποιο λόγο διέκοψα και θέλω να ξαναγίνω τώρα, θα αποκτήσω και όλα τα games που προσφέρθηκαν δωρεάν από τη Sony στο μεσοδιάστημα;
Όχι. Στη διάθεση του παίκτη παραμένουν όλα τα games που συνέδεσε με το username του όταν αυτά ήταν διαθέσιμα και η συνδρομή ενεργή. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να έχει κανείς χωρίς κόστος π.χ. και κάποιο από τα games που η Sony διέθεσε δωρεάν στους συνδρομητές PlayStation Plus πριν εγγραφεί και ο ίδιος στην υπηρεσία.

Τί συμβαίνει στα πράγματα που έχω αγοράσει στο PlayStation Store με έκπτωση PS Plus; Όταν η συνδρομή λήξει, τα χάνω;
Όχι. Τα μόνα πράγματα που απενεργοποιούνται μέχρι να ανανεωθεί η συνδρομή είναι εκείνα που προσφέρονται δωρεάν. Για όλα τα υπόλοιπα, όσο υψηλή κι αν ήταν η έκπτωση με την οποία αγοράστηκαν, αν καταβλήθηκε οποιοδήποτε ποσό παραμένουν για πάντα στην ιδιοκτησία του χρήστη.

Πώς μπορώ να μάθω πόσος χρόνος απομένει μέχρι τη λήξη της συνδρομής μου στην υπηρεσία PlayStation Plus;
Από το εικονίδιο [Settings] στην κεντρική οθόνη του PS4> [PSN] > [Account Information] > [Services List] > [PlayStation®Plus] > [PlayStation®Plus]. Εκεί αναγράφεται η διάρκεια της ισχύουσας συνδρομής και η ημερομηνία λήξης της.

Αν ανανεώσω τη συνδρομή μου πριν τη λήξη της, οι ενδιάμεσες ημέρες της τρέχουσας συνδρομής χάνονται;
Όχι. Προστίθενται στη χρονική διάρκεια της νέας συνδρομής, επεκτείνοντάς την. Έτσι π.χ. αν 15 ημέρες πριν λήξει μια ετήσια συνδρομή, ο χρήστης την ανανεώσει, θα έχει στη διάθεσή του 380 ημέρες συνδρομής από το σημείο εκείνο και μετά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ