PlayStation5: οικολογική κατανάλωση εξ αρχής

Θεαματικά μικρότερες απαιτήσεις σε ρεύμα υπόσχεται η Sony για το επόμενο οικιακό της σύστημα

Το PlayStation4 είναι βεβαίως μακράν το πλέον επιτυχημένο οικιακό σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγγίας της αγοράς, αλλά... η μεγάλη δύναμη συνοδεύεται κι από μεγάλη ευθύνη - και όσον αφορά στην κατανάλωση ρεύματος το σύστημα της Sony (όπως φυσικά και το Xbox One) είναι γεγονός ότι θα μπορούσε να έχει υψηλότερες επιδόσεις. Αμερικανικός οικολογικός οργανισμός που "μέτρησε" σχετικά την συσκευή το 2014 είχε ανακαλύψει πως καταναλώνει σχεδόν 140 Watt όταν αξιοποιείται πλήρως η ισχύ του σε games (full load), 90 περίπου Watt όταν αναπαράγει video μέσω Internet (π.χ. Netflix) και σχεδόν 8.5 Watt όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής (standby).

Αυτή η τελευταία ήταν, ουσιαστικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς - για να εκμεταλλευτούν οι χρήστες του PS4 λειτουργίες όπως οι αυτόματες ενημερώσεις και η άμεση συνέχιση της προόδου σε έναν τίτλο από το σημείο όπου το είχαν αφήσει προηγουμένως - η κατάσταση αναμονής... πολλών δεκάδων εκατομμυρίων PS4 παγκοσμίως επί χρόνια είχε ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλη συνολική σπατάλη ρεύματος και διόλου ευκαταφρόνητες περιβαλλοντικές συνέπειες. Με τις δύο επόμενες ανασχεδιασμένες υλοποιήσεις του το PS4 περιόρισε την κατανάλωση Watt και στις τρεις προαναφερθείσες καταστάσεις λειτουργίας, αλλά όχι σε θεαματικό βαθμό.

Αυτή, ωστόσο, είναι μία κατάσταση που η Sony εννοεί να μην επιστρέψει στο επόμενο οικιακό PlayStation (που... πεισματικά αρνείται ο ιαπωνικός κολοσσός να ονομάσει ακόμη "PS5"), σύμφωνα με τον πρόεδρό της Jim Ryan. Ο Ryan - στο πλαίσιο συνεργασίας της Sony με τα Ηνωμένα Έθνη στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις αιτίες και να καταπολεμήσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - υποσχέθηκε πως ο διάδοχος του PS4 θα καταναλώνει μόλις μισό Watt (!) σε κατάσταση αναμονής. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορεί ένας κατασκευαστής να βοηθήσει με ένα προϊόν του όσον αφορά στην κατανάλωση ρεύματος που αυτό κάνει, αφού είναι δεδομένο πως το PS5 - όντας σημαντικά ισχυρότερο - στο πρώτο του τουλάχιστον μοντέλο θα έχει μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις σε πλήρη λειτουργία.

Το μόνο... μελανό σημείο στην όλη ανακοίνωση είναι πως η επιλογή κατανάλωσης ενέργειας του PS5 στο μισό Watt όταν βρίσκεται σε αναμονή θα πρέπει να ενεργοποιηθεί από τον χρήστη. Δεν θα είναι ενεργοποιημένη εξ ορισμού και δεν θα είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση από το εργοστάσιο. Το γεγονός δεν αλλοιώνει τις προθέσεις της Sony, αλλά θα θέλαμε να την δούμε να καταβάλλει προσπάθεια για το ξεπεράσει και αυτό π.χ. παρακινώντας με κάποια μηνύματα στην οθόνη τον πρώτο καιρό χρήσης του PS5 τον κάτοχό του να επιλέξει αυτήν την ρύθμιση. Κι ας σημαίνει αυτό πως θα πρέπει να αποθηκεύουμε την πρόοδό μας στα games του οι ίδιοι και να επιστρέφουμε στην κεντρική του οθόνη ή να κάνουμε ενημέρωση των games μας κάποια άλλη στιγμή σε "νεκρό χρόνο". Ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσει ο καθένας μας στο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αδιαπραγμάτευτο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ