Nintendo Switch: νέα έκδοση στον ορίζοντα, ίσως φέτος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, κρατάμε όμως μικρό καλάθι - γιατί;

Οι πηγές του Bloomberg είναι συνήθως αξιόπιστες και αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο αξίζει να επανέλθει στο προσκήνιο μία φήμη... διετίας σχεδόν: η διάσημη έκδοση σε ρεπορτάζ της υποστηρίζει πως όχι μόνο είναι σε προχωρημένο στάδιο η ανάπτυξη νέου μοντέλου Nintendo Switch (αυτό το υποθέταμε όλοι), αλλά πως προορίζεται για κυκλοφορία μέσα στην φετινή εορταστική περίοδο. Η ίδια η Nintendo μέχρι και πρόσφατα επέμενε πως "δεν σκοπεύει να κάνει σύντομα οποιαδήποτε ανακοίνωση για νέα έκδοση Switch" όμως, αν οι πηγές του Bloomberg είναι ακριβείς, τότε... θα κάνει ακριβώς αυτό μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές δεν αναφέρονται στο άρθρο του Bloomberg, υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες σχετικές με την οθόνη του: σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πηγές αυτή θα είναι κατά τι μεγαλύτερη από των σημερινών μοντέλων (7 ίντσες συγκριτικά με τις 6.2 και τις 5.5 του αρχικού και του Lite) και της ίδιας ανάλυσης 720p. Θα στηρίζεται όμως σε τεχνολογία απεικόνισης OLED (και τα δύο παρόντα μοντέλα αξιοποιούν οθόνες LCD) κατασκευής Samsung. Μία οθόνη OLED σε ένα μελλοντικό μοντέλο Switch θα προσφέρει όχι μόνο εντυπωσιακά υψηλότερη αντίθεση και ευρύτερες γωνίες θέασης, αλλά θα χαρακτηρίζεται και από χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, βοηθώνας έτσι στην υψηλότερη αυτονομία της συσκευής.

Υπάρχει και ένα σημείο στο ρεπορτάζ του Bloomberg, πάντως, που δημιουργεί ερωτήματα: εκείνο στο οποίο αναφέρεται πως το νέο μοντέλο Switch θα προσφέρει "εικόνα ανάλυσης 4Κ" όταν είναι συνδεδεμένο σε τηλεοράσεις μέσω της ειδικής του βάσης (dock). Αυτό θα σήμαινε πως είτε θα πρέπει να αξιοποιείται κάποιο... εξαιρετικά ικανό σύστημα πολλαπλασιασμού γραμμών (upscaling), είτε σημαντικά ισχυρότερα υποσυστήμα από αυτά στα οποία στηρίζονται τα σημερινά μοντέλα Switch.

Το να αναβαθμίσει η Nintendo τα παρόντα μοντέλα Switch σε ένα νέο με καλύτερη οθόνη, πιο πολύ αποθηκευτικό χώρο, ίσως και περισσότερη μνήμη λειτουργίας είναι ένα πράγμα. Είναι κάτι άλλο, ωστόσο, να ζητηθεί από το σύστημα αυτό να αποδώσει games σε ανάλυση 4Κ, καθώς αυτό πρακτικά επιβάλλει την ύπαρξη ισχυρότερου υποσυστήματος γραφικών - κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την συμβατότητα του νέου μοντέλου με τα προηγούμενα (αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη).

Υπάρχουν τρόποι να σταλεί εικόνα ανάλυσης 4Κ από την βάση ενός μελλοντικού Switch σε τηλεοράσεις - η συζήτηση όμως γίνεται αφενός τεχνική, αφετέρου θα στηριχθεί αναγκαστικά σε υποθέσεις που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν αυτήν την στιγμή. Για την ώρα αρκεί το γεγονός ότι η Nintendo έχει υπό ανάπτυξη νέο μοντέλο Switch, καθώς και η διαπίστωση πως έχει όντως νόημα να το διαθέσει μέσα στο 2021 προκειμένου να εκμεταλλευτεί την παρούσα εμπορική τους επιτυχία και να διατηρήσει με ένα "Switch Pro" αμείωτο το ενδιαφέρον για τα συστήματα αυτά σε βάθος π.χ. 4ετίας (η ίδια η εταιρεία έχει δηλώσει πως το 2020 το Switch "βρισκόταν στα μισά της διαδρομής του").

Είναι ένα θέμα συζήτησης, ωστόσο, το αν και κατά πόσο ένα καινούργιο μοντέλο Switch με απλώς ελάχιστα μεγαλύτερη οθόνη (έστω και καλύτερης ποιότητας απεικόνισης) θα εκληφθεί ως σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τα παρόντα μοντέλα για να ονομαστεί "Pro, "Max" ή κάτι παρόμοιο (σίγουρα πάντως όχι "2"). Ναι μεν η Nintendo στηρίζεται περισσότερο στα games της αυτά καθ' αυτά και πολύ λιγότερο στις τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων της, στα τέλη του 2021 ωστόσο θα είναι πλέον ιδιαίτερα δύσκολο να αγνοηθούν τα PS5/XSX και όσα αυτά προσφέρουν. Έχει ο ιαπωνικός κολοσσός κάποιον... "άσσο κρυμμένο στο μανίκι" για τον οποίο δεν έχει ακόμη ακουστεί τίποτε από πουθενά, ικανό να "κάνει την διαφορά"; Από ορισμένες απόψεις, μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ