PlayStation4: επίσημη μείωση τιμής στα €359

Σε ισχύ άμεσα... και οι ισορροπίες της αγοράς αλλάζουν ξανά εν όψει Χριστουγέννων

Είναι μία εξέλιξη που ούτως ή άλλως περιμέναμε όχι μόνο λόγω της αντίστοιχης πρόσφατης κίνησης της Sony σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, αλλά και εν όψει της Paris Games Week που λαμβάνει χώρα την επόμενη εβδομάδα - έστω κι αν τελικά η σχετική ανακοίνωση δεν έγινε στο πλαίσιό της: η επίσημη τιμή πώλησης του PlayStation4 με σκληρό δίσκο των 500GB μειώνεται πανευρωπαϊκά από τα €399 στα €349. Στην Ελλάδα, λόγω δασμών εισαγωγής και αυξημένου ΦΠΑ, η μείωση είναι της ίδιας τάξης μα καταλήγει σε κατά τι υψηλότερη, στα λογικά πάντως πλαίσια, τιμή (στα €359 από €409). Είναι η πρώτη φορά που το σύστημα των Ιαπώνων δέχεται επίσημη μείωση τιμής από την έναρξη της κυκλοφορίας του (χειμώνας 2013), γεγονός που υπογραμμίζει αν μη τί άλλο την άκρως επιτυχημένη πορεία που αυτό απόλαυσε επί 24 μήνες.

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για μείωση... άκρως θεαματική, αλλά περισσότερο "ρύθμιση" τιμολογιακή, αφού βασιζόμενη ακριβώς σε αυτήν τη μεγάλη επιτυχία του PS4 η Sony δεν είχε λόγο να "πέσει" χαμηλότερα. Με τη "ρύθμιση" αυτή, ωστόσο, δεν παύει να στερεί το σχετικό πλεονέκτημα της χαμηλότερης τιμής από το Xbox One: τα δύο συστήματα τώρα έχουν πρακτικά το ίδιο κόστος απόκτησης και η εμπορική τους σύγκρουση θα είναι δριμύτερη από ποτέ, καθώς η πρόταση της Microsoft έχει διορθώσει σχεδόν όλα τα κακώς κείμενα που "κράτησαν πίσω" το Xbox One και βρίσκεται σε σαφώς ανταγωνιστικότερη θέση.

Για το κοινό που δεν έχει αποκτήσει ακόμη ούτε το PS4 ούτε το Xbox One η επιλογή θα εξαρτηθεί από μεγάλη σειρά παραγόντων. Οι εκδόσεις του ενός και του άλλου με συνοδευτικό αντίτυπο συγκεκριμένων πολυαναμενόμενων ΑΑΑ τίτλων είναι ένας τέτοιος παράγοντας σαφέστατα: η Sony και φέτος έχει επενδύσει σε πολύ... "βαριά χαρτιά", όπως τα Star Wars Battlefront, Call of Duty Black Ops 3 και Assassin's Creed Syndicate, ενώ η Microsoft έχει εστιάσει στις δικές της αποκλειστικότητες, όπως τα Forza MotorSport 6, Halo 5 και Tomb Raider. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια "συνδυαστικά πακέτα" (και σε εκδόσεις των δύο συστημάτων με αποθηκευτικό χώρο του 1 TB), οπότε υποσχόμαστε σύντομα ειδικό αφιέρωμα και αξιολόγηση όλων αυτών των επιλογών απόκτησης ενός PS4 ή Xbox One.

Άλλοι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό είναι οι Δικτυακές υπηρεσίες που στηρίζουν κάθε σύστημα (PSN/Xbox Live), οι συνδρομητικές τους παροχές (PS Plus/Xbox Live Gold), οι πρόσθετες ευκολίες (σύνδεση με PS Vita/σύνδεση με Windows 10) και, φυσικά, το πασίγνωστο... "τί έχουν ήδη οι φίλοι μου", που είναι πάντοτε σημαντικό. Οι αφοσιωμένοι gamers σαφώς θα λάβουν στα υπ' όψιν την ήδη υπάρχουσα βιβλιοθήκη τίτλων για PS4 και Xbox One, ποσοτικά και ποιοτικά, καθώς και την γκάμα των πρωτότυπων ανεξάρτητων παραγωγών (indie games) που κάθε σύστημα έχει να επιδείξει.

Η εξίσωση του κόστους απόκτησης ανάμεσα στις δύο μόνες ουσιαστικές επιλογές για σύγχρονο gaming στο σαλόνι πάντως - το WiiU θεωρούμε πως είναι πρακτικά περιορισμένο πια σε συγκεκριμένο, πολύ μικρό τμήμα της αγοράς - είμαστε βέβαιοι πως θ' αποδειχθεί, πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, άκρως ωφέλιμη για το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Οι ενδιαφέρουσες προσφορές από τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες για τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, δίνοντας ακόμη πιο πολλούς λόγους σε οποιονδήποτε δεν έχει ήδη επενδύσει σε ένα PS4 ή ένα Xbox One να το κάνει φέτος (ή να αγοράσει το... άλλο σύστημα φυσικά - υπάρχει και κόσμος που επηρεάστηκε λιγότερο από τα capital controls).

Με τη μείωση τιμής του PS4 ήδη σε ισχύ, πάντως, έχουμε μεγάλη περιέργεια όσον αφορά στο τί "έχει κρατήσει κρυφό" για ν' ανακοινώσει ή αποκαλύψει η Sony στη συνέντευξη Τύπου της στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Paris Games Week, την ερχόμενη Τρίτη. Καθώς θα την καλύψουμε επιτόπου live, θα είμαστε από τους πρώτους που θα το μάθουν - και το κοινό του Αθηνόραμα Digital, από τους... αμέσως επόμενους! Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ