PS4: 6 χρόνια, τα top games μεγάλων εκδοτών

Σε ποιά από τα blockbusters πολλαπλών φορμά θα πρέπει να εστιάσουν οι κάτοχοι του συστήματος της Sony;

Μπορεί η ίδια η Sony να είναι υπεύθυνη για γενναίο αριθμό αποκλειστικών κορυφαίων παραγωγών του PlayStation4, όμως οι μεγάλες εκδότριες εταιρείες video games - οι Electronic Arts, Ubisoft, Take2, Activision/Blizzard, Epic Capcom κλπ. αυτού του κόσμου - παραμένουν εξαιρετικά σημαντικές καθώς ουκ ολίγες παραγωγές τους είναι σχεδιασμένες εξ αρχής για ευρεία εμπορική επιτυχία και δεν μπορούν να λείπουν από την βιβλιοθήκη των κατόχων συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας ανεξαρτήτως φορμά. Στην τρέχουσα γενιά συστημάτων, μάλιστα, δεν είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς πως οι εταιρείες αυτές ξεπέρασαν κάθε τους πρότερη προσπάθεια, κάνοντας διαθέσιμα στους gamers αληθινά αριστουργήματα (και την δική μας ζωή... δύσκολη στην επιλογή μόνο λίγων από αυτά). Σε ποιά καταλήξαμε; Μετά από πολλή σκέψη, στα παρακάτω!



Red Dead Redemption 2


Όταν η δημιουργός εταιρεία των Grand Theft Auto IV/V είχε αποφασίσει να κυκλοφορήσει στα PS2/PS3 μία... γουέστερν εκδοχή του, την είχαμε απολαύσει μα σκεφτεί πως δεν ήταν αρκετά φιλόδοξη. Η εκδοχή του PS4 είναι ακριβώς αυτό και πολλά παραπάνω: ένας απίθανα ρεαλιστικός εικονικός κόσμος, πανέμορφα δοσμένος μέσα από έξοχα γραφικά και ήχο, όπου ο παίκτης έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων, πληθώρα πραγμάτων που μπορεί να κάνει και δραστηριοτήτων στις οποίες μπορεί να επιδοθεί - τόσο μέσα στο πλαίσιο του καλογραμμένου σεναρίου, όσο και... έξω από αυτό. Η προσοχή στην λεπτομέρεια χαρακτηριστικών στοιχείων της εποχής και στην έξυπνη τοποθέτηση αμέτρητων μικρών "μυστικών" προς ανακάλυψη είναι το ίδιο σημαντική με την προσοχή που δόθηκε στον σχεδιασμό των πειστικών χαρακτήρων και την υλοποίηση των βασικών μηχανισμών παιχνιδιού. Αριστούργημα από την αρχή ως το τέλος (που θα έλθει μετά από... μήνες εξερεύνησης), το RDR2 είναι το είδος της ψυχαγωγικής εμπειρίας που απλώς οφείλει κανείς στον εαυτό του να βιώσει.



Battlefield 1


Τα Call of Duty σημειώνουν υψηλότερες πωλήσεις, οι αληθινοί θιασώτες των "στρατιωτικών" shoot'em up πρώτου προσώπου όμως θα παραδεχθούν πως σε αυτήν την γενιά PlayStation ανώτερο ποιοτικά όλων ήταν αυτό το Battlefield. Το 1 επέλεξε ως σκηνικό του τον ομώνυμο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και εκεί στήριξε τόσο το απρόσμενα αξιόλογο σεναριακό του τμήμα, όσο και τις πολλαπλές επιλογές Δικτυακών συγκρούσεων για τις οποίες η σειρά φημίζεται. Ο τίτλος της Electronic Arts είναι όχι μόνο απίθανα ισορροπημένος, όχι μόνο εντυπωσιακός όσον αφορά στην γκάμα των πεδίων μάχης και των διαθέσιμων κλάσεων και όπλων (σχεδόν όλο το extra περιεχόμενο επί πληρωμή που έχει κυκλοφορήσει στο μεσοδιάστημα προσφέρεται πια δωρεάν σε όλους), αλλά και ο πλέον συναρπαστικός του είδους του: είτε μιλά κανείς για τις μάχες επιβίωσης σε ατομικό επίπεδο είτε για την περίφημη επιλογή Operations με τις πολλαπλές μάχες ανάμεσα σε ομάδες 64 παικτών ανά πλευρά, το Battlefield 1 είναι εκπληκτικό. Όχι το ευκολότερο του είδους του, μα το συνολικά καλύτερο μακράν.



Assassin's Creed Odyssey


H... "δολοφονική" σειρά της Ubisoft έχει επισκεφθεί πολλά διαφορετικά σκηνικά και ιστορικά πλαίσια όλα αυτά τα χρόνια, όμως το συγκεκριμένο "κεφάλαιο" θεωρείται δικαίως το καλύτερο - ασχέτως αν για το κοινό της χώρας μας έχει και extra σημασία! Το Odyssey διαδραματίζεται στην αρχαία Ελλάδα και προσφέρει όλα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στα Assassin's Creed, μα στον υπερθετικό βαθμό: απίθανα μεγάλη έκταση προς εξερεύνηση - συμπεριλαμβανομένων και πολλών νησιών που επιβάλλουν την χρήση πλοίου - απίθανα μεγάλη γκάμα πραγμάτων που μπορεί να κάνει ο παίκτης παράλληλα με την εκτέλεση των αποστολών που προσφέρονται από το γενικό σενάριο, απίθανα υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας σε όλα όσα συνθέτουν πειστικά αυτόν τον εικονικό κόσμο. Το σύστημα μάχης είναι έξυπνο και αποτελεσματικό (αναδεικνύοντας παράλληλα την σημασία των διαφόρων προσαρμογών που κάνει ο παίκτης στον οπλισμό του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα) και ενθαρρύνει τις συγκρούσεις σώμα με σώμα χωρίς να αλλοιώνει την προσέγγιση της απόκρυψης και των προσεκτικών κινήσεων που διακρίνουν την σειρά. Υπερπαραγωγή σε όλα της τα στοιχεία, με κάθε έννοια του όρου!



Street Fighter V


Μπορεί να μην... ξεκίνησε ως τέτοιο - όντας την πρώτη περίοδο της κυκλοφορίας του ελλιπές σε περιεχόμενο και συνοδευόμενο από πλήθος προβλημάτων - όπως το πιο πρόσφατο μέλος της οικογένειας των θρυλικών fighting games της Capcom σταδιακά σημείωσε ανάκαμψη: διορθώθηκε, επεκτάθηκε, εμπλουτίστηκε και, το κυριότερο, με τους μελετημένους και ισορροπημένους μηχανισμούς παιχνιδιού του υπενθύμισε στο κοινό της κατηγορίας του για ποιούς λόγους παραμένει κορυφαίο. Το V μπορεί να δίνει περισσότερη έμφαση στην επίθεση απ' ότι οι προκάτοχοί του, όμως συνεχίζει να είναι ό,τι πιο κοντά υπάρχει στο "σκάκι σε πραγματικό χρόνο" που στόχευε ο δημιουργός του εξ αρχής: ένας εγκεφαλικός τίτλος όπου η στρατηγική και η τακτική έχουν την ίδια σημασία με το ένστικτο, τα γοργά αντανακλαστικά και την τέλεια εκτέλεση κινήσεων. Άλλα fighting games έρχονται και παρέρχονται, είτε στο PS4 είτε σε άλλα συστήματα. Μόνο το Street Fighter κατορθώνει να συγκεντρώνει το κοινό αυτών των games γύρω του και να το κρατά για χρόνια - και το V κατόρθωσε, για ακόμη μία φορά, ακριβώς αυτό.



Control


Δεν είναι πολλά τα games που μπορούν να εντυπωσιάσουν όσο ένα καλογυρισμένο blockbuster επιστημονικής φαντασίας του Hollywood, όμως το αριστούργημα της Remedy κατορθώνει ακριβώς αυτό: το απόκοσμο σκηνικό του, το περίπλοκο σενάριο με τις μεταφυσικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις, η ατμόσφαιρα μυστηρίου και τρόμου, όλα μαζί μεταφέρουν τον παίκτη σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό απ' όσα έχει συναντήσει ως τώρα. Οι μάχες, δε, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να υιοθετούν στο έπακρο το γενικότερα... αλλόκοτο στυλ του Control, με τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα να χρησιμοποιεί δυνάμεις και όπλα απολαυστικά ακριβώς επειδή είναι αντιρεαλιστικά κι ενίοτε απρόβλεπτα. Με κορυφαίο οπτικοακουστικό τομέα (τα αρχικά τεχνικά θέματα έχουν πια επιλυθεί), πολύ καλό έλεγχο και άφθονο περιεχόμενο προς εξερεύνηση, το Control είναι μία παραγωγή την οποία αξίζει να βιώσει κάθε κάτοχος PS4 που έχει συχνά την εντύπωση πως τα games δράσης μοιάζουν πια πολύ μεταξύ τους. Αυτό; Μοναδικό!


...και ακόμη

Πέρα από τα κορυφαία games μεγάλων εκδοτριών που ξεχωρίσαμε παραπάνω, άξια αγοράς από κάθε κάτοχο PlayStation4 είναι και τα Witcher 3: Wild Hunt (η μεγαλύτερη και καλύτερη περιπέτεια του διάσημου πια Geralt έχει σχεδόν ορίσει δική της κατηγορία στα action RPG), Grand Theft Auto V (παρά την ηλικία του δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται πολύ συχνά στην κορυφή των πωλήσεων του PlayStation Store), Fortnite (δωρεάν μεν αλλά... μάλλον δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε για ποιούς λόγους είναι ένα από τα σημαντικότερα games της τελευταίας εξαετίας), Sekiro (το Dark Souls στην Ιαπωνία που ζητούσαν πολλοί... με τον ίδιο περίπου βαθμό δυσκολίας αλλά και πολλά δικά του στοιχεία), Rayman Legends ( το ομορφότερο και περισσότερο φροντισμένο από τα διάσημα platform games της Ubisoft είναι απλώς υπέροχο - και... kid friendly), Titanfall 2 (οι συγκρούσεις με τις γιγάντιες εξωσκελετικές στολές συνεχίζουν να είναι πραγματικά ξεχωριστές), Doom (η σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού αρχικού προσφέρει αντίστοιχη δράση και αδρεναλίνη με απόλυτη επιτυχία) και Soul Calibur VΙ (το τεχνικά αρτιότερο και σε επιλογές παιχνιδιού πληρέστερο της θρυλικής σειράς). Οι επιλογές είναι, με άλλα λόγια, πρακτικά... ατέλειωτες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ