PlayStation Video, PlayStation Music αντί για Unlimited

Η Sony επανεκκινεί τις υπηρεσίες της διανομής μουσικής και ταινιών, συμμαχεί με το Spotify

Δεν είναι ακριβώς... κρυφό το γεγονός ότι η Sony μπορεί να είναι υπερήφανη για τις πωλήσεις του PlayStation4 (πλησιάζει τα 20 εκατομμύρια συστήματα σε 18 μήνες), αλλά δεν μπορεί να αισθάνεται την ίδια ικανοποίηση και για τις υπηρεσίες της διανομής μουσικής και ταινιών: θεωρητικά οι Music Unlimited και Video Unlimited αντίστοιχα θα κέντριζαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων που έχουν επενδύσει σε μία ευρεία γκάμα συσκευών της Sony, προκειμένου αυτοί να αγοράζουν albums και films (στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραγωγής Sony) και να τα απολαμβάνουν εκεί. Πρακτικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παρά την προώθηση και των δύο υπηρεσιών από την ιαπωνική εταιρεία - τόσο λόγω όχι ιδιαίτερα καλής υλοποίησής τους, όσο και λόγω υψηλότερου κόστους σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές. Τα σχεδόν 65 εκατομμύρια PlayStation3 και PlayStation4 που είναι συνδεδεμένα στο PlayStation Network παραμένουν ένα πρώτης τάξης κοινό να "στοχεύσει" κανείς με ψυχαγωγικό περιεχόμενο, ωστόσο, εξ ου και η... προφανής επιλογή: νέες υπηρεσίες και μουσικής και ταινιών, με το brand του PlayStation!

Πράγματι: από τις 29 Μαρτίου οι υπηρεσίες Music Unlimited και Video Unlimited αναστέλλουν τη λειτουργία τους, έχοντας ωστόσο αντικατασταθεί με τις PlayStation Music και PlayStation Video αντίστοιχα. H δεύτερη δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα στη συλλογιστική λειτουργίας από τις άλλες Δικτυακές υπηρεσίες ενοικίασης ή αγοράς ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Θα διαθέτει μία αξιοπρεπέστατη και ευρείας γκάμας συλλογή από φιλμ είτε σε συμβατική είτε σε υψηλή ευκρίνεια, θα προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης ολόκληρων "σεζόν" τηλεοπτικών σειρών ή μεμονωμένων επεισοδίων και το περιεχόμενο αυτό θα ποικίλλει από χώρα σε χώρα (για την Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη επιβεβαίωση για τη συγκεκριμένη υπηρεσία). Αν κρίνουμε από τα αρχικά δείγματα της υπηρεσίας PlayStation Video, πάντως, παραμένει ακριβή και όχι ιδιαίτερα ανταγωνιστική: με τα $14.99 που χρεώνει για τη θέαση μίας ταινίας "πρώτης προβολής", αγοράζει κανείς... έναν ολόκληρο μήνα θέασης απεριόριστου αριθμού ταινιών (και σε υπερυψηλή ευκρίνεια) στην Netflix!

Πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα - και για τους gamers - είναι η περίπτωση της υπηρεσίας PlayStation Music. Εδώ η Sony πρωτοτύπησε: αντί να "επανεφεύρει τον τροχό" ή/και να συνεχίσει να προωθεί κυρίως το υλικό της Sony Music... "πήγε στον ειδικό": μέσα από την αποκλειστική συνεργασία στην οποία προχώρησε με τη δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία "μετάδοσης" μουσικής (streaming), το Spotify, οι κάτοχοι του PS3 και του PS4 αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια τραγούδια και και 1.5 δισεκατομμύριο playlists, καλύπτοντας στην ουσία κάθε γούστο και απαίτηση όσον αφορά στη σύγχρονη μουσική. Οι κάτοχοι PS4, δε, θα είναι σε θέση να ακούν τα τραγούδια της αρεσκείας τους από το Spotify μέσα στα video games του συστήματος (!), δημιουργώντας κατά βάση αναρίθμητα custom soundtracks για οποιονδήποτε τίτλο και περίσταση. Προφανώς η υπηρεσία θα λειτουργεί και κανονικά, ως... απέραντο jukebox δηλαδή, για απλή ακρόαση μουσικής μέσω PS3, PS4 και συγκεκριμένων smartphones ή tablets της Sony.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο σε αυτή τη φάση είναι το αν και κατά πόσο η χρήση του Spotify μέσω PlayStation Music στα PS3/PS4 απαιτεί από τον κάτοχο των συστημάτων της Sony να έχει ήδη συνδρομή Premium στο Spotify ή αν τα βασικά της χαρακτηριστικά θα είναι διαθέσιμα και στον κόσμο που έχει "απλό" account στο Spotify. Η Sony υποσχέθηκε να δώσει πιο πολλές διευκρινίσεις - και να κάνει κάποιες ενδιαφέρουσες προσφορές, πιθανώς προσφέροντας έκπτωση στις Premium συνδρομές αν γίνουν μέσω PlayStation Network ή από μέλη της υπηρεσίας PlayStation Plus - πριν από την έναρξη της υπηρεσίας PlayStation Music, κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο. Θα θέλαμε να πιστεύουμε πως οι απολύτως βασικές λειτουργίες του Spotify θα είναι διαθέσιμες σε όλους, αλλά... θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση, η αποκλειστικότητα της δημοφιλέστερης μουσικής Δικτυακής υπηρεσίας αυτή τη στιγμή στα PS3/PS4 προσφέρει στη Sony σαφώς ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Μicrosoft - ειδικά μάλιστα με δεδομένο το γεγονός ότι η δεύτερη "έχει το πάνω χέρι" όσον αφορά στις επιλογές αναπαραγωγής πολυμέσων που προσφέρει με το Xbox One.

Το μόνο βέβαιο είναι πως, με την κίνησή της αυτή, η Sony καθιστά πλέον σαφές το πώς επιθυμεί να κινηθεί από δω και πέρα όσον αφορά στην ενοικίαση και πώληση ψυχαγωγικού περιεχομένου ψηφιακά. Από τη μία πλευρά, αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να συναγωνιστεί "ως ίσος προς ίσον" τις Δικτυακές υπηρεσίες διανομής ταινιών, σειρών και μουσικής που έχουν πρακτικά "επιβληθεί" στην αγορά, όπως τις Netflix, Hulu, Amazon Instant Video, Spotify... και βέβαια το iΤunes. Όπου είναι εφικτό λοιπόν (όχι στην περίπτωση του τελευταίου δηλαδή) προτιμά πλέον να υιοθετεί τις υπηρεσίες αυτές και να συνεργάζεται μαζί τους. Κατά τη γνώμη μας, σωστά: οκτώ στις δέκα φορές που μία εταιρεία επενδύει πολλά χρήματα και χρόνο για να αναπτύξει μία υπηρεσία-"killer" έναντι της δημοφιλέστερης, καταλήγει σε αποτυχία και οικονομικές απώλειες μεγάλες. Και η Sony δεν έχει αυτήν την πολυτέλεια.

Από την άλλη πλευρά, η Sony εννοεί να εκμεταλλευτεί περισσότερο από ποτέ το brand που είναι το δικό της "δυνατό χαρτί", κοινώς το PlayStation, και να "χτίσει" γύρω από αυτό μία δέσμη υπηρεσιών που θα προωθεί ευκολότερα με συνέργειες. Τα PlayStation Store, PlayStation Plus, PlayStation Music, PlayStation Video, PlayStation Vue (με τηλεοπτικό πρόγραμμα - για την ώρα επιβεβαιωμένο μόνο για τις ΗΠΑ), PlayStation Now και φυσικά το PlayStation Network που στηρίζει όλα τα παραπάνω, έχει καλύψει σχεδόν κάθε ανάγκη των κατόχων PS3/PS4 για διασκέδαση στο σπίτι. Απομένει να δούμε πώς σχεδιάζει να συνδυάσει εμπορικά τα παραπάνω η ιαπωνική εταιρεία, ώστε να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας ως πολυεπίπεδος πάροχος ψυχαγωγικού περιεχομένου τα επόμενα χρόνια. Έως το τέλος του χρόνου, θα έχουμε - κυριολεκτικά και μεταφορικά - μια πρώτη εικόνα. Υπομονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ