PS4: 6 χρόνια, τα top games της Sony

Ποιές παραγωγές ξεχωρίζουν ως οι ασυζητητί καλύτερες της κατασκευάστριας των PlayStation;

Ως η εταιρεία που σχεδιάζει, διαθέτει και προωθεί τα PlayStation, και παράλληλα μία εκ των 5-6 μεγαλύτερων παραγωγών ψυχαγωγικού περιεχομένου στον κόσμο, η Sony πάντοτε φρόντιζε να προσφέρει στα δικά της συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης κορυφαία games που τα αναδεικνύουν. Με το PlayStation4, ωστόσο, όχι μόνο... ξεπέρασε τον εαυτό της, αλλά απέδειξε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι ποιοτικές αποκλειστικές παραγωγές στην επιτυχία οποιουδήποτε τέτοιου συστήματος. Οι Ιάπωνες, άλλωστε, με το PS4 κατόρθωσαν να αντλήσουν σχεδόν το μέγιστο την δημιουργικότητα του "δικτύου εταιρειών ανάπτυξης" Sony Worldwide Studios που είχαν ξεκινήσει να "χτίζουν" από την εποχή του PS2. Το αποτέλεσμα: (α) games που κυριολεκτικά όρισαν ως δική τους την γενιά αυτή συστημάτων οικιακής διασκέδασης, (β) υπεροπλία καταλυτική σε βάρος του ανταγωνισμού και (γ) αξιοζήλευτη παρακαταθήκη για το μέλλον. Τίποτε λιγότερο από αυτό - αποδεδειγμένα και με... αριθμούς πλέον.

Χωρίς περαιτέρω ανάλυση ή καθυστερήσεις όμως: ποιές είναι οι παραγωγές της ίδιας της Sony τις οποίες κάθε κάτοχος PlayStation4 χρωστά στον εαυτό του ν' απολαύσει αν δεν το έχει ήδη κάνει; Οι παρακάτω!



God of War


Ο... ορισμός του τίτλου "επακεκκίνησης" μιας ιστορικής σειράς games που όχι μόνο πέτυχε τον στόχο του, αλλά μέσα από την ποιότητά του ξεχώρισε ολοφάνερα ανάμεσα στις πάμπολλες παραγωγές δράσης του PS4. Ο Kratos παραμένει δυνατός και... θυμωμένος, ναι, την καταιγιστική δράση συνοδεύει συχνά άκρως αιματηρή βία, ναι, παρούσες είναι και οι θεαματικά "σκηνοθετημένες" σεκάνς που χαρακτήρισαν και τα παλαιότερα God of War. Η όλη δομή και ροή του νέου, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική και προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και επιλογών, οι γρίφοι είναι περισσότερο μελετημένοι και εξυπνότεροι, ενώ η δυναμική της σχέσης ανάμεσα στον Kratos και τον γιο του έχει σκιαγραφήσει τον πρώτο με πιο πολλή επιτυχία από ποτέ. Οπτικοακουστικός τομέας υπεράνω κριτικής, έξοχος χειρισμός στις και άφθονο υλικό να ανακαλύψει κανείς ακόμη και αφού ολοκληρώσει τον τίτλο συνθέτουν μία παραγωγή που θα προσφέρει συναρπαστική ψυχαγωγία για πολύ, πάρα πολύ καιρό.



Spider-man


Μπορεί να... απαγγέλει κανείς επί ώρα όλα όσα καθιστούν τον τίτλο αυτό ξεχωριστό - από τον κορυφαίο οπτικοακουστικό τομέα του και την υπέροχη κίνηση μέχρι το πανέξυπνο σύστημα μάχης, τα gadgets και το εξαιρετικό Photo Mode για εικονικές φωτογραφίες - όμως το ένα στοιχείο του αναφέρεται πάντα πρώτο ανάμεσα σε δύο gamers που έχουν παίξει το Spider-man είναι αυτό: η απίστευτα συναρπαστική, κινηματογραφική και ταυτόχρονα... φυσική εντύπωση που αποπνέει ο χειρισμός του, όταν ένας παίκτης κινείται στον αέρα πάνω από την Νέα Υόρκη χρησιμοποιώντας τον ιστό του θρυλικού υπερήρωα της Marvel. Αυτήν την αίσθηση του να... είναι, εικονικά, κανείς ο Spider-man ακριβώς όπως τον διάβαζε στα comics και τον θαύμαζε στις ταινίες, δεν την απέδωσε ποτέ άλλοτε κανένα άλλο video game για κανέναν άλλον ήρωα ever. Με μεγάλη διάρκεια - περισσότερη αν συνυπολογιστεί το extra περιεχόμενο - και βαθμό δυσκολίας που προσφέρει πρόκληση χωρίς να απογοητεύει, το Spider-man δεν είναι τίποτε λιγότερο από το μέτρο σύγκρισης οποιουδήποτε άλλου superhero game κυκλοφορήσει μελλοντικά.



Horizon: Zero Dawn


Αν υπάρχει ένας τίτλος του PS4 που εμφανίστηκε... από το πουθενά σχεδόν και αναπροσδιόρισε τις απαιτήσεις των κατόχων του από όλη την κατηγορία των action RPG, είναι αυτός: ένα απίθανο αμάλγαμα εξερεύνησης, επίλυσης γρίφων και συναρπαστικών συγκρούσεων που απαιτούν τακτική κι αντανακλαστικά, το οποίο προκαλεί τον παίκτη να επιζήσει σε έναν προϊστορικό κόσμο με άγρια ομορφιά και κίνδυνο μόνιμο. Το Horizon είναι, άλλωστε, ένα από τα καλύτερα δείγματα του τί μπορεί να κάνει το PS4 Pro με γραφικά τεχνολογίας HDR, αλλά και του τί μπορεί να κάνει μία ομάδα με άφθονο ταλέντο όπως η Guerilla όταν κληθεί να "χτίσει μια πραγματικότητα" πειστική και ικανή να στηρίξει με σενάριο προσεγμένο πολλαπλούς τίτλους μελλοντικά. Από τα καλύτερα games αυτής της γενιάς οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας ανεξαρτήτως φορμά, τίποτε λιγότερο από must για το κοινό των PS4/PS4 Pro.



Uncharted 4: Α Thief's End


Δεν είναι ποτέ τόσο εύκολο όσο ακούγεται να "κλείσει" μία δημοφιλής σειρά video games με τον καλύτερο τρόπο - όμως αυτό ακριβώς κατάφερε η τελευταία αυτή περιπέτεια του Nathan Drake, προσφέροντας όλα όσα είχαμε αγαπήσει από τις προηγούμενες, αλλά στο... maximum: τις κινηματογραφικά "σκηνοθετημένες" σεκάνς, την καταιγιστική δράση, την λεπτομέρεια σε κάθε εικονικό περιβάλλον, την υψηλή ποιότητα γραφικών και ήχου, το επίπεδο παρουσίασης που αντιστοιχεί σε παραγωγή του Hollywood. Δεν είναι πολλές οι παραγωγές σε οποιοδήποτε φορμά οι οποίες αποδίδουν κυριολεκτικά αυτήν την αίσθηση του... summer blockbuster movie σε μορφή video game, όμως το Uncharted 4 ανήκει πέρα από κάθε αμφιβολία σε αυτές. Δικαιωματικά τού ανήκει και μία θέση στην συλλογή κάθε κατόχου PS4, είτε αυτός αρέσκεται σε μοναχική εξερεύνηση, είτε σε ομαδικές μάχες μέσω PlayStation Network.



Gran Turismo Sport


Η θρυλική σειρά τίτλων αγώνων ταχύτητας με αυτοκίνητα που αναδείχθηκε σε θεσμό παράλληλα με την οικογένεια των PlayStation μπορεί να απέκτησε μία μόνο έκδοση στο PS4, αλλά αυτή ήταν σημαντική: σηματοδότησε την στροφή των GT προς τα eSports προσφέροντας παράλληλα τις βελτιώσεις στα γραφικά, τον ήχο, τον χειρισμό και την οδηγική αίσθηση που απαιτεί κανείς από το ισχυρότερο ως τώρα οικιακό PlayStation. Το GT Sport η αλήθεια είναι πως, δίνοντας έμφαση στο ανταγωνιστικό στοιχείο, αρχικά ξεκίνησε με λιγότερο περιεχόμενο για τους... μοναχικούς παίκτες απ' όσο άλλοτε - έκτοτε, ωστόσο, η Polyphony Digital έχει προσθέσει με δωρεάν αναβαθμίσεις κι ενημερώσεις τόσα αυτοκίνητα, αγωνιστικές πίστες και επιλογές παιχνιδιού, που δεν υπάρχει πια περιθώριο για παράπονο. Οι ακόλουθοι της σειράς των Gran Turismo το έχουν ήδη στην κατοχή τους, μα γνώμη μας είναι πως αξίζει μία θέση στην συλλογή κάθε κατόχου PS4, αν μη τί άλλο ως οπτικοακουστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων του (ειδικά σε Pro) και βάσει του άφθονου περιεχομένου του.


...και ακόμη

Πέρα από τα παραπάνω... αυτονόητα αποκλειστικά megahits της Sony για το PlayStation4, αναφοράς αξίζουν και τα The Last of Us Remastered (σημαντικά βελτιωμένο σε όλα συγκριτικά με την αρχική έκδοση του PS3 παραμένοντας κορυφαίο στα υπόλοιπα), Shadow of the Colossus (ο αναβαθμισμένος τεχνικός τομέας αποδίδει την μαγεία του ακόμη πειστικότερα), Ratchet and Clank (τα λαμπερά χρώματα και η άψογη κίνηση κρατούν... καλά κρυμμένο ένα platform game απαιτήσεων υψηλότατων), Infamous: Second Son (το πρώτο που ανέδειξε τα γραφικά του PS4 πειστικά και ακόμη απολαυστικό για πολλούς λόγους) και Concrete Genie (όχι μόνο για την απίθανη καλλιτεχνική του φροντίδα αλλά και τους ψυχαγωγικούς μηχανισμούς παιχνιδιού του). Και όχι μόνο αυτά, φυσικά, μα... περιοριζόμαστε στα προσωπικά μας αγαπημένα, ώστε να μην εξελιχθεί το παρόν άρθρο από μόνο του σε αφιέρωμα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ