PlayStation Plus: γενέθλια δεκάχρονα, αξιοπρόσεκτα δώρα

Η συνδρομητική υπηρεσία της Sony έχει μεγάλες προοπτικές κι αντίστοιχες προκλήσεις ν' αντιμετωπίσει στο μέλλον

Έχει γραφεί και ξαναγραφεί (και ξαναγραφεί) στο πλαίσιο οποιουδήποτε είδους τεχνολογικών επετείων το πόσο γρήγορα περνά ο καιρός, μα... ομολογούμε πως δεν είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι ν' αποδεχθούμε πως το PlayStation Plus, η συνδρομητική υπηρεσία της Sony για τους κατόχους PlayStation, σήμερα ολοκληρώνει δέκα ολόκληρα χρόνια πορείας! Το PS Plus είχε έλθει στα μισά της διαδρομής του PlayStation3 ως φυσική συνέπεια της ανόδου του online gaming και της επιβεβλημένης υποστήριξης και επένδυσης που έπρεπε να κάνει η Sony στo PlayStation Network, καθιερώθηκε και είχε ενταχθεί στα... ευκόλως εννοούμενα, πια, όταν είχε έλθει η σειρά του PlayStation4 να κυκλοφορήσει το 2013. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως εν όψει PlayStation5 τον χειμώνα, δεν θα ήταν καλή ιδέα μια εκ νέου αξιολόγησή του από την Sony.

Το PlayStation Plus προωθήθηκε εξ αρχής και συνεχίζει να προωθείται ως η απαραίτητη προϋπόθεση για να παίξει κανείς games με άλλους - φίλους ή όχι - στο PlayStation Network. Η Microsoft είχε καθιερώσει την ίδια προσέγγιση με το Xbox Live Gold από τις ημέρες του Xbox 360 οπότε, κατά μία έννοια, οι Ιάπωνες απλώς επανέφεραν τις ισορροπίες. Ο λόγος κόστους/αξίας, ωστόσο, του PS Plus ήταν αρχικά καλύτερος καθώς προσέφερε - μαζί με τις σημαντικές λειτουργίες online multiplayer που χρειάζονται οι αφοσιωμένοι gamers - και δωρεάν games τα οποία μπορούσε να προσθέσει κανείς στην συλλογή του κάθε μήνα και να παίζει οποτεδήποτε (με ενεργή συνδρομή PS Plus βέβαια). Η Microsoft ακολούθησε και εκείνη με δύο δωρεάν games κάθε μήνα στο πρόγραμμα Games with Gold το 2013, με την Sony να απαντά... με τέσσερα games δωρεάν κάθε μήνα (δύο για PS Vita και δύο για PS3/PS4) μέχρι και πολύ πρόσφατα.

Το PS Plus δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι προσέφερε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα περισσότερα ωφέλη από το Xbox Live Gold: πέρα από τα δωρεάν games - που για σημαντικό χρονικό διάστημα ανέρχονταν σε 6 κάθε μήνα, δύο για κάθε PlayStation - η Sony για τους συνδρομητές της υπηρεσίας της κρατά τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και προσφορές σε games του PS Store, πρόσθετο αποκλειστικό περιεχόμενο, ακόμη και ορισμένες σημαντικές ευκολίες (όπως τον άπλετο αποθηκευτικό χώρο για Δικτυακή αποθήκευση των save games του παίκτη στους servers της). Σε ορισμένες από αυτές τις παροχές ακολούθησε και η Microsoft, σε άλλες όχι, με αποτέλεσμα όταν αύξησαν και οι δύο το ετήσιο κόστους συνδρομής των υπηρεσιών τους από €49.99 σε €59.99 η Sony να διατηρεί ευδιάκριτο πλεονέκτημα στον τομέα αξίας/κόστους.

Η Sony στην επετειακή της δημοσίευση για τα 10 χρόνια του PS Plus υπογραμμίζει το γεγονός πως στην πορεία της η υπηρεσία προσέφερε στους συνδρομητές της όχι λιγότερα από 1000 (!) games, αριθμός φυσικά εντυπωσιακός με οποιαδήποτε μέτρα και σταθμά. Τόσο αυτή η υπηρεσία όσο και το Xbox Live Gold, πάντως, είχαν και έχουν τα... "πάνω και τα κάτω τους" όσον αφορά αυτά τα δωρεάν games: σε άλλους μήνες οι τίτλοι αυτοί είναι όντως ποιοτικοί ή ακόμη και εξαιρετικοί, ενώ σε άλλους μέτριοι ή καμιά φορά και αδιάφοροι. Θα ήταν από δύσκολο έως πρακτικά αδύνατο να προσέφερε είτε η Sony είτε η Microsoft κάθε μήνα κορυφαία games δίχως κόστος, προφανώς - κατά γενική ομολογία όμως οι δωρεάν τίτλοι εν έτει 2020 αντιμετωπίζονται πλέον ως ευπρόσδεκτο bonus, με την λειτουργία online multiplayer, την λειτουργία cloud saves και τις ενίοτε μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις να κρίνονται εν τέλει ως σημαντικότερα.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχουν πολύ συχνά... φωτεινές εξαιρέσεις στο γενικό επίπεδο ποιότητας των δωρεάν games που εισπράττει ο συνδρομητής PS Plus - και μία τέτοια ακριβώς έρχεται τον Ιούλιο, καθώς η Sony τιμά τα γενέθλια της υπηρεσίας της με τρία εξαιρετικά games. Πρόκειται για τα NBA2K2020 (το κορυφαίο video game αγώνων μπάσκετ της αγοράς), Rise of the Tomb Raider 20th Year Celebration Edition (την έκδοση με όλο το extra περιεχόμενο δηλαδή) και το Erica (ψυχολογικό θρίλερ με πολύ καλή πλοκή και εντυπωσιακό οπτικοακουστικό τομέα).

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, πάντως, όλοι περιμένουμε πως στο PlayStation Plus θα αλλάξουν κάποια πράγματα όταν αργότερα στην χρονιά ξεκινήσει την εμπορική του πορεία και το PlayStation5. Και αυτό όχι γιατί τα όσα προσφέρει το Plus δεν είναι αρκετά ή ικανοποιητικά για το κόστος των €59.99 ανά έτος, αλλά επειδή η Microsoft μέσα στο 2020 θα επιχειρήσει να προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες στους συνδρομητές Xbox Live Gold, όπως την πρόσβαση στο xCloud για streaming νέων games από τους δικούς της servers και την λειτουργία Play Anywhere για streaming των games του ίδιου του παίκτη σε άλλες συσκευές. Στην όλη εικόνα βρίσκονται, άλλωστε, τόσο το PlayStation Now (που θα μπορούσε ίσως να συνδυαστεί με το PS Plus) όσο και το Xbox Game Pass, που για τα τα διπλάσια χρήματα του PS Plus προσφέρει περίπου 150 games άμεσα διαθέσιμα οποτεδήποτε. Σε κάθε περίπτωση: χρόνια (ακόμη πιο) πολλά, PS Plus - με ακόμη πιο πολλές παροχές για το κοινό των PlayStation, για... μία ακόμη δεκαετία!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ