PlayStation VR: στα €399, τον Οκτώβριο

Ευχάριστη έκπληξη, νέα δεδομένα - αναλύουμε και σχολιάζουμε σχετικά

H Sony έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας εδώ και πολύ καιρό - το λιγότερο τρία χρόνια - όμως από το "παζλ" της δικής της εμπορικής πρότασης, του PlayStation VR δηλαδή, μάς έλειπαν μέχρι πρότινος δύο πολύ σημαντικά "κομμάτια": το... πότε ακριβώς (γνωρίζαμε πως θα είναι μέσα στο 2016 αλλά αυτό παραήταν γενικό) και φυσικά το πόσο θα κόστιζε η απόκτησή του. Αυτά τα δύο αποσαφήνισε χθες ο ιαπωνικός κολοσσός σε ειδική συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της εκδήλωσης Game Developers Conference 2016... και η "τράπουλα" των προϊόντων VR "ανακατεύεται ξανά", καθώς διαμορφώνονται καινούργια δεδομένα βάσει των οποίων το Oculus Rift, το HTC Vive και το PlayStation VR θα διεκδικήσουν τα χρήματα των καταναλωτών.

Στην συνέντευξη Τύπου της λοιπόν η Sony ανακοίνωσε πως το PlayStation VR θα ξεκινήσει να πωλείται τον Οκτώβριο (ενώ το περιμέναμε νωρίτερα) αντί $399/€399. Το κόστος του κρίνεται ως εξαιρετικά λογικό ή ακόμη και ως μικρή... έκπληξη, γιατί ναι μεν γνωρίζαμε πως θα ήταν φθηνότερο από τα Oculus Rift και HTC Vive (€699 και €899 αντίστοιχα στη χώρα μας) αλλά όχι πόσο. Η Sony αποφάσισε, σωστά, το PlayStation VR να μην ξεπεράσει σε κόστος το ίδιο το PlayStation4, στο οποίο στηρίζεται, καθώς όντως υπάρχει στην αγορά των video games κακό προηγούμενο για τα περιφερειακά που κόστισαν πιο πολύ από το ίδιο το σύστημα που τα αξιοποιούσε. Αυτά τα €399 - στην Ελλάδα ενδέχεται να διαμορφωθούν λόγω αυξημένου ΦΠΑ σε €409, αλλά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να... μην - δεν περιλαμβάνουν την PlayStation Camera, κόστους €49.99, καθώς και τα χειριστήρια PlayStation Move που χρειάζονται κάποια games, κόστους περίπου €59.99 για δύο.

Ακόμη και με κόστος απόκτησης κοντά στα €499 συνολικά, ωστόσο, το PlayStation VR παραμένει αφενός φθηνότερο από τα Oculus Rift και HTC Vive, αφετέρου χρειάζεται ένα σύστημα κόστους €399 για να αξιοποιηθεί, ένα PS4 δηλαδή, και όχι ένα PC κόστους €1200-€1400 όπως ο ανταγωνισμός του. Είναι πρακτικά βέβαιο πως η Sony θα κυκλοφορήσει σετ PlayStation VR με PlayStation Camera/Move σε ελκυστικότερη τιμή ή ακόμη και σετ με το PlayStation4 κατά την εορταστική περίοδο. Το μεγαλύτερο "ατού" άλλωστε της Sony έναντι των αντιπάλων προτάσεων παραμένει η ήδη εγκατεστημένη βάση PS4 σε παγκόσμια κλίμακα: αυτή θα έχει έως τον Οκτώβριο αγγίξει πιθανώς τα 50 εκατομμύρια συστήματα, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και ένας στους δέκα κατόχους PS4 να αγοράσουν το PlayStation VR, δημιουργείται αμέσως-αμέσως μία βάση 5 εκατομμυρίων καταναλωτών - την οποία, ρεαλιστικά, ούτε το Oculus ούτε το Vive ελπίζουν πως θα προσεγγίσουν μέσα στο 2016.

O Οκτώβριος, άλλωστε, ναι μεν βρίσκεται πιο μακριά από το χρονικό πλαίσιο που υπολογίζαμε, αλλά θεωρούμε πως θα λειτουργήσει εν τέλει ευνοϊκά για τη Sony. Από τη μία πλευρά δίνει στους δημιουργούς games εικονικής πραγματικότητας περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουν και να τελειοποιήσουν τους τίτλους τους, από την άλλη αποστασιοποιεί το PS VR από την εμπορική διάθεση των Oculus Rift και HTC Vive, που θα λάβουν χώρα έως τα τέλη Ιουνίου. Η Sony έχει σε αυτό το χρονικό μεσοδιάστημα την πολυτέλεια να δώσει εμπορική προτεραιότητα αλλού (όπως στο επερχόμενο Uncharted 4), αποκαλύπτοντας παράλληλα όλο και πιο πολλά πράγματα για τους τίτλους που θα συνοδεύσουν το PS VR στα καταστήματα. Έτσι θα έχει την ευκαιρία όχι μόνο να "χτίσει" προοδευτικά περισσότερο ενδιαφέρον για το δικό της προϊόν, αλλά στρατηγικά να... στερήσει και πωλήσεις από τον ανταγωνισμό της, αφού κάποιες επικαλύψεις ανάμεσα στα κοινά των Rift/Vive και PlayStation VR σαφώς υπάρχουν.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά συγκεκριμένα πάντως, παρά το γεγονός ότι από την Sony Hellas δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάτι - και δεν θα ανακοινωθεί σύντομα, καθώς το σχετικό τοπίο είναι ακόμη ομιχλώδες - υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα το PlayStation VR να γνωρίσει είτε καθυστέρηση, είτε περιορισμένη διαθεσιμότητα, είτε και τα δύο. Μακάρι να διαψευστούμε, φυσικά, όμως η αρχική ζήτηση για το PlayStation VR σε πολύ μεγαλύτερες αγορές από την ελληνική μέσα στον κρίσμο πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του αναμένεται ήδη να είναι τόση, ώστε να χρειαστεί να δοθεί από την Sony... προφανής εμπορική προτεραιότητα σε σχέση με τις μικρότερες σε έκταση. Δεν περιμένουμε μεν "διαφορά φάσης" μεγαλύτερη των 2 ή 3 εβδομάδων σε σχέση με το εξωτερικό, όμως αν δεν θα εκπλαγούμε αν τελικά συμβεί, όπως συνέβη και με το PS4. Όπως πάντοτε - εδώ κι αν ταιριάζει το σχετικό κλισέ - ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ