Project Cars 3

Απρόσμενη συνέχεια, ασυναγώνιστη διασκέδαση

Αλλαγές σε σχέση με τα παρελθόντα Project Cars έχουμε στο καινούργιο και όσον αφορά στον τόπο που σημειώνεται πρόοδος στους αγώνες του. Αντί να απαιτεί την νίκη σε κάθε κούρσα, το PC3 θέτει συγκεκριμένους στόχους για πράγματα που πρέπει να κάνει ο παίκτης στην διάρκειά τους, π.χ. να κάνει τον καλύτερο χρόνο σε έναν γύρο ή ή να πάρει στην σειρά δύσκολες στροφές τέλεια ή να αφήσει αντιπάλους να τον προσπεράσουν πριν ο ίδιος τους προσπεράσει για να τερματίσει πριν από αυτούς. Οι πιο πολλές από αυτές τις δοκιμασίες είναι βατές, ορισμένες ωστόσο δίνεται ενίοτε η εντύπωση πως έχουν συμπεριληφθεί... επί τούτου για να ταλαιπωρήσουν τον παίκτη με την δυσκολία τους. Είναι πάντως μία προσέγγιση που επιχειρεί κάτι διαφορετικό από το τυπικό "απλώς τερμάτισε πρώτος" και κρατά το ενδιαφέρον περισσότερο.

Η επιλογή παιχνιδιού για ένα παίκτη στηρίζεται σε 10 σειρές αγώνων που απαιτούν διαφόρων τύπων ή κλάσης αυτοκίνητα και διαδραματίζονται σε διαφορετικές πίστες - δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο νέο Project Cars να επιδείξει την μεγάλη γκάμα από οχήματα και διαδρομές που εμπεριέχει. Ο τίτλος της Slightly Mad Studios είναι γενναιόδωρος με τις ανταμοιβές που προσφέρει στις κούρσες και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον παίκτη να συγκεντρώσει αυτοκίνητα, ανταλλακτικά, διακοσμητικά και άλλα καθώς προχωρά στις σειρές αυτές αγώνων. Προς τιμήν της, η εταιρεία ανάπτυξης ούτε μηχανισμό μικροαγορών (microtransactions) αξιοποιεί, ούτε μεγάλη επένδυση χρόνου (grinding) απαιτεί από τον παίκτη για να διαθέσει το περιεχόμενό της. Η έμφαση έχει δοθεί στην πρόκληση, στην αίσθηση της ταχύτητας και στην ατόφια διασκέδαση - κάτι που άλλοι τέτοιοι τίτλοι... ξεχνούν συχνά να κάνουν.

Στον τεχνικό τομέα βέβαια τα Project Cars έχουν μεγάλη παράδοση και το νέο την σέβεται απόλυτα: στην έκδοση PS4/PS4 Pro που το αξιολογήσαμε η ποιότητα των γραφικών του είναι πολύ υψηλή, η λεπτομέρεια και ο φωτισμός τους προσεγμένος και η κίνηση ομαλή αν και σε διαφορετικές αναλύσεις (στο Pro υπάρχει και δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε υψηλότερη ανάλυση με μεταβαλλόμενο ρυθμό ανανέωσης ή σε σταθερά 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο με μεταβαλλόμενη ανάλυση). Ο ήχος είναι ρεαλιστικός έστω κι αν περιορίζεται στο επίπεδο του λειτουργικού, ενώ ο χειρισμός είναι παραμετροποιήσιμος σε μεγάλο βαθμό και αποτελεσματικός σε όλα τα σενάρια. Οι ρυθμίσεις είναι... φυσιολογικά πολυπληθείς για τίτλο εξομοίωσης των PC και ασυνήθιστα για τίτλο οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας - αλλά δεν επιβάλλουν λεπτομερειακή ενασχόληση μαζί τους, στο πνεύμα του νέου τίτλου γενικότερα.

Ναι, τo Project Cars 3 δεν είναι τέλειο: η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων οδηγών θα μπορούσε να είναι πειστικότερη, η παρουσίαση και η δομή των μενού περισσότερο προσεγμένη, η παρουσία κάποιων τεχνικών προβλημάτων λιγότερο αντιληπτή. Όμως η συνολικά ποιοτική δουλειά που έχει γίνει από την Slightly Mad Studios είναι αδιαμφισβήτητη και, το κυριότερο, συνειδητή: τα Project Cars με τον αυστηρό χαρακτήρα της εξομοίωσης κατέληγαν να αγοράζονται από κοινό πολύ μικρότερο από αυτό που άξιζαν ως παραγωγές. Το νέο ίναι προσβάσιμο σε πιο πολύ κόσμο και, όταν όλα έχουν ειπωθεί, όσοι το προτιμούσαν ρεαλιστικό μπορούν να αφαιρέσουν κάθε "βοήθεια" και να αυξήσουν κάθε τί στην πρόκληση και την δυσκολία του: με αυτόν τον τρόπο παραμένει περισσότερο "εξομειωτής" από την πλειοψηφία των τίτλων αγώνων ταχύτητας της αγοράς. Για ακόμη αυστηρότερο ρεαλισμό υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Για αληθοφανή μα απολαυστική ψυχαγωγία, όμως, το Project Cars 3 ξεχωρίζει.

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ