Μετά το διάβασμα, παιχνίδι: διασκέδαση με top video games

Ποιές επιλογές έχεις, τί προσφέρουν, τί αξίζει να προσέξεις αγοράζοντας

Και αφού επέλεξες τί είδους PC σού ταιριάζει για το σχολείο ή τη σχολή ή προτίμησες tablet για την ύλη και τις εργασίες σου, έχεις ξεκινήσει τα μαθήματα και ήδη "τρέχεις και δεν φτάνεις" μ' αυτά... ε, δεν το χρωστάς στον εαυτό σου να μπορείς να περνάς και μερικές ώρες διασκεδαστικά όταν πια έχεις τελειώσει με διαβάσματα και γραψίματα; Άλλες φορές θα βγεις, άλλες θα κάτσεις σπίτι - και στο σπίτι καλύτερη διασκέδαση από τα games δεν υπάρχει: και ψυχαγωγείσαι, και... εκτονώνεσαι! Όσον αφορά στα PC games αυτά είναι βέβαια super. Aλλά αν έχεις περάσει ήδη αρκετές ώρες μπροστά σε υπολογιστές για τα μαθήματα, δεν προτιμάς τον καναπέ και την μεγάλη τηλεόραση περισσότερο; Ε, ναι. Σού έχουμε προτάσεις, λοιπόν, για να ξεχωρίσεις την καλύτερη επιλογή με video games. Μόνος ή με παρέα!

Ευτυχώς, οι επιλογές που προσφέρονται έχουν, λίγο έως πολύ, αποσαφηνίσει την θέση τους στην αγορά. Το Wii της Nintendo, για παράδειγμα, μπορεί να παίξει το ρόλο του πρώτου οικιακού συστήματος διασκέδασης με το οποίο μικρής ηλικίας παίκτες θα γνωρίσουν τα video games με τρόπο προσιτό, ενώ ο διάδοχός του, το WiiU, προσφέρει τον δικό του μοναδικό τρόπο χειρισμού (μέσω του χειριστηρίου WiiPad) και έχει να επιδείξει έναν αριθμό από κορυφαία στο είδος τους games. Το Xbox 360 της Microsoft βρίσκεται μεν προς το τέλος της πολύχρονης παρουσίας του στην αγορά, αλλά έχει να επιδείξει εκτενέστατη βιβλιοθήκη ΑΑΑ τίτλων. Οι καλύτερες ωστόσο - σίγουρα μακροπρόθεσμα - επιλογές σου είναι τρεις: το PlayStation4, το Xbox One και το PlayStation3.


PlayStation4
Το σύστημα της Sony είναι επιτυχημένο εμπορικά για μία σειρά από λόγους: είναι τεχνολογικά ισχυρό, είναι όμορφα σχεδιασμένο και παραμένει εστιασμένο στα games. Οι τίτλοι που κυκλοφορούν ειδικά για το PS4 είναι συχνά από τους κορυφαίους της αγοράς οπτικοακουστικά, ενώ φιλοξενεί και τις αριθμητικά περισσότερες ανεξάρτητες παραγωγές (indie games) ενίοτε πρωτότυπες και άκρως ενδιαφέρουσες. Μέσα σε δύο χρόνια το PS4 έχει κατορθώσει να "χτίσει" ευρύτατη και ποιοτική βιβλιοθήκη τίτλων, ενώ πολλά από τα "βαριά όπλα" του - από το Uncharted μέχρι το Gran Turismo - έρχονται το 2016. Στα συν και ο εύκολα αναβαθμίσιμος αποθηκευτικός χώρος του, η συνεργασία του με το PS Vita καθώς και η υψηλότερης αξίας συνδρομητική υπηρεσία PlayStation Plus της Sony.


Xbox One
Το σύστημα της Microsoft έχει να επιδείξει τα δικά του πλεονεκτήματα: γι' αυτό έχουν κυκλοφορήσει, για παράδειγμα, μέχρι στιγμής πιο πολλά αποκλειστικά ΑΑΑ games. Το Xbox Live Δικτυακή υπηρεσία αναμφίβολα ώριμη και δοκιμασμένη, ενώ η συνεργασία του συστήματος της Microsoft με PC (και δη όσα στηρίζονται σε Windows 10) είναι εξαιρετική. Στον ορίζοντα του Xbox One βρίσκεται ειδική αναβάθμιση σε περιβάλλον που στηρίζεται στον πυρήνα των Windows 10, οπότε η λειτουργικότητα κι οι επιδόσεις του θ' αυξηθούν. Ο εσωτερικός αποθηκευτικός του χώρος παραμένει μη αναβαθμίσιμος, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι μέσω θύρας USB όμως είναι πάντοτε μία εναλλακτική. Στη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου θα έχει τα "βαριά του όπλα" (όπως τα Halo και Forza) διαθέσιμα μαζί με την αποκλειστικότητα του νέου Tomb Raider.


PlayStation3
Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να διαθέσεις τα χρήματα που ζητά ένα PS4 ή ένα Xbox One - από €359 και €349 στην ελληνική αγορά, λίγα περισσότερα αν συνοδεύονται από κάποιον ΑΑΑ τίτλο - η αμέσως καλύτερη αγορά είναι ένα PS3. Η έκδοση με τον περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο (12 GB μα αναβαθμίσιμος με ειδικό αξεσουάρ και σκληρό δίσκο) κοστίζει μόλις €208 για ν' αποκτηθεί. Το PS3 βρίσκεται και αυτό προς το τέλος της διαδρομής του στην αγορά, όμως η τεράστια βιβλιοθήκη των games του, οι πολλαπλές ψυχαγωγικές λειτουργίες που προσφέρει - Blu-ray player, media player κλπ. - και η μεγάλη γκάμα από αξεσουάρ του το καθιστούν ασφαλή επιλογή. H συμμετοχή σε online games με αυτό παραμένει δωρεάν (στο PS4 η σχετική επιλογή προσφέρεται ως παροχή της συνδρομητικής υπηρεσίας PS Plus), οπότε είναι από κάθε πλευρά το πλέον προσιτό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

...και αξεσουάρ που θα χρειαστείς
Είτε ένα από τα δύο PlayStation επιλέξεις, είτε το Xbox One, θα χρειαστείς κάποια επιπλέον πράγματα για να απολαύσεις τα games τους όπως τούς αξίζουν. Κατ' αρχήν, ένα δεύτερο χειριστήριο για παιχνίδι με έναν φίλο είναι απλώς... must, είτε για ματς στο Pro και το FIFA, είτε το Street Fighter, το Mortal Combat και άλλα games ανταγωνιστικά ή συνεργατικά. Κατά δεύτερον, στην περίπτωση των PS4 και Xbox One είναι πρακτικά αναγκαίο να αποκτήσεις μία συνδρομή στο PlayStation Plus ή το Xbox Live αντίστοιχα, ώστε να μπορείς να παίζεις online με άλλους - αυτή η συνδρομή, άλλωστε, σού εγγυάται και έξι δωρεάν games κάθε μήνα. Τη συνδρομή μπορείς να την αποκτήσεις είτε μέσω της πιστωτικής σου κάρτας είτε με τις αντίστοιχες προπληρωμένες των Sony και Microsoft. Αν, τέλος, σκοπεύεις να παίζεις αρκετά online με άλλους παίκτες, ένα καλό περιφερειακό ασύρματων ακουστικών/μικροφώνου για chat μέσα στα games ενδείκνυται. Και... καλή διασκέδαση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ