PlayStation Classic: πρώτες εντυπώσεις

Το... Mini-Me της Sony από κοντά, εν δράσει και πανέτοιμο για τα Χριστούγεννα

Α, όλα κι όλα - αναγνωρίζουμε πως η Sony μας κράτησε... επί μακρώ στην αναμονή όσον αφορά στο retro σύστημα ηλεκτρονικής της διασκέδασης, το PlayStation Classic: τον Σεπτέμβριο το ανακοίνωσε, τον Οκτώβριο επιβεβαίωσε τον τελικό κατάλογο των games που θα προσφέρει και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα είχαμε την ευκαιρία να το περιεργαστούμε από κοντά και να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί του πριν βρει τον δρόμο του στα χέρια του κοινού των PlayStation. Ποιές είναι οι πρώτες μας πρακτικές εντυπώσεις από την... υπερμίνι εκδοχή ενός από τα αληθινά εμβληματικές συσκευές ψυχαγωγίας του 20ου αιώνα;

Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει, φυσικά, είναι ακριβώς αυτό: το πόσο απίθανα μικρό σε μέγεθος είναι το PlayStation Classic σε σχέση με το ιστορικό αρχικό. Το πρώτο δεν είναι σε εμβαδόν πολύ μεγαλύτερο από το... στρογγυλό καπάκι του CD του δεύτερου, ενώ και το ύψος του είναι ίσα-ίσα αρκετό για να φιλοξενήσει τις θύρες USB για σύνδεση των χειριστηρίων, ακολουθώντας πάντοτε το design του original PlayStation με όλα τα χαρακτηριστικά του στοιχεία. Στο χρώμα, στις αναλογίες των πλήκτρων λειτουργίας και σε όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειές του τις σχεδιαστικές το Classic είναι απολύτως πιστό στο πρωτότυπο PSX - όχι "στο ίδιο στυλ", όπως άλλα retro συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά ήδη, αλλά σε... "αγάπη μου συρρίκνωσα την κονσόλα", στυλ!

Το χειριστήριο του PS Classic, άλλωστε, δεν είναι απλώς πιστό σχεδιαστικά στο αντίστοιχο αρχικό, είναι κυριολεκτικά... copy/paste το ίδιο, με πανομοιότυπο σχήμα και υφή στην επιφάνειά του δηλαδή, μα δίχως τους αναλογικούς μοχλούς ή τον ενσωματωμένο μηχανισμό ανάδρασης που ήλθαν στις επόμενες εκδόσεις PlayStation. Είναι, λοιπόν, πανάλαφρο, παραμένοντας περισσότερο άνετο στη χρήση από αντίστοιχα χειριστήρια άλλων retro συστημάτων ψυχαγωγίας. Υπενθυμίζουμε πως το Classic συνοδεύεται από δύο τέτοια χειριστήρια που αξιοποιούνται σε όσα games του υποστηρίζουν συμμετοχή δύο παικτών.

Στην πράξη το PlayStation Classic αποδεικνύεται ο... ορισμός της απλότητας: πατώντας το πλήκτρο Power το σύστημα εκκινεί με τον - συγκινητικά, το ομολογούμε! - γνωστό ήχο που συνοδεύεται από την εμφάνιση του λογοτύπου PlayStation και αμέσως μετά ο χρήστης μεταφέρεται στο κύριο μενού. Εκεί βρίσκονται επιλέξιμα τα 20 games που προσφέρονται, με τα εικονίδιά τους διατεταγμένα σαν "ροδέλα", καθώς και πρόσθετες ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν και λειτουργίες που μπορούν να εκτελεστούν (π.χ. δημιουργία εικονικής "κάρτας μνήμης" για την αποθήκευση της προόδου του παίκτη στα games).

Η εκτέλεση των games στο Classic είναι φυσικά ακαριαία - αφού βρίσκονται σε σύγχρονο αποθηκευτικό χώρο α λα SSD και όχι σε CD - και η απόδοσή τους στην οθόνη... ε, είναι αυτή που περιμένει οποιοσδήποτε γνωρίζει κι αγαπά το retro gaming: τα pixels των games της δεκαετίας του '90 δεν μπορούν να "κρυφτούν" στις σύγχρονες τηλεοράσεις υψηλής και υπερυψηλής ευκρίνειας (οι "λαμπάτες" χαμηλής ανάλυσης ωραιοποιούσαν την όλη εντύπωση), με αποτέλεσμα κάποια games να "καλοστέκονται για την ηλικία τους" ενώ κάποια άλλα όχι και τόσο. Η κίνηση στα games που δοκιμάσαμε, επίσης, ήταν αποδεκτή αλλά μετά από 20 χρόνια εξέλιξης στον τομέα των γραφικών 3D έχουμε... κακομάθει στα 60 ή 90 ή 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο και τα "μόνο" 25 ή 30 αρχικά ξενίζουν.

Δεν χωρά πάντως αμφιβολία στο γεγονός, βάσει της πρώτης εικόνας που εισπράξαμε από το PlayStation Classic, πως η Sony συνειδητά επέλεξε να προσφέρει την εκδοχή retro του πρώτου της συστήματος ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας με τον πιο απλό, εύχρηστο και σαφή τρόπο. Ίσως ακριβώς γι' αυτό ακόμη και με την πρώτη ματιά το Classic φέρνει ξανά στην επιφάνεια με τόση ευκολία τις ευχάριστες αναμνήσεις της πρώτης εκείνης περιόδου εμφάνισης του PlayStation στην αγορά, τότε που τα games με γραφικά 3D μόλις είχαν ξεκινήσει την διαδρομή τους και... όλα ήταν μαγικά, καθώς σχεδόν κάθε ένα καινούργιο από αυτά χαρακτηριζόταν και από κάτι διαφορετικό που δεν είχαμε ξαναδεί. Ωραίες εποχές.

Το PlayStation Classic θα κυκλοφορήσει και στην ελληνική αγορά στις 3 Δεκεμβρίου προς €99.99 - τις τελικές μας, δε, εντυπώσεις από το εμπορικό προϊόν που θα φτάσει στα χέρια του καταναλωτικού κοινού και την βαθμολογημένη πια αξιολόγησή του θα τις καταθέσουμε εκείνες τις ημέρες. Λίγες εβδομάδες αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ