PlayStation5: η αξιολόγηση του gamer

Τί προσφέρει το νέο σύστημα της Sony στο κοινό που θα το αποκτήσει πρώτο; Καταμέτρηση!

Καλά όλα αυτά βέβαια τα σχετικά με την εξελιγμένη τεχνολογία και τις νέες λειτουργίες του PS5, αλλά... κυρίως για τα games αυτά καθ' αυτά θα αγοράσουν οι καταναλωτές το καινούργιο σύστημα της Sony. Ποιά είναι η εικόνα που παρουσιάζει το νέο PlayStation σε αυτόν τον τομέα;

Η εικόνα αυτή είναι πάρα πολύ καλή συνολικά. Αν και δεν υπάρχει στο επίκεντρό της εκείνος ο "μεγάλος", κορυφαίος και ποθητός απ' όλους τίτλος που φέρει τον παραδοσιακό χαρακτηρισμό του "system seller", το επίπεδο ποιότητας και ποικιλίας στα διαθέσιμα games που συνοδεύουν το PS5 στην πρεμιέρα του είναι υψηλότερο από αυτό κάθε άλλου συστήματος ηλεκτρονικής διασκέδασης μέχρι σήμερα. Κάθε φίλος ή φίλη των PlayStation που θα αποκτήσει το PS5 από την πρώτη μέρα έχει στην διάθεσή του πολλές επιλογές σε games, όποιου είδους κι αν προτιμά.


Η ίδια η Sony, για παράδειγμα, έχει συγκεντρώσει όχι λιγότερους από πέντε τίτλους καλύπτοντας πολλά διαφορετικά "προφίλ" παικτών. Οι αφοσιωμένοι gamers θα στραφούν το δίχως άλλο στο εξαιρετικό remake του Demon's Souls για μία σειρά από λόγους. Το ευρύτερο κοινό, που αγάπησε το Marvel's Spider-man στο PS4 σαφώς θα προτιμήσει το Spider-man: Miles Morales (πολλοί από αυτούς τους καταναλωτές είναι πολύ πιθανό να ασχοληθούν και με την θεαματικά αναβαθμισμένη έκδοση του αρχικού τίτλου για το PS5). Οι... οικογενειακοί gamers έχουν στην διάθεσή τους το υπέροχο και κατάλληλο για παιδιά Sackboy: A Big Adventure, καθώς και το δωρεάν σε όλους Astro's Playroom. Τα παραπάνω "όλα μαζί" εν τέλει λειτουργούν περισσότερο αποτελεσματικά για την Sony απ' ότι θα απέδιδε ένας και μοναδικός τίτλος system seller.

Οι προτάσεις των άλλων εταιρειών έκδοσης games καλύπτουν ακόμη μεγαλύτερη γκάμα προτιμήσεων. Υπάρχουν εκδόσεις για PS5 νέου Call of Duty, νέου Assassin's Creed, νέου Watch Dogs, νέου NBA2K και νέου DiRT - σειρών που έχουν πιστό κοινό το οποίο θα απολαύσει εκδόσεις των αγαπημένων του games τεχνικά καλύτερες από κάθε άλλη φορά. Υπάρχουν ακόμη και μερικές ευχάριστες εκπλήξεις, όπως η Special Edition του Devil May Cry 5 ή το The Pathless, μαζί με εκδόσεις για PS5 των Fortnite ή Mortal Kombat ή WRC, καθώς και αρκετοί άλλοι μικρότεροι τίτλοι.


Στο εμπορικό ξεκίνημα του PS5, δε, στους παίκτες προσφέρονται δύο bonus που κανένα άλλο PlayStation δεν προσέφερε στο παρελθόν. Ένα: η πλήρης συμβατότητα με τα games που έχουν ήδη από το PlayStation4 (κανένας στην πραγματικότητα δεν αγοράζει PS5 για να παίξει τα games του PS4 αλλά είναι χρήσιμο να έχει την επιλογή). Δύο: όχι λιγότερα από 20 κορυφαία games του PS4 δωρεάν στους συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus (και το Bugsnax του PS5 δωρεάν για τον Νοέμβριο). Όπως είπαμε, bonus... αλλά όντως αξιόλογα bonus για έναν νέο κάτοχο PS5.

Συνολικά, λοιπόν, επιτυχία: το PlayStation5 είναι ένα ισχυρό σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας που προσφέρει πολλά νέα πράγματα στους παίκτες και πολλά games για ν' απολαύσουν από την πρώτη μέρα. Η διάθεσή του από την Sony εν μέσω πανδημίας καθιστά το ξεκίνημά του δυσκολότερο απ' όσο θα έπρεπε να είναι, μα έτσι κι αλλιώς τους πρώτους μήνες θα πωληθούν όλα τα PS5 που ο ιαπωνικός κολοσσός θα φέρει στο εμπόριο. Ένας αριθμός από τίτλους επιπέδου ΑΑΑ που έχουν προγραμματιστεί για κυκλοφορία μέσα στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα κρατήσει πιθανότατα τον υψηλό ρυθμό κίνησης του PS5 στην αγορά αμείωτο βοηθώντας το να αγγίξει εγκατεστημένη βάση κοντά στα 10 εκατομμύρια συστήματα - oρόσημο σημαντικό.


Είναι εκείνο ακριβώς το σημείο στο οποίο θ' αρχίσουν να γίνονται ακόμη περισσότερο ενδιαφέροντα τα πράγματα. Η Sony σκοπεύει να κυκλοφορήσει τα Ratchet & Clank: Rift Apart και Gran Turismo 7 πριν από τις 30/6, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις πωλήσεις του PS5 και ξεκινώντας να ενσωματώνει στην πελατειακή της βάση καταναλωτές που δεν είναι απαραίτητα αφοσιωμένοι gamers. Μία εγκατεστημένη βάση 10 εκατομμυρίων καταναλωτών θα προσελκύσει περισσότερη υποστήριξη από τις μεγάλες εκδότριες εταιρείες και από ανεξάρτητους δημιουργούς (indies). Και, αν τα σχέδια της Sony εξελιχθούν χωρίς προβλήματα, τότε ο ιαπωνικός κολοσσός θα διαθέσει τα Returnal και Horizon: Forbidden στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, παρακινώντας ακόμη περισσότερους κατόχους PS4 να κάνουν την μετάβαση στο PS5.

Πρόκειται σαφώς για ένα φιλόδοξο πλάνο που καμία άλλη εταιρεία δεν έχει υλοποιήσει στο παρελθόν, να κυκλοφορήσει δηλαδή η ίδια 4-5 "μεγάλους" τίτλους βεληνεκούς ΑΑΑ μέσα στην ίδια, πρώτη χρονιά ενός νέου συστήματός της. Αλλά η Sony χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της τεράστιας εγκατεστημένης βάσης του PS4 να "περάσει" όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο PS5 για μία σειρά από λόγους. Και το πλάνο αυτό της "βροχής από αποκλειστικότητες" έχει τις πιο πολλές πιθανότητες ν' αποδειχθεί επιτυχές με το κοινό των PlayStation συγκεκριμένα.


Τους gamers, φυσικά, καθόλου δεν... τους πειράζει αυτό γιατί, ως αποτέλεσμα, μπορούν να προσβλέπουν σε ένα 2021 αληθινά εκπληκτικό: το πρόγραμμα κυκλοφοριών του είναι ήδη κατάμεστο από τίτλους προορισμένους για PS5 από άλλες εταιρείες και με τις παραγωγές της Sony αυτό... "ανεβαίνει level" θεαματικά. Με αυτόν τον τρόπο το νέο PlayStation είναι πολύ πιθανό να εισέλθει στον δεύτερο χρόνο του χωρίς να "έχει χάσει φόρα" σχεδόν καθόλου από την πρεμιέρα του, έχοντας ήδη προσφέρει υψηλή αξία ψυχαγωγική στο κοινό που το τίμησε εξ αρχής. Ένα κατόρθωμα αξιοζήλευτο και, σε κάθε περίπτωση, ένας στόχος αντάξιος του διαδόχου ενός από τα σημαντικότερα φορμά στην ιστορία του gaming. Προς όφελος όλων, ευχόμαστε η Sony να τον πετύχει!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ