Nintendo NX: νέο σύστημα ψυχαγωγίας, ακόμη μακριά

Οι Ιάπωνες σχεδιάζουν ανάκαμψη μετά την αποτυχία του WiiU, επέκταση σε ευρύτερη γκάμα συσκευών. Τα πρώτα στοιχεία.

Είναι... κοινό μυστικό το γεγονός ότι το WiiU όχι μόνο δεν γνώρισε την εμπορική επιτυχία που η Nintendo ήλπιζε, αλλά για πολύ καιρό φαινόταν πως θα αποτελέσει την πιο μεγάλη προϊοντική αποτυχία στην ιστορία της ιαπωνικής εταιρείας - ακόμη μεγαλύτερη και από αυτή του Gamecube στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Αυτό συνεχίζει να μην είναι απίθανο, όμως το WiiU έχει αρχίσει να δείχνει "σημεία ζωής" χάρις σε μία σειρά από ενδιαφέροντα games που έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες γι' αυτό. Είναι πάντως σαφές στα μάτια όλων πως η Nintendo δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά στην αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης με το WiiU, ειδικά απέναντι στα PS4 και Xbox One, γι' αυτό και έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού ενός νέου συστήματος. Το όνομα αυτού: για την ώρα απλώς "NX", κατά πάσα πιθανότητα από τη λέξη "next"... εκτός κι αν είναι αρχικά για κάτι άλλο, φυσικά!

Αυτό το "κάτι άλλο" ενδέχεται να είναι η νέα ιδέα στην οποία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nintendo Satoru Iwata, στηρίζεται το επόμενο σύστημα οικιακής διασκέδασης της εταιρείας του. Ο Iwata αποσαφήνισε πως είναι υπερβολικά νωρίς για να μιλήσει σχετικά με την καινούργια αυτή ιδέα, πόσο μάλλον για τις δυνατότητες του συστήματος συνολικά, όμως δήλωσε πως "ευελπιστεί να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες με το κοινό την επόμενη χρονιά". Από μόνη της αυτή η δήλωση τοποθετεί εμπορικά το Nintendo NX στο χρονικό πλαίσιο του τέταρτου τριμήνου του 2016... το νωρίτερο. Και αυτό μάλιστα με την προϋπόθεση πως οι Ιάπωνες έχουν μάθει από τα λάθη τους και δεν μιλήσουν του χρόνου για το NX ασαφώς και το κυκλοφορήσουν σε... δύο χρόνια από σήμερα, όπως έκαναν (καταστροφικά) με το WiiU.

Ο Iwata υπογράμμισε, πάντως, ότι το επόμενο οικιακό σύστημα της Nintendo θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με μία Δικτυακή συνδρομητική υπηρεσία - προφανώς online gaming και περιεχομένου α λα PSN ή Xbox Live - στην οποία θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο οι κάτοχοι των 3DS και WiiU, αλλά και οι χρήστες smartphones, tablets και PC (!). Με τον τρόπο αυτό η Nintendo επιβεβαιώνει πως μελλοντικά θα επιδιώξει να δημιουργήσει τη δική της Δικτυακή πηγή εσόδων κατ' αντιστοιχεία των συνδρομητικών PS Plus και Xbox Live Gold, αλλά για ακόμη ευρύτερη γκάμα συσκευών. Αυτή η πηγή εσόδων φυσικά θα σχετίζεται άμεσα και με τη συνεργασία που η Nintendo ανακοίνωσε με την ιαπωνική εταιρεία DeNA για ανάπτυξη games βασισμένων στους διάσημους χαρακτήρες της.

Όλα αυτά ωραία ακούγονται, φυσικά, όμως η Nintendo συνεχίζει να βρίσκεται πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό της όσον αφορά στη Δικτυακή τεχνογνωσία και στους τρόπους με τους οποίους θα συνδυάσει δημιουργικά - και αποτελεσματικά από εμπορικής πλευράς - το Internet με τα προϊόντα της. Το όλο πλάνο, δε, ακούγεται ενδιαφέρον... με τα σημερινά δεδομένα: το 2017, χρονιά κατά την οποία θα κυκλοφορήσει πιθανότατα το Nintendo NX ώστε να συνοδευτεί και με ικανό αριθμό από ΑΑΑ games, ποιός ξέρει ποιά θα είναι η μορφή της αγοράς της ηλεκτρονικής διασκέδασης ή πού θα βρίσκονται πλέον τα PS4 κι Xbox One;

Το γεγονός πάντως ότι η Nintendo αναγνωρίζει τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει με το WiiU και επιδεικνύει διάθεση να αλλάξει όχι μόνο προϊοντικές προτάσεις, αλλά τις συνήθειες λειτουργίας... δεκαετιών ολόκληρων, είναι αναμφίβολα θετικό. Απομένει να διαπιστώσουμε τόσο το αν και κατά πόσο η ιαπωνική εταιρεία έχει μάθει από τα λάθη της (όπως έκανε η Sony με το PS3) και είναι έτοιμη να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς δυναμικά, όσο και αν είναι σε θέση να υλοποιήσει ένα όραμα τόσο "έξω από τα νερά της", όπως ένα καινούργιο οικοσύστημα - δηλαδή νέο hardware, νέες Δικτυακές υπηρεσίες και νέο software, όλα ταυτόχρονα. Όπως πάντοτε... ο χρόνος θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ