PlayStation VR: στην γραμμή εκκίνησης

Ξεκινά η διάθεση του περιφερειακού εικονικής πραγματικότητας της Sony

Ξεκινά σήμερα, Πέμπτη 13/10, η πώληση και στη χώρα μας του PlayStation VR. Πρόκειται για το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της Sony για το PS4, του οποίου έχουμε καλύψει την πορεία προς τα ράφια των καταστημάτων τα τελευταία δυόμισι χρόνια - από την αποκάλυψή του και την πρώτη μας επαφή μαζί του το 2014, μέχρι την βελτιωμένη του έκδοση το 2015, την εκτενέστερη επαφή μας με αυτό και την επίσημη μετονομασία του σε PS VR από το... ασαφές Project Morpheus. To κόστος απόκτησής του στην Ελλάδα έχει οριστεί στα €409 και περιλαμβάνει το ειδικό "κράνος", την εξωτερική μονάδα σύνδεσης με το PlayStation4, όλα τα απαραίτητα καλώδια και έναν αριθμό από συνοδευτικά demo games. Δεν περιλαμβάνεται η απαραίτητη PlayStation Camera (κόστους €59.99) και τα προαιρετικά χειριστήρια PlayStation Move (κόστους €79.99 ανά ζευγάρι).

Το PS VR απευθύνεται - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - στο μεγάλο κοινό των 60 περίπου εκατομμυρίων κατόχων PlayStation4, οι οποίοι με κόστος χαμηλότερο των €600 είναι σε θέση να αγοράσουν ένα "εισιτήριο" στον πολλά υποσχόμενο κόσμο της εικονικής πραγματικότητας - τη στιγμή που τα δύο ανταγωνιστικά του προϊόντα, το Oculus Rift και το HTC Vive, κοστίζουν με παρόμοια "πακέτα" γύρω στα €800 και €1000 αντίστοιχα έχοντας όμως ως απαίτηση την ύπαρξη ικανού PC κόστους περίπου €1000-€1200. Τα δύο προαναφερθέντα περιφερειακά για Η/Υ έχουν ανώτερες τεχνικές προδιαγραφές από το PlayStation VR, αλλά σε καμία περίπτωση την υποστήριξη σε games που έχει ήδη το περιφερειακό της Sony - γεγονός που, σε συνδυασμό με την σημαντικά χαμηλότερη τιμή πώλησής του και την μεγάλη εγκατεστημένη βάση των PS4, καθιστά το PS VR το προϊόν εικονικής πραγματικότητας με τις περισσότερες πιθανότητες να σημειώσει ευρεία εμπορική επιτυχία μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.

Στην ελληνική αγορά η ζήτηση για το PS VR αναμένεται, δυστυχώς, να ξεπεράσει κατά πολύ το διαθέσιμο στοκ κατά τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του: οι προπαραγγελίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα, και στις μεγάλες πόλεις θα υπάρχουν κάποια κομμάτια προς πώληση, όμως αυτά αναμένεται να εξαντληθούν πριν έλθει στην εγχώρια αγορά η δεύτερη "παρτίδα" για ανατροφοδότηση των καταστημάτων. Το φαινόμενο δεν είναι... ελληνοστρεφές, είναι παγκόσμιο: ελλείψεις σε στοκ του PS VR θα παρατηρηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα σε όλες τις μεγάλες αγορές, καθώς η Sony φαίνεται πως έκανε συντηρητικό αρχικό σχεδιασμό για την παραγωγή του και να μην περίμενε το θεαματικά μεγάλο ενδιαφέρον των gamers παγκοσμίως γι' αυτό. Ο ανανεωμένος προγραμματισμός των Ιαπώνων προβλέπει την διάθεση έως και 6 εκατομμυρίων PS VR μέσα στο οικονομικό της έτος, όμως είναι πρακτικά βέβαιο πως θα χρειαστεί... σαφάρι αναζήτησης για το περιφερειακό τους κατά την εορταστική περίοδο, σε όλο τον κόσμο.

Οι φίλοι και φίλες του PlayStation που διαμένουν στην Αττική, πάντως, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το PS VR από αύριο, Παρασκευή 14/10 έως και το Σάββατο 29/10 - και σε τακτά χρονικά διαστήματα έως το τέλος του χρόνου - στον ειδικό, καλαίσθητο χώρο που έχει διαμορφώσει η Sony Hellas στον δεύτερο όροφο του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι. Κάθε ενδιαφερόμενος κι ενδιαφερόμενη μπορεί να "κλείσει ραντεβού" Δικτυακά για συγκεκριμένη ημέρα και ώρα μέσα από αυτήν την σελίδα στο επίσημο Web site του PlayStation.

Το Αθηνόραμα έχει ήδη στην κατοχή του το PS VR, όλα τα σχετικά περιφερειακά, όπως και 15 games ειδικά σχεδιασμένα γι' αυτό - και το επόμενο διάστημα θα δημοσιεύσει τις εκτενείς εντυπώσεις του από αυτό σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για το σημαντικότερο περιφερειακό του 2016 όχι μόνο για το PS4 και την Sony, αλλά για την αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης συνολικά: αν υπάρχει ένα προϊόν με την δυναμική να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με την εικονική πραγματικότητα και να οξύνει το ενδιαφέρον του γι' αυτήν, είναι το συγκεκριμένο. Τα Oculus Rift και HTC Vive παραμένει δύσκολο να βρεθούν, κοστίζουν πολύ περισσότερο και δεν έχουν ακόμη να επιδείξουν την γκάμα και την αναγνωρισιμότητα των games που συνοδεύουν το PS VR. Το προϊόν αυτό, άλλωστε, θα προωθηθεί από την Sony με όλη την εικοσαετή εμπειρία των Ιαπώνων στα καταναλωτικά προϊόντα ηλεκτρονικής διασκέδασης πίσω από αυτό. Για να δούμε... τί θα δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ