PS5: επίσημο video αποκαλύπτει κάθε πτυχή του hardware

Αφαιρούμενο περίβλημα, υποδοχή για SSD και όχι μόνο

Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που όλοι μπορούμε να φανταστούμε πως θα γίνονταν με τελείως διαφορετικό τρόπο σε μία... άλλη χρονιά και όχι το 2020, υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες και όχι αυτές μιας πανδημίας - με τα παρόντα δεδομένα, ωστόσο, καμία έκπληξη που εν τέλει αντί να οργανώσει δημοσιογραφικές αποστολές ή αποκλειστικά ρεπορτάζ σε παγκόσμιας κλάσης μέσα, η Sony αποκάλυψε την κατασκευή και τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες του PlayStation5 με ένα επίσημο video στο YouTube. Εκεί επιβεβαιώθηκε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες φήμες που είχαν ακουστεί για το σύστημά της, καθώς και μία σειρά από άλλα στοιχεία σημαντικά.

Πρώτα... στην φήμη: ναι, το περίβλημα του PlayStation5 μπορεί όντως να αλλάξει. Και τα δύο μεγάλα λευκά "πτερύγια" που καταλαμβάνουν την περισσότερη από την επιφάνεια του περιβλήματους αυτού αποσπώνται, οπότε μπορούν να μπουν στην θέση τους άλλα, διαφορετικών χρωμάτων και σχεδιασμού (το κεντρικό μαύρο κυρίως τμήμα παραμένει ως έχει φυσικά). Δεν είναι προφανώς καθόλου δύσκολο να φανταστεί κανείς την Sony - είτε στην αρχική εμφάνιση του PS5 στην αγορά είτε αργότερα - να διαθέτει τέτοια εναλλάξιμα "πτερύγια" σε δημοφιλείς αποχρώσεις και στην συνέχεια διάφορα επετειακά, συλλεκτικά, συνοδευτικά μεγάλων video games της κλπ. Ακόμη και... να προσφέρει δωρεάν αρχεία για εκτυπωτές 3D θα μπορούσε, ώστε οι καταναλωτές να σχεδιάσουν τα δικά τους τέτοια "πτερύγια", έστω κι αν φυσικά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί πλαστικό συγκεκριμένων προδιαγραφών για κάτι τέτοιο.

Σε πρακτικό επίπεδο σημαντικότερη είναι η αποκάλυψη του πώς ακριβώς θα μπορούν οι καταναλωτές να επεκτείνουν τον αποθηκευτικό χώρο του PS5. Πριν από κάποιες εβδομάδες είχαμε υπογραμμίσει πως για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ανοίξει κανείς το σύστημα της Sony, αλλά ευτυχώς αρκεί απλώς να αφαιρεθεί το ένα από τα δύο "πτερύγια": από κάτω του βρίσκεται υποδοχή δίσκων SSD τύπου NVME PCIe. Αυτή και αρκετά "βαθιά" είναι ώστε να χωρά μοντέλα που έχουν δική τους ψύκτρα (heatspreader), και διαφορετικού μήκους SSD δέχεται. Υπενθυμίζουμε πως επειδή ο οποιοσδήποτε SSD τοποθετηθεί εκεί θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από επιδόσεις ίσες ή ανώτερες του αρχικού SSD που φέρει το PS5 (όπως ο νέος 980 Pro της Samsung), θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από την ίδια την Sony.

Στο ίδιο video επιδείχθηκε το σύστημα ψύξης που αναλαμβάνει να κρατά υπό έλεγχο τις θερμοκρασίες λειτουργίας του κεντρικού επεξεργαστή και του υποσυστήματος γραφικών του PS5: αυτό καταλαμβάνει σημαντικό χώρο από τον εσωτερικό του συστήματος αλλά είναι έξυπνα σχεδιασμένο και δείχνει αξιόπιστο. Είναι, δε, σχεδόν απόλυτα αθόρυβο, όπως πιστοποίησαν πριν από λίγα 24ωρα οι πρώτοι Ιάπωνες δημοσιογράφοι που χρησιμοποίησαν την εργοστασιακή έκδοση του PS5. H Sony έχει κάνει πρόβλεψη ακόμη και για τον καθαρισμό του εσωτερικού στο νέο της σύστημα, τοποθετώντας συσσωρευτές σκόνης (dust catchers) απ' όπου στην συνέχεια μπορεί να αφαιρέσει κανείς την σκόνη αυτή με ηλεκτρικό σκουπάκι μέσα από ειδικές οπές (!).

Η συνολική εντύπωση που αποπνέει ο εσωτερικός σχεδιασμός του PS5 είναι αυτή ενός καλομελετημένου συστήματος που έχει φτάσει στην τελική του μορφή μετά από εκτενή πειραματισμό - η Sony υπογραμμίζει πως το έχει εξελίξει μέσα από πέντε ετών δοκιμές και αλλαγές. Η κυκλοφορία της θερμότητας που παράγουν τα υποσυστήματά του δείχνει αποτελεσματική, η υποδοχή για τους SSD επέκτασης αποθηκευττικού χώρου είναι βολικά τοποθετημένη και ευέλικτα διαμορφωμένη, ενώ τα εναλλάξιμα περιβλήματα και έξυπνη ιδέα είναι, και εμπορικά εκμεταλλεύσιμη, αλλά και φιλική προς τον καταναλωτή - ο οποίος μπορεί με αυτόν τον τρόπο να κάνει το PS5 του να "δένει" αισθητικά με τον χώρο όπου αυτό θα τοποθετηθεί (ή να ξεχωρίζει!) όπως ο ίδιος προτιμά. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ