PS5: περισσότερα νέα στοιχεία

Όλες οι πρόσθετες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε στον αντίκτυπο της Δικτυακής παρουσίασης της Sony

Η παρουσίαση της Sony που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στο Web έδωσε απαντήσεις σε όλες τις σημαντικές ερωτήσεις που αφορούν στο εμπορικό ξεκίνημα του PlayStation5. Στην συνέχεια, ωστόσο, μέσα από δημοσιεύσεις και συνεντεύξεις ο ιαπωνικός κολοσσός γνωστοποίησε και έναν αριθμό από άλλα καινούργια στοιχεία σχετικά με το επερχόμενο PS5. Κάποια δεν έχουν τόση σημασία ή δεν έχουν ακόμη, κάποια όμως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμπληρώνουν τμήματα του όλου "παζλ" που συνθέτει την εικόνα του νέου PlayStation. Για να τα δούμε ένα-ένα!

To PlayStation5 είναι σχεδόν απόλυτα συμβατό με τα games του PS4. Σύμφωνα με τον Jim Ryan, τον επικεφαλής της Sony Interactive Entertainment, "το 99% όλων των τίτλων του PS4 που έχουν ελεγχθεί λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα στο PS5". Αυτό σημαίνει πως (α) δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη όλα - είναι και σχεδόν 6500 πια... - καθώς και πως (β) κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιά υπάγονται σε αυτό το υπόλοιπο 1%. Πρόκειται για κάτι που θα αποσαφηνιστεί σε βάθος χρόνου και σίγουρα όχι μέχρι τον Νοέμβριο, θα πρέπει να είναι όμως κανείς... μάλλον άτυχος για να περιλαμβάνεται σε εκείνο το 1% ο τίτλος του PS4 που θα ήθελε να παίξει σε ένα PS5.

Οι παίκτες θα χρειαστούν απαραιτήτως το PS5 με drive οπτικών δίσκων για τα games του PS4 που έχουν σε υλική μορφή. Ακούγεται... αυτονόητο σχεδόν, το περιμέναμε, αλλά η Sony το επιβεβαίωσε ρητά: οι καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν "ψηφιακή άδεια χρήσης" για έναν τίτλο PS4 που έχουν σε μορφή δίσκου, ώστε στην συνέχεια να το λάβουν μέσω PS Store στο PS5 και να το παίξουν εκεί χωρίς το αρχικό δισκάκι. Θα πρέπει να εγκαταστήσουν τον τίτλο από το δισκάκι στο PS5 εξ αρχής (είτε στον εσωτερικό του SSD είτε σε εξωτερικό δίσκο USB), οπότε προφανώς θα πρέπει να είναι το μοντέλο PS5 με drive οπτικών δίσκων. Τα games για PS4 που οι παίκτες έχουν αγοράσει από το PlayStation Store (και άρα υπάρχει ήδη ψηφιακή άδεια χρήσης γι' αυτά συνδεδεμένη με το προφίλ τους στο PlayStation Network) φυσικά μπορούν να τα λάβουν στο PS5 απευθείας και να τα παίξουν κανονικά.

Τα games της Sony ειδικά σχεδιασμένα για PS5 θα κοστίζουν έως €79.99. Για να είμαστε ειλικρινείς ελπίζαμε μέχρι και την τελευταία στιγμή πως ο ιαπωνικός κολοσσός θα επέλεγε διαφορετικό δρόμο και θα κρατούσε τις τιμές των τίτλων του στα παρόντα επίπεδα, έτσι ώστε να "δώσει το παράδειγμα", τρόπον τινά, και στις υπόλοιπες εκδότριες εταιρείες. Όλα δείχνουν ωστόσο πως και η Sony συμφωνεί μαζί τους όσον αφορά στο ότι το κόστος πώλησης των games έχει παραμείνει για πάρα πολύ καιρό στάσιμο ενώ το κόστος ανάπτυξής τους έχει τριπλασιαστεί. Έχουμε εκθέσει τα επιχειρήματα τόσο υπέρ της αύξησης πώλησης των games για PS5/Xbox Series S-X όσο και κατά αυτής αλλά το πιθανότερο είναι πως τώρα θα καθιερωθεί. Δεν θα έχουν όλα τα νέα games για PS5 αυτήν την τιμή αγοράς και, φυσικά, θα είναι ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποιά θα είναι η γνώμη του καταναλωτικού κοινού.

Μία σειρά από games της Sony για το PS5 θα κυκλοφορήσουν και για PS4. Πρόκειται για απόφαση του ιαπωνικού κολοσσού που έχει προκαλέσει συζητήσεις. Τα Spider-man: Miles Morales και Sackboy: A Big Adventure του Νοεμβρίου αλλά και το Horizon: Forbidden West αργότερα θα διατεθούν και σε PS4, όχι μόνο σε PS5. H Sony θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τεράστια εγκατεστημένη βάση του PS4 για τα επόμενα 2-3 χρόνια και ένας αριθμός από μελλοντικά games του PS5 θα προσφέρονται και για το παρόν της σύστημα. Το ποιά θα είναι αυτά δεν γνωρίζει κανείς για την ώρα, αλλά όλα δείχνουν πως η σχετική απόφαση θα λαμβάνεται κατά περίπτωση. Το Ratcher & Clank, για παράδειγμα, στηρίζεται στον δίσκο SSD του PS5 οπότε υποθέτουμε πως δεν θα διατεθεί σε PS4, αλλά για τα Gran Turismo, God of War κλπ. δεν υπάρχει σαφής εικόνα και δεν θα υπάρξει για πολύ καιρό ακόμη.

Η Sony θα προσφέρει δωρεάν αναβαθμίσεις τίτλων της για PS5 σε όσους τα αγοράσουν πρώτα για PS4. Η θετική πλευρά της προαναφερθείσας είδησης είναι πως οι Ιάπωνες έχουν φροντίσει έτσι ώστε για τα δικά τους τουλάχιστον games να "μην μείνουν πίσω" όσοι τα αγοράσουν στο παρόν PlayStation. Για όλους τους κοινούς τίτλους των PS4/PS5 παραγωγής Sony από δω και στο εξής θα προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης από την έκδοση PS4 στην έκδοση PS5 έτσι ώστε όταν ο καταναλωτής αγοράσει κάποια στιγμή το δεύτερο να έχει ήδη τα games αυτά στην καλύτερή τους εκδοχή. Η Sony μάλιστα δείχνει να μην έχει πρόθεση να επιβάλλει περιορισμούς στην δωρεάν αυτή αναβάθμιση - όπως οι χρονικοί που θα κάνει π.χ. η Electrionic Arts σε ορισμένους δικούς της τίτλους - οπότε πρόκειται για πρωτοβουλία σαφώς θετική.

Για να επεκτείνει κανείς τον αποθηκευτικό χώρο του PS5 πιθανότατα θα πρέπει να το ανοίξει. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση επιβεβαιωμένο από την Sony - και δεν θα έχουμε πρακτική επιβεβαίωση μέχρι οι πρώτοι δημοσιογράφοι να πάρουν στα χέρια τους το PS5, καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος Οκτωβρίου - όμως τόσο στο video της Δικτυακής παρουσίασης της Sony όσο και σε φωτογραφίες του συστήματος που διέρρευσαν δεν φαίνεται να υπάρχει στο περίβλημά του υποδοχή για SSD PCIe NVMe. O Mark Cerny έχει κατ' επανάληψη δηλώσει πως με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτή η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου στo PS5 (μοναδική προϋπόθεση ένα επίπεδο επιδόσεων "και πάνω" οπότε ο εκάστοτε SSD θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από την Sony), όμως όλα δείχνουν πως η υλοποίηση της υποστήριξης αυτής δεν θα είναι είναι όπως με τους SSD "κασέτες" που θα προωθεί η Microsoft στα Xbox Series S/X γι' αυτόν τον σκοπό. Και πάλι... με πάσα επιφύλαξη!

Το PS5 δεν θα αξιοποιεί games των PS3, PS2 ή PSone. Κάτι για το οποίο δεν έχουμε... καμία επιφύλαξη, και για το οποίο δεν θα έπρεπε καν να κάνουμε λόγο στην ουσία, είναι το προφανές: το νέο PlayStation θα είναι συμβατό, λόγω κοινής αρχιτεκτονικής, μόνο με τα games του PS4. Όχι των παλαιότερων PlayStation. Για να επιτύχει συμβατότητα του PS5 με αυτά τα συστήματα (κάθε ένα εκ των οποίων έχει τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική) η Sony θα έπρεπε να αναπτύξει πλήρες περιβάλλον εξομοίωσης και ο ιαπωνικός κολοσσός έχει κατ' επανάληψη δηλώσει - σωστά κατά την γνώμη μας - πως δεν θεωρεί ότι η απαραίτητη επένδυση σε πόρους και χρόνο θα αποφέρει στους κατόχους των νεότερων PlayStation αντίστοιχα ωφέλη. Έτσι, λοιπόν, δεν υποσχέθηκε ποτέ κάτι τέτοιο και ήταν απλώς ημιμαθείς (στην καλύτερη περίπτωση) όσοι ουσιαστικά είχαν "εφεύρει" τέτοιο ζήτημα στο Web τους περασμένους μήνες. Δεν υπήρξε στην ουσία ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο, προχωράμε παρακάτω.

Το PS5 δεν θα αναπαράγει μουσικά CD. Είχε κυκλοφορήσει μία σχετική φήμη πριν από μήνες, όμως με την δημοσιοποίηση από την Sony της πλήρους λίστας τεχνικών χαρακτηριστικών του PS5 επιβεβαιώθηκε: το νέο της σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο δίσκους Ultra HD Blu-ray, Blu-ray και DVD, όχι δίσκους audio CD, Super Audio CD ή DVD Audio. Πρόκειται για κάτι που έχει να κάνει προφανώς με πνευματικά δικαιώματα χρήσης, καθώς το ίδιο το drive οπτικών δίσκων του PS5 θεωρητικά δεν θα είχε πρόβλημα να αναγνώσει τους μουσικούς αυτούς δίσκους. Για τους καταναλωτές που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν το PS5 και ως media player για μουσική θα προσφερθούν σίγουρα apps για πρόσβαση σε Δικτυακές υπηρεσίες όπως οι Spotify, Deezer ή Tidal, ενώ ευελπιστούμε πως και η ίδια η Sony θα προσφέρει κάποιο app ανάγνωσης μουσικών αρχείων από αποθηκευτικά μέσα USB.

Ναι, το PS5 είναι όντως τόσο μεγάλο, βαρύ και ενεργοβόρο. Είχαμε ήδη μία ιδέα του αυξημένου μεγέθους που θα έχει το νέο σύστημα της Sony αλλά τόσο η προαναφερθείσα αναλυτική λίστα τεχνικών χαρακτηριστικών όσο και φωτογραφίες που διέρρευσαν δίνουν σαφέστερη εικόνα και... είναι τεράστιο! Κυριολεκτικά: το PS5 είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλο σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης στην ιστορία, ζυγίζει σχεδόν 4.5 κιλά και οι τυπικές του ανάγκες σε τροφοδοσία ορίζονται στα 350 Watt. Το μόνο σύστημα που ήταν βαρύτερο και περισσότερο ενεργοβόρο από το PS5 ήταν το αρχικό μοντέλο PS3. Βέβαια η επεξεργαστική δύναμη του νέου PlayStation είναι 20 φορές αυτή του PS3 άρα και η ανάγκη του σε τροφοδοσία αυξημένη (αν και η αληθινή κατανάλωση θα είναι περίπου η μισή πρακτικά). Δεν χωρά αμφιβολία, πάντως, στο γεγονός ότι το PS5 θα είναι ένα... επιβλητικό σύστημα σε οποιονδήποτε χώρο κι αν τοποθετηθεί, οπότε "στα υπ' όψιν" και αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ