Μείωση τιμής στο Xbox One

Πρακτικά βέβαιο το ανασχεδιασμένο μοντέλο πλέον, επιβεβαίωση στο Los Angeles

Βάσει... ιστορικού υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες ενδείξεις που προηγούνται συγκεκριμένων εξελίξεων στην αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης - και ακριβώς μία τέτοια προκύπτει σήμερα, καθώς η Microsoft ανακοίνωσε περαιτέρω μειώσεις στις τιμές πώλησης του Xbox One. Οι μειώσεις διαμορφώνουν το κόστος του "βασικού" πακέτου του, με το σύστημα της Microsoft που φέρει σκληρό δίσκο χωρητικότητας 500 GB και συνοδεύεται από ένα χειριστήριο, στα €299 - υπάρχει σε περιορισμένο στοκ και αντίστοιχη "εργοστασιακά διορθωμένη" (refurbished) έκδοση στα €249. Αυτή η μείωση των €50 "περνά" και σε όλες τις ειδικές εκδόσεις του Xbox One που συνοδεύονται από συγκεκριμένα games του - Quantum Break, The Division κλπ. - όπως και στις εκδόσεις του με σκληρό δίσκο του 1TB.

Με την κίνησή της αυτή η Microsoft πρακτικά επιβεβαιώνει αυτό που και εμείς περιμέναμε ως περίπου αναπόφευκτο: την παρουσίαση στην έκθεση της Ε3 2016, σε 12 ημέρες από σήμερα, ανασχεδιασμένου μοντέλου Xbox One, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είτε θα κυκλοφορήσει αμέσως μετά (στα μέσα Ιουνίου δηλαδή), είτε λίγες εβδομάδες αργότερα. Αυτό το μοντέλο Xbox One θα έχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες με το παρόν, αλλά λόγω νεότερης κατασκευαστικής μεθόδου θα είναι μικρότερο σε μέγεθος (οπότε θα επιτρέπει διαφορετικό design για το περίβλημα), θα καταναλώνει λιγότερο ρεύμα και το σύστημα ψύξης του θα ακούγεται λιγότερο κατά την λειτουργία του.

Το ανασχεδιασμένο Xbox One, θεωρούμε, δεν θα πωλείται στις πρότερες τιμές του παρόντος μοντέλου, αλλά στις νέες (σπάνια "ξαναγυρίζει" τεχνολογικό προϊόν σε υψηλότερη τιμή έχοντας αγγίξει χαμηλότερη). Οι σημερινές μειώσεις στην τιμή πώλησης των παρόντων Xbox One γίνονται ακριβώς ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το στοκ τους παγκοσμίως: ποιός θα ήθελε να αγοράσει το παλιότερο μοντέλο οποιασδήποτε συσκευής, όταν το νεότερο πωλείται στο ίδιο κόστος και είναι καλύτερο σε όλα;

Με την εξέλιξη αυτή όσον αφορά στο παρόν Xbox One πρακτικά βέβαιη, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται προς την άλλη πιθανή αποκάλυψη της Microsoft, το όχι απλώς ανασχεδιασμένο αλλά αναβαθμισμένο Xbox One γνωστό μέχρι στιγμής με το κωδικό όνομα "Scorpio". Αυτό αναμένεται να διατηρεί την συμβατότητα με τους τίτλους του παρόντος Xbox One, αλλά να προσφέρει περισσότερη ισχύ - αν οι σχετικές φήμες έχουν βάση, έως και 75% περισσότερη, πιθανώς αρκετή ώστε το "Scorpio" να αποδίδει games εικονικής πραγματικότητας με την βοήθεια του Oculus Rift. Ήδη υπάρχουν "ψίθυροι" αναφορικά με games που αναπτύσσονται για "Xbox VR", με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Το αληθινά μεγάλο ρίσκο που παραμονεύει φυσικά πίσω από το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ενός νέου και ισχυρότερου (όχι απλά ανασχεδιασμένου) Xbox από την Microsoft στην Ε3 2016 είναι ολοφάνερο: η προοπτική της κυκλοφορίας του, όποτε κι αν έχει προγραμματιστεί να συμβεί αυτή, μπορεί να βλάψει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τις ήδη προβληματικές πωλήσεις του Xbox One έναντι του αντιπάλου του, του PlayStation4. Δεν είναι πολύς ο κόσμος που θα καταβάλλει €299 για την αγορά ενός Xbox One φέτος, αν γνωρίζει πως ένα ισχυρότερο Xbox βρίσκεται στον ορίζοντα π.χ. του 2017. Και με μία τέταρτη ήττα της από την Sony κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η Microsoft θα δώσει την εντύπωση πως πρακτικά έχει απωλέσει οριστικά κάθε ελπίδα να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τους Ιάπωνες. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ