Nintendo Labo

Χαρτί κι οθόνη μαζί πρωτότυπα, διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους

Φορμά: Switch
Τιμή: €69,90

Εταιρία: Nintendo
Διανομή: CD-Media

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να κρίνει οποιοσδήποτε την θέση μιας μεγάλης πολυεθνικής στον χώρο που αυτή κινείται, μα ένας συγκεκριμένος έχει πιο πολλή για τον χώρο αυτόν συνολικά: τί κάνει η πολυεθνική αυτή τελείως διαφορετικό απ' ό,τι οι άλλες; Η Nintendo, ο,τιδήποτε κι αν έχει κανείς να πει για άλλες της αδυναμίες, στην αγορά των games είναι αυτή η πολυεθνική που "σκέπτεται διαφορετικά" αφενός λόγω επιλογών που την κρατούν μακριά από τις τεχνολογίες αιχμής, αφετέρου λόγω της ίδιας της της φύσης (ο ιαπωνικός κολοσσός χαρακτηρίζει εαυτόν "toy company" όπως οι Sony και Microsoft ποτέ δεν θα μπορούσαν). Και σε κανένα άλλο προϊόν της Nintendo δεν μπορεί να διακρίνει κανείς τα παραπάνω ως αληθινά σε... απολύτως πρακτικό επίπεδο, όσο στο Nintendo Labo!

Πρόκειται για την νεότερη προσπάθεια των Ιαπώνων να προσεγγίσουν την διασκέδαση για παιδιά και μεγάλους με έναν συνδυασμό υλικού και λογισμικού - όμως αυτή τη φορά αντί για κάποιο ειδικό περιφερειακό, η Nintendo αξιοποιεί το Switch και... πεπιεσμένο χαρτί (!). Ναι, ο κολοσσός του Kyoto σκέφτηκε έναν τρόπο με τον οποίο χαρτοκατασκευές μπορούν να συνεργαστούν με ειδικά σχεδιασμένο software δικό της, έτσι ώστε να προσφέρουν μία διαφορετική συνολική ψυχαγωγική εμπειρία που κινείται σε δύο επίπεδα: αυτό της συναργμολόγησης και στην συνέχεια αυτόν του παιχνιδιού που χρησιμοποιεί το συναρμολογημένο αντικείμενο για να στηρίξει απλά, αλλά αρκούντως προσεγμένα, games.

Η διαδικασία είναι (στο... άκουσμά της τουλάχιστον) απλή: στην συσκευασία ενός Nintendo Labo - έχουν κυκλοφορήσει δύο μέχρι στιγμής, το Variety Kit που αξιολογήσαμε και το Robo Kit - περιλαμβάνεται μία κάρτα μνήμης με το συνοδευτικό λογισμικό για το Switch και ένα ή περισσότερα σετ συναρμολόγησης αντικειμένων από χοντρό, ανθεκτικό χαρτόνι. Τα επιμέρους κομμάτια του σετ για το κάθε αντικείμενο (η Nintendo τα ονομάζει Toy-Cons) είναι ήδη κομμένα και αριθμημένα, οπότε αυτό που πρέπει να κάνει σε πρώτη φάση ο μικρός παίκτης (θεωρούμε σε συνεργασία με έναν μεγαλύτερο στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων) είναι να αποκολλήσει από την επιφάνεια του χαρτονιού τα κομμάτια και να τα συναρμολογήσει. Στην συνέχεια ενσωματώνει στο εκάστοτε αντικείμενο το ένα ή το άλλο ή και τα δύο χειριστήρια του Switch (ενίοτε και το ίδιο το Switch), ώστε να παίξει games που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο Toy-Con, αναλόγως με το είδος του καθενός.

H όλη ιδέα είναι πάρα, πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, ακριβώς όπως την φανταζόμασταν όταν είχε για πρώτη φορά ανακοινωθεί το Nintendo Labo - έστω κι αν η πράξη ομολογουμένως... απέχει κάπως από την θεωρία. Το Nintendo Labo απευθύνεται κυρίως σε μικρής ηλικίας παίκτες - π.χ. οι έφηβοι που παίζουν "κανονικά" video games δεν νομίζουμε πως θα εντυπωσιαστούν ιδιαίτερα! - όμως τα παιδιά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χρειαστούν την βοήθεια του γονιού για να ολοκληρώσουν χωρίς πρόβλημα την συναρμολόγηση των περισσότερων Toy-Cons. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, κάθε άλλο: είναι μία από τις πλέον απολαυστικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας γονιός με το παιδί του σήμερα. Αρκεί, ωστόσο, το παιδί να επιδείξει κι αυτό κάποια υπομονή, καθώς χρειάζεται ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 40 λεπτά (για το πιο απλό Toy-Con) μέχρι την... μία μέρα (για το προαναφερθέν Robot που είναι μόνο του ένα ολόκληρο kit) για την συναρμολόγηση.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ