PlayStation5: πολλά games σε Δικτυακή παρουσίαση σύντομα

Η Sony σε λίγες μέρες αποκαλύπτει επιτέλους τί ετοιμάζει τόσο καιρό για το κοινό της

[Το άρθρο έχει δεχθεί πολλαπλές ενημερώσεις από την ημέρα της δημοσίευσής του - ακολουθούν αμέσως μετά από την αρχική μορφή του]

H αναμονή από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ημέρα σε ημέρα επιτέλους λαμβάνει τέλος: η πλέον πρόσφατη φημολογία στο Web, που ήθελε την Sony να διοργανώνει Δικτυακή εκδήλωση με αντικείμενο το PlayStation5 και τα games του στις αρχές Ιουνίου αποδείχθηκε αληθινή. Την Πέμπτη, 4/6 στις 11.00 μμ ώρα Ελλάδος ο ιαπωνικός κολοσσός θα μεταδώσει ακριβώς αυτήν την παρουσίαση μέσω Twitch και YouTube, επιβεβαίωσε με σχετική ανακοίνωση στο επίσημο blog του PlayStation ο πρόεδρος της Sony Interactive Entertainment, ο Jim Ryan.

Στην ανακοίνωση - όπως ήταν αναμενόμενο εν πολλοίς - γίνεται συγκεκριμένα λόγος για έναν αριθμό από games που η ίδια η Sony, μεγάλες εκδότριες και ανεξάρτητοι παραγωγοί έχουν αναπτύξει για το PS5 και θα δούμε την ερχόμενη Πέμπτη για πρώτη φορά. Η Δικτυακή αυτή παρουσίαση, με άλλα λόγια, το πιθανότερο είναι πως δεν θα επιδείξει ούτε το ίδιο το νέο σύστημα της Sony (τον εξωτερικό του σχεδιασμό δηλαδή), ούτε τις πρόσθετες νέες λειτουργίες του. Για αυτά η εταιρεία επιφυλάσσεται να μιλήσει σε επόμενες παρουσιάσεις. Πρακτικά απίθανο είναι σε αυτήν την Δικτυακή εκδήλωση, λοιπόν, να γίνει και οποιοσδήποτε λόγος για την τιμή πώλησής του, καθώς οι Sony και Microsoft έχουν εμπλακεί σε μια παρτίδα σκάκι για... γερά νεύρα όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα και όλα δείχνουν πως θα μάθουμε και για τα δύο συστήματα μόνο όταν οι δύο εταιρείες κρίνουν πως πρέπει να ξεκινήσουν οι προπαραγγελίες τους.

Σε κάθε περίπτωση... games: για αυτά ενδιαφερόμαστε πιο πολύ από κάθε τί άλλο, αυτά σηματοδοτούν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά την μετάβαση σε "επόμενη γενιά", αυτά θα κρίνουν ποιό σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας από τα δύο επερχόμενα αξίζει περισσότερο τα χρήματα των gamers. Η Sony, μάλιστα, την Πέμπτη επωμίζεται περισσότερο "βάρος στους ώμους της" απ' ότι σε άλλες συνθήκες, ακριβώς επειδή βάσει λεγομένων της Microsoft το Xbox Series X δεν θα προσφέρει αποκλειστικά δικά του games, ικανά να επιδείξουν στο μέγιστο τί μπορεί να κάνει, για τους επόμενους 18-24 μήνες. Για το κοινό που θέλει να δει αληθινά επόμενης γενιάς games, με άλλα λόγια, η επόμενη Πέμπτη ενδέχεται σε επίπεδο εντυπώσεων να είναι καθοριστική.

Αυτό φυσικά σημαίνει πως η Sony έχει μία μεγάλη ευκαιρία ν' αποκτήσει ευδιάκριτο προβάδισμα έναντι της Microsoft αν εντυπωσιάσει με τα games που θα επιδείξει, αλλά και πως παράλληλα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ν' απογοητεύσει αν - μετά από τόση αναμονή και τον πήχυ των προσδοκιών ψηλά πια - τα όσα επιδειχθούν είναι "απλώς ΟΚ". Η πρόσφατη "επίδειξη games" της Microsoft, για παράδειγμα, χρωματίστηκε στο Web με μελανά χρώματα για μία σειρά από λόγους και οδήγησε σε... ανούσιες συγνώμες, θέση στην οποία δεν θέλει να βρεθεί η Sony. Κάτι μάς λέει, ωστόσο, πως η ιαπωνική εταιρεία δεν θα ρίσκαρε με την ως τώρα σχετική σιωπή όσον αφορά στα games του PS5, και την αναπόφευκτη κριτική αυτής της επιλογής, αν δεν είχε τους λόγους της και την αυτοπεποίθηση πως μπορεί ν' απαντήσει σε αυτήν την κριτική.

Οπότε... λιγότερο από μία εβδομάδα πλέον. Γιατί πολύ σημαντικές οι τεχνικές προδιαγραφές, σημαντικότατο και το νέο χειριστήριο, υπέροχο και το demo της Epic για την Unreal Engine 5 στο PS5 μα είναι τα games αυτά που ανυπομονούμε να δούμε προφανώς: τί θα μπορούμε να παίξουμε τον πρώτο καιρό κυκλοφορίας του νέου PlayStation και πώς αυτές οι παραγωγές θα το αξιοποιούν. 6 + σήμερα!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 30/05/2020: H Guerilla Games δημοσίευσε αυτό το tweet από το account του Horizon: Zero Dawn σχολιάζοντας την Δικτυακή εκδήλωση της Πέμπτης.





Φυσικά τα emoticons... "Δεν μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτό" ερμηνεύονται ήδη από πολλούς ως επιβεβαίωση σχεδόν της παρουσίας του Horizon: Zero Dawn 2 στην εκδήλωση της Sony. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως η παραγωγή αυτή είναι υπό ανάπτυξη κι αποτελεί το είδος του τίτλου που σαφώς θα συνόδευε επιτυχημένα το PlayStation5 στην έναρξη της εμπορικής του πορείας. Για να δούμε!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 01/06/2020: Η Sony Interactive Entertainment ενημέρωσε το κοινό πως, λόγω των όσων συμβαίνουν στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή εξαιτίας της δολοφονίας του George Floyd από αστυνομικούς, αναβάλλει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης που είχε προγραμματίσει για την Πέμπτη 4/6. "Αν και καταλαβαίνουμε πως gamers απ' όλο τον κόσμο ανυπομονούσαν να δουν τα πρώτα games του PS5, αισθανόμαστε πως είναι προτιμότερο να αφήσουμε άλλες φωνές, σημαντικότερες να ακουστούν αυτήν την στιγμή". Συμφωνούμε, επικροτούμε και περιμένουμε ανακοίνωση για την νέα ημερομηνία διεξαγωγής της ίδιας Δικτυακής εκδήλωσης όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08/06/2020: Σύμφωνα με νέα επίσημη ανακοίνωση της Sony, η Δικτυακή εκδήλωση που είχε προγραμματίσει για την 4η Ιουνίου θα μεταδοθεί με τους ίδιους τρόπους, το ίδιο - υποθέτουμε - περιεχόμενο, και... εκτός απροόπτου πάντοτε, στην ίδια ώρα την Πέμπτη, 11 Ιουνίου.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09/06/2020: Ο διευθυντής επικοινωνίας της Sony Interactive Entertainment, ο Sid Shuman, στην σχετική ανακοίνωση στο PlayStation Blog σημείωσε (ίσως και για να προλάβει ενδεχόμενα αρνητικά σχόλια από μερίδα του κοινού...) ότι η όλη εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων των games του PS5 που θα επιδειχθούν, θα μεταδοθεί σε ανάλυση HD 1080p, στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο.


Ο περιορισμός αυτός προέκυψε εκ των πραγμάτων, καθώς πολλοί υπάλληλοι της Sony που συμμετείχαν στην δημιουργία της παρουσίασης ήταν αναγκασμένοι λόγω του COVID-19 στις ΗΠΑ να εργαστούν από το σπίτι με τις οικιακές τους, λιγότερο γρήγορες προφανώς, συνδέσεις στο Internet. Αν και είναι ομολογουμένως εν μέρει απογοητευτικό να μην αποκαλυφθούν τα πρώτα games του PS5 σε ανάλυση 4Κ και στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, όπως τούς αξίζουν, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να επιδείξει η Sony υψηλής ποιότητας video από τους τίτλους του νέου της συστήματος. Ολοφάνερα σημαντικότερο ήταν, σε αυτό το χρονικό σημείο, να γίνει η παρουσίαση των Ιαπώνων στο... δικαίως ανυπόμονο πλέον κοινό του PlayStation παγκοσμίως.


Ο Shuman, πάντως, συνέστησε την χρήση ακουστικών για την παρακολούθηση της παρουσίασης: στην διάρκειά της θα γίνει επίδειξη, με κάποιον τρόπο, και της τεχνολογίας απόδοσης αντικειμενοστρεφούς ήχου (πολυκατευθυντικού και "3D" πρακτικά) που θα προσφέρει το PS5. Καθόλου άσχημα!


ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ