Περιφερειακά του PS4: ποιά θα λειτουργούν στο PS5;

Υψηλός ο βαθμός συμβατότητας, εξαίρεση τα DualShock4 για τα games του PS5

Η Sony συνεχίζει το... "μαρτύριο της σταγόνας" όσον αφορά στις πληροφορίες για το PlayStation5 που όλοι περιμένουμε εδώ και καιρό - πότε, με τί κόστος, με ποιά games - αλλά φροντίζει τουλάχιστον να προσφέρει με σταθερό ρυθμό ενημέρωση για δευτερεύοντα ζητήματα σχετικά με αυτό. Ο ιαπωνικός κολοσσός μόλις δημοσίευσε ένα post στο επίσημο blog των PlayStation σχετικά με το ποιά περιφερειακά του PS4 θα συνεργάζονται με το PS5 και τα νέα είναι απολύτως ικανοποιητικά για το κοινό της - με μία μόνο εξαίρεση που ενδέχεται να προκαλέσει συζητήσεις.

Οι Ιάπωνες στην προαναφερθείσα δημοσίευση επιβεβαιώνυν πως όλα τα χειριστήρια του PS4 που η ίδια έχει κατασκευάσει ή εγκρίνει επίσημα (license) για κυκλοφορία από άλλους κατασκευαστές θα συνεργάζονται με το PS5 κανονικά. Ο... "αστερίσκος" εντοπίζεται στο γεγονός ότι αυτά τα χειριστήρια δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν στα games του PS5, αλλά μόνο σε αυτά του PS4 που θα είναι συμβατά με το PS5. Για τα games του νέου PlayStation είναι απαραίτητη η χρήση των νέων χειριστηρίων DualSense, καθώς μόνο αυτά ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες που "μεταφράζονται" σε καινούργιες λειτουργίες και δυνατότητες από τους δημιουργούς τίτλων για PS5.

Καλά είναι τα νέα και για τους κατόχους PlayStation VR: το σημερινό μοντέλο, με την παρούσα PlayStation Camera και τα χειριστήρια PlayStation Move, θα λειτουργούν επίσης κανονικά στο PlayStation5 (η πρώτη απλώς χρειάζεται κάποιου είδους μετατροπέα σύνδεσης που η Sony θα προσφέρει δωρεάν). Και πάλι, εννοείται, αναφερόμαστε σε games του PS VR που έχουν σχεδιαστεί για το PS4. Τα σχέδια της Sony για την εικονική πραγματικότητα μέσω PS5 πέραν της συμβατότητας με τα παρόντα περιφερειακά δεν τα γνωρίζουμε ακόμη, είναι ήδη επίσημα ανακοινωμένη πάντως νέα HD Camera ειδικά για το PS5 η οποία (υποθέτουμε) θα είναι υψηλότερων επιδόσεων και θα αξιοποιείται στο νέο σύστημα σε άλλα πράγματα.

Αν και είναι προφανές πως ένα ποσοστό των καταναλωτών θα προτιμούσε τα χειριστήρια DualShock4 να συνεργάζονται και με τα games του PS5 έτσι ώστε π.χ. να μην χρειάζεται να αγοράσουν γρήγορα δεύτερο DualSense για να παίζουν στον ίδιο χώρο με φίλους στο νέο PlayStation, η διευκρίνιση της Sony ήταν πρακτικά αναπόφευκτη: οι δημιουργοί games για PS5 θα έπρεπε αναγκαστικά να... αγνοήσουν όλες τις extra δυνατότητες των DualSense για να εξασφαλίσουν πως οι τίτλοι τους θα παίζονται το ίδιο καλά και με DualShock4, κάτι που προφανώς δεν έχει κανένα νόημα από όποια πλευρά κι αν το κρίνει οποιοσδήποτε. Τουλάχιστον οι ίδιοι δημιουργοί βάσει των οδηγιών της Sony έχουν φροντίσει για το αντίστροφο: να παίζονται δηλαδή τα games του PS4 που είναι συμβατά με PS5, και με το DualSense. Αν μη τί άλλο, ακριβοδίκαιο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ