PlayStation5: διαθέσιμη η πρώτη μεγάλη αναβάθμιση

Η Sony επιλύει ένα σημαντικό ζήτημα, κάνει πολλές ευπρόσδεκτες προσθήκες και αλλαγές

Όπως και κάθε άλλο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας της τελευταίας δεκαετίας (το λιγότερο), το PlayStation5 είχε δεχθεί έναν αριθμό ενημερώσεων λογισμικού από την ημέρα της κυκλοφορίας του τον Νοέμβριο - όμως καμία από αυτές δεν είχε προσθέσει κάτι νέο ή σημαντικό, καθώς είτε διόρθωναν μόνο προβλήματα είτε ήταν απλής "βελτιστοποίησης του συστήματος" ("improved system stability and performance"). H Sony ωστόσο μόλις κατέστησε διαθέσιμη την πρώτη μεγάλη τέτοια αναβάθμιση λογισμικού, η οποία υλοποιεί μία σημαντική δυνατότητα που ζητούσε μεγάλο ποσοστό των κατόχων PS5, προσφέροντας παράλληλα άλλες ευπρόσδεκτες αλλαγές και προσθήκες που κάνουν την χρήση του συστήματος σε διάφορους τομείς ευκολότερη.

Η σημαντική δυνατότητα δεν είναι άλλη από την επιλογή μεταφοράς τίτλων του PS5 από τον εσωτερικό του δίσκο SSD σε εξωτερικό USB έτσι ώστε να εξοικονομείται χώρος στον πρώτο. Είναι σημαντική γιατί ο μόνος τρόπος που υπήρχε ως τώρα γι' αυτήν την εξοικονόμηση χώρου ήταν να διαγραφούν games από τον SSD, τα οποία όμως αν ήθελε να παίξει και πάλι ο καταναλωτής έπρεπε να λάβει εκ νέου από το Internet. Τώρα μπορεί να τα αποθηκεύσει προσωρινά σε εξωτερικό δίσκο USB και αν θέλει να τα παίξει να τα μεταφέρει πολύ γρήγορα πίσω στον SSD (τα games του PS5 υπενθυμίζουμε πως παίζονται πάντοτε από εκεί σε αντίθεση με τα games του PS4).

Υπάρχουν πάντως ορισμένοι... "αστερίσκοι". Οι καταναλωτές δεν μπορούν, για παράδειγμα, να λάβουν μέσω PlayStation Network έναν τίτλο για PS5 απευθείας στο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο USB: πρέπει πρώτα να τον εγκαταστήσουν στον εσωτερικό SSD και μετά να τον μεταφέρουν από εκεί. Στα games του PS5 που βρίσκονται σε εξωτερικό δίσκο USB δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση σε νεότερη έκδοση (update): πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στον εσωτερικό SSD γι' αυτό. Υπάρχουν επίσης, σύμφωνα με την Sony, ορισμένα games που δεν επιτρέπουν σε όλα τους τα δεδομένα να μεταφερθούν σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο, αλλά μόνο τμήμα τους. Υποθέτουμε πως το τί ακριβώς ισχύει για αυτό το τελευταίο θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες.

Πέρα από την προαναφερθείσα σημαντική δυνατότητα, η νέα αναβάθμιση καθιστά εφικτή την λειτουργία SharePlay ανάμεσα σε κατόχους PS5 και PS4: οι δεύτεροι, δηλαδή, μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τους πρώτους να παίζουν games "σαν να ήταν μπροστά" ή ακόμη και να συμμετέχουν (αν και δεν ξέρουμε τί ακριβώς συμβαίνει όταν παίκτες με PS4 θα προσπαθήσουν να παίξουν έναν τίτλο του PS5 που αξιοποιεί νέες λειτουργίες του DualSense). Έχει επίσης προστεθεί δυνατότητα μεγέθυνσης της προβαλλόμενης εικόνας, επιλογή αυτόματης λήψης ενημερώσεων games, ενώ βελτιωμένη εμφανίζεται η κεντρική μπάρα εργαλείων (Game Base menu) όσον αφορά στην μετάβαση σε chat με φίλους του παίκτη ενώ αυτός βρίσκεται ήδη σε ενεργό Party (καθώς και στην διαχείριση του chat γενικότερα).

Η επίσημη εφαρμογή του Sony για κινητά, το PlayStation app δηλαδή, δέχθηκε επίσης αναβάθμιση η οποία προσέθεσε λίστα με games που επιθυμεί ο παίκτης (wishlist), ειδοποιήσεις για την είσοδο φίλων του στο PSN και την δυνατότητα ορισμού της κατάστασης του PS5 ως ενεργής και ορατής στο PSN ή όχι. Σε μελλοντική αναβάθμιση του app η Sony υπόσχεται κι άλλες λειτουργίες, όπως την απομακρυσμένη διαχείριση του αποθηκευτικού χώρου του PS5, την δήλωση συμμετοχής σε ομαδικές δραστηριότητες σε games και την αντιπαραβολή Trophies μεταξύ φίλων.

Η πρώτη αυτή μεγάλη αναβάθμιση λογισμικού του PS5 είναι ευπρόσδεκτη, φυσικά, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι με τους οποίους μπορεί η Sony να βελτιώσει το σύστημά της - για την ακρίβεια... το λιγότερο άλλοι δέκα τρόποι, όπως τους συγκεντρώσαμε πρόσφατα σε σχετικό άρθρο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η δυνατότητα προσθήκης SSD τύπου M.2 NVME στην ειδική εσωτερική υποδοχή του PS5, καθώς και η ενεργοποίηση της μεταβλητής σάρωσης οθόνης (VRR) για ομαλή κίνηση σε συμβατές τηλεοράσεις. Η Sony διαβεβαίωσε πως προετοιμάζει την πρώτη αλλά δεν έχει κάνει ακόμη λόγο για την δεύτερη. Ας ελπίσουμε πως θα χρειαστούν και οι δύο... λιγότερο χρόνο από εκείνον που χρειάστηκε η πρώτη αυτή μεγάλη αναβάθμιση λογισμικού του PS5!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ