PlayStation 5: οι πρώτες λεπτομέρειες

Από επίσημα χείλη μία σειρά από χαρακτηριστικά του επόμενου οικιακού PlayStation, αναμονή για περισσότερα

Και... έτσι απλά, με μία συνέντευξη και ένα άρθρο, στην ουσία ξεκινά η αναμονή για την επόμενη γενιά οικιακού PlayStation - αυτού που θα διαδεχθεί τον αναμφισβήτητο νικητή της παρούσας γενιάς, το PS4, και θα "πάρει την σκυτάλη" με την φιλοδοξία να διατηρήσει αυτήν την απέναντι στον αντίστοιχο διάδοχο των Xbox One S/X της Microsoft. Η Sony είχε ούτως ή άλλως ήδη μιλήσει αόριστα για επόμενο οικιακό PlayStation πριν από πολλούς μήνες και η αγορά των media είχε ξεκινήσει να αξιολογεί φήμες και διαρροές σχετικές ακόμη νωρίτερα. Όμως με μία αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Wired ο άνθρωπος που σχεδίασε την αρχιτεκτονική συστήματος του PS4, ο Mark Cerny, γνωστοποιεί επίσημα μία σειρά από χαρακτηριστικά στοιχεία της συσκευής που, νομοτελειακά θεωρούμε, θα ονομαστεί PlayStation5 και θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2020.

O Cerny επιβεβαιώνει έναν αριθμό από πράγματα που είχαν ούτως ή άλλως λογική βάση και περιμέναμε, αλλά αποκτούν πλέον και διάσταση δεδομένη. Το PS5 θα στηριχθεί σε τεχνολογία της AMD: στην τρίτη γενιά Ryzen για τον κεντρικό επεξεργαστή, με οκτώ πυρήνες και μέθοδο κατασκευής στα 7nm, και στην επόμενη γενιά Radeon, την μέχρι σήμερα γνωστή με το όνομα Navi, για το υποσύστημα γραφικών. Η γενιά αυτή θα υποστηρίζει την νεότερη, πολυσυζητημένη τεχνολογία απόδοσης γραφικών ray tracing, η οποία μέχρι στιγμής προσφέρεται στην ουσία μόνο από τις κάρτες γραφικών RTX 2080Ti/2080/2070/2060 της nVidia. Το ολοκληρωμένο που θα εμπεριέχει επεξεργαστή και υποσύστημα γραφικών θα περιλαμβάνει και υποσύστημα κατευθυντικού ήχου με στόχο να βελτιώσει αισθητά την παρουσία του τελευταίου στα video games - του οποίου ο ρόλος, παραδέχεται και ο Cerny, δεν εξελίχθηκε αρκετά από το PS3 στο PS4.

Ο σχεδιαστής του PlayStation5, στην συνέχεια, όχι μόνο αναφέρθηκε διεξοδικά στο αποθηκευτικό μέσο στο οποίο θα στηριχθεί το σύστημα της Sony, αλλά επέδειξε και την σημασία του. Αυτό δεν είναι πλέον μηχανικός σκληρός δίσκος, αλλά δίσκος τεχνολογίας SSD και μάλιστα ταχύτερος από την μεγάλη πλειοψηφία των SSD που πωλούνται αυτήν την στιγμή για PC ή και το PS4/PS4 Pro. Από τα συμφραζόμενα εικάζουμε πως δεν είναι συνδεσμολογίας SATA αλλά το λιγότερο NVME και πως αξιοποιεί μεγαλύτερο αριθμό διαύλων και από το δεύτερο (ίσως αξιοποιεί το πρωτόκολλο PCIe 4 που ακόμη δεν υφίσταται σε Η/Υ;). Σε κάθε περίπτωση ο Cerny επέδειξε μία διαδρομή στο πρόσφατο Spider-man, η οποία χρειάζεται περίπου 15 δευτερόλεπτα στο PS4, να χρειάζεται... λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο (!) στο - φυσικά μορφής development kit - σύστημα που ήταν παρόν στον χώρο της συνέντευξης και φιλοξενούσε το Spider-man επίσης.

Ο Cerny υποστηρίζει πως η τεράστια διαφορά στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από τον SSD στην μνήμη του PS5 και από εκεί στην οθόνη θα "απελευθερώσει" πολλά games από παρόντα δεσμά. Άλλα πράγματα που αναφέρθηκαν στην συνέντευξη: προφανώς ναι, το PlayStation5 θα προσφέρει συμβατότητα με τα games του PlayStation4 κι απομένει να δούμε αν και κατά πόσο και με ποιούς τρόπους θα τα βελτιώνει. Ναι, η Sony αναμένει πως ένας αριθμός από video games δικά της και άλλων θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα και για PS4 και για PS5 (cross-generation). Ναι, το PlayStation5 θα έχει υλικό αποθηκευτικό μέσο για τα games του, δηλαδή drive οπτικού δίσκου Blu-ray ώστε το κοινό να μπορεί ν' αγοράζει τους τίτλους του και "συμβατικά" εκτός από ψηφιακά. Ναι, το PlayStation5 θα υποστηρίζει τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ, οπότε θα φέρει θύρα HDMI έκδοσης 2.1 (το λιγότερο) στο πίσω μέρος του.

Τέλος: ναι, το PlayStation5 θα υποστηρίζει από την πρώτη μέρα το PlayStation VR. Ερωτηθείς ο Cerny αρνήθηκε να απαντήσει στο αν και κατά πόσο θα υπάρξει επόμενη έκδοση PlayStation VR, ισχυρότερη από την σημερινή. Δεν θέλησε, επίσης, να αναφερθεί καθόλου στην στρατηγική της Sony όσον αφορά στην αξιοποίηση Δικτυακής υποδομής (cloud) στα games του PS5, όπως υπόσχεται η Microsoft με το επόμενο Xbox, διαβεβαιώνοντας πάντως πως ο ιαπωνικός κολοσσός θα χρησιμοποιήσει την εκτενή εμπειρία και τεχνογνωσία του και προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Cerny άφησε αρκετά ερωτηματικά ώστε αυτή τη συνέντευξη στο Wired να μην είναι σε καμία περίπτωση... πλήρης αποκάλυψη του PS5, αλλά απάντησε σε αρκετά ώστε να... "αδειάσει", τρόπον τινά, την Microsoft και την παρουσία της στην έκθεση Ε3 2019 τον Ιούνιο, όπου αναμένουμε να μάθουμε πια λεπτομέρειες για το επόμενο μοντέλο ή μοντέλα Xbox. Και έτσι, από το πουθενά, Next Generation: Loading!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ