Nintendo SNES Classic Mini, με... ένα S διαφορά από το NES

Το νέο σύστημα των Ιαπώνων είναι το περσινό NES Classic Mini σε άλλο περίβλημα, γελάμε θυμωμένα

Πρόκειται για μία από εκείνες τις αποκαλύψεις που... "δεν ξέρει από πού να τις πιάσει" κανείς: από την μία πλευρά είναι εξοργιστική, από την άλλη ξεκαρδιστική, από μία ακόμη πλευρά ενδεχομένως αναμενόμενη εξέλιξη, σε κάθε περίπτωση άξια λόγου γιατί αν μη τί άλλο εκθέτει την Nintendo με τρόπο που μόνο η ίδια θα μπορούσε να κατορθώσει. Ένας μικρός αριθμός από καταναλωτές προμηθεύτηκε πριν από λίγες ώρες τα πρώτα SNES Classic Mini - τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας που προσφέρουν μια σειρά από ιστορικής αξίας games της δεκαετίας του '90 - και ορισμένοι από αυτούς τα αποσυναρμολόγησαν... για να βρεθούν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη. Ή όχι και τόσο έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για την Nintendo και την θρυλική πια συντηρητικότητα αλλά και τσιγκουνιά της.

Όλα τα υποσυστήματα του SNES Classic Mini είναι ακριβώς τα ίδια - αλλά ακριβώς - με αυτά του περυσινού NES Classic Mini, του συστήματος ψυχαγωγίας της Nintendo που επίσης φιλοξενούσε games της ονομαστά από ακόμη περισσότερο μακρινά χρόνια. Ολόιδιες είναι, προφανώς, και οι θύρες σύνδεσης για εικόνα και ήχο. Το μόνο που διαφέρει είναι στην ουσία το πλαστικό περίβλημα και οι θύρες σύνδεσης των χειριστηρίων, οι οποίες έχουν εξωτερικά διαμορφωθεί αλλιώς για να θυμίζουν το νεότερο SNES και όχι το NES. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρόκειται για την ίδια συσκευή που χρησιμοποιεί διαφορετικό software για να εξομοιώσει games άλλων δεκαετιών. Σαν να εκτελεί κανείς το διάσημο πρόγραμμα εξομείωσης παλαιότερων συστημάτων MAME σε ένα συγκεκριμένο πάμφθηνο mini-PC και να το χρεώνει διαφορετικά (κατά βάση... ό,τι θέλει) ανάλογα με το τί εξομειώνεται!

Όλα αυτά εκθέτουν την Nintendo σε βαθμό τραγελαφικό. Πρώτον, επειδή - ορμώμενη φυσικά από την τεράστια εμπορική επιτυχία του περυσινού μοντέλου - είχε το θράσος να χρεώσει το SNES Classic Mini προς €80, €20 παραπάνω από το NES Classic Mini, γιατί... έτσι. Δεύτερον επειδή περισσότερο κοινότυπα και εύκολα να βρεθούν υποσυστήματα από αυτά των δύο συσκευών - τετραπύρηνος επεξεργαστής ARM Cortex A7, επεξεργαστής γραφικών Mali 400 MP2, ένα και μοναδικό τσιπ μνήμης μεγέθους 256 ΜΒ - σχεδόν... δεν υπάρχουν στην αγορά. Πράγμα που σημαίνει πως η αδικαιολόγητη έλλειψη τόσο του SNES Classic Mini όσο και του NES Classic πέρυσι μπορεί να αποδοθεί πλέον ξεκάθαρα είτε σε ηθελημένη τεχνητή μη διαθεσιμότητα (εξ ορισμού εχθρική συμπεριφορά προς τον καταναλωτή), είτε σε τραγική κακοδιαχείριση εκ μέρους των όποιων "υπευθύνων" της Nintendo είχαν αναλάβει την επίβλεψη κατασκευής και κυκλοφορίας και των δύο συστημάτων.

Φυσικά όλοι θα έπρεπε να... υποψιαστούμε το προφανές όταν η Nintendo, πριν από μερικές ημέρες και πριν από την διάθεση του SNES Classic Mini, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επανακυκλοφορήσει το NES Classic Mini φέτος - παρά τα λεγόμενά της τα περυσινά για διάθεση του "συλλεκτικού" αυτού συστήματος "για μία φορά και μόνο" (γεγονός που εκτόξευσε το κόστος πώλησής του μέσω E-Bay σε εξωφρενικά ύψη). Θα το επανακυκλοφορήσει γιατί είναι... το ίδιο με το "νέο" της σύστημα - και πάλι, χωρίς να έχει εξασφαλίσει με κάποιον τρόπο απτό ότι θα υπάρχει επαρκές στοκ στην αγορά τόσο από το ένα, όσο και από το άλλο προϊόν. Ο εμπαιγμός του καταναλωτικού κοινού, με άλλα λόγια, θα συνεχιστεί πιθανότατα... "επί δύο" τους επόμενους μήνες, παρά την παρούσα αποκάλυψη που εκθέτει την Nintendo στα μάτια όσων την τίμησαν πέρυσι ή/και φέτος.

Αν υπάρχει μία θετική πλευρά στο όλο ζήτημα, είναι αυτή: οι διάφοροι hackers, που πέρυσι δεν άργησαν να "σπάσουν" το NES Classic Mini και να βρουν τρόπο να εγκαταστήσουν σε αυτό περισσότερα games απ' όσα αρχικά αυτό προσέφερε - δεν θα έχουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην παραβίαση και του SNES Classic Mini (αφού πρόκειται για το ίδιο hardware). Έχει αυτό ιδιαίτερη σημασία, βέβαια, αν ο πιο πολύς κόσμος δεν... μπορεί να βρει και ν' αγοράσει το ένα ή το άλλο σύστημα; Μάλλον όχι. Γνώμη μας, άλλωστε, πως δεν θα έπρεπε να έχει κιόλας: για τις πρακτικές που ακολουθεί η Nintendo αξίζει μποϋκοτάζ απ' οποιονδήποτε θα ενδιαφέρόταν ν' αποκτήσει ένα Classic. Και ας αφήσουμε τους όψιμα νοσταλγούς να πληρώνουν 300 ή περισσότερα ευρώ στο E-Bay για τεχνολογία κόστους 30 ευρώ το πολύ. Από προτάσεις στον χώρο των video games φέτος, άλλο τίποτε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ