Marvel's Spider-man Remastered

Αναβάθμιση εντυπωσιακή, αγορά υποχρεωτική

Από την πρώτη ώρα παιχνιδιού, δε, το Spider-man καθιστά σαφές πως θα επιδιώξει να προσφέρει ανεπιτήδευτη, καθαρόαιμη διασκέδαση, τόσο με το σεναριακό του τμήμα όσο και με τις άλλες δραστηριότητες και δευτερεύουσες αποστολές: είναι μία παραγωγή που εννοεί πρώτα και πάνω απ' όλα να ψυχαγωγήσει, ξέγνοιαστα μα και... πολύ σοβαρά ταυτόχρονα, όποιων δυνατοτήτων κι αν τυγχάνει να είναι ο εκάστοτε παίκτης. Η εύκολη εκτέλεση ακολουθίας κινήσεων (combos) στα χτυπήματα ή στην κινηματογραφική πλοήγηση μέσα στο μητροπολιτικό τοπίο της Νέας Υόρκης, τα επιεική χρονικά περιθώρια αντίδρασης στις σεκάνς που απαιτούν συγκεκριμένα πλήκτρα (QTEs), τα κατανοητά gadgets και η άμεση ενεργοποίησή τους, όλα οδηγούν σε μία αλληλεπιδραστική εμπειρία προσβάσιμη σε όλους, η οποία "απορροφά" τους gamers πολύ γρήγορα χωρίς να τους προβληματίσει σε κανένα επίπεδο.

Αυτός ο υψηλός δείκτης διασκέδασης για όλους είναι πολύ σημαντικός στην συνολική εικόνα του Spider-man. Ξεχνάμε συχνά πως τα video games είναι (σίγουρα για το ευρύ κοινό) πρωτίστως μορφή ψυχαγωγίας, όχι μέσο επίδειξης αντανακλαστικών ή υπομονής. Η Insomniac δεν το έχει ξεχάσει και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι' αυτό. Έτσι θα χαρούν και τα πρώτα εκατομμύρια καταναλωτές που θα αποκτήσουν ένα PS5, αντί για κάποιες δεκάδες χιλιάδες που θα προτιμούσαν μια... μαζοχιστική προσέγγιση τύπου π.χ. Street Fighter στην εκτέλεση των δύσκολων κινήσεων του Spider-man ή π.χ. τύπου Dark Souls στην δύναμη των αντιπάλων του για λόγους αυθεντικότητας. Γι' αυτούς υπάρχει και το προαναφερθέν 4ο επίπεδο πρόκλησης Ultimate.


Οποιοσδήποτε παίκτης αποκτήσει το PlayStation5 και για κάποιο λόγο δεν είχε παίξει το Marvel's Spider-man στο PS4 οφείλει στον εαυτό του να το κάνει στο νέο PlayStation ούτως ή άλλως. Τα υπόλοιπα εκατομμύρια παικτών που το είχαν παίξει, όμως; Ακριβώς γι' αυτούς έγινε όλη αυτή η extra δουλειά από την Insomniac στον τεχνικό τομέα: η έκδοση του PS5 όχι μόνο είναι κατά πολύ ανώτερη της αντίστοιχης του PS4, αλλά επιδεικνύει αποτελεσματικά τί μπορούμε να περιμένουμε ως διαφορές ανάμεσά τους στα games της Sony μελλοντικά. Σημαντικότερο στοιχείο είναι η προσφορά δύο τρόπων απεικόνισης, όπως και στο νέο Spider-man Miles Morales: ο ένας λειτουργεί σε 4Κ, ενεργοποιημένα πολλά εφέ και ανάμεσά τους αυτά της τεχνολογίας raytracing (το παράδειγμα που παραθέτουμε είναι αντιπροσωπευτικό του πόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορεί να προσφέρει στις σωστές συνθήκες). Ο άλλος απενεργοποιεί τα εφέ, όμως προσφέρει ρυθμό ανανέωσης στα 60 καρέ αντί για τα 30, καθιστώντας την κίνηση των πάντων επί της οθόνης ομαλή και τον χειρισμό καλύτερο από ποτέ.

Είναι βέβαιο ότι οι κάτοχοι PS5 τον πρώτο τρόπο θα επιλέξουν στην αρχή για να... "χορτάσει το μάτι", όπως λέμε, ποιότητα γραφικών, στην πραγματικότητα όμως ο δεύτερος είναι αυτός που καθιστά το Marvel's Spider-man απολαυστικό να παίζει κανείς. Η Insomniac έχει κάνει, άλλωστε πολλές άλλες αλλαγές και προσθήκες. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital, για παράδειγμα, πιθανώς γνωρίζουν ήδη για την όλη... φασαρία λόγω αντικατάστασης της φυσιογνωμίας του αρχικού Peter Parker με άλλην που θυμίζει περισσότερο τον παρόντα "κινηματογραφικό" Spiderman, τον Tom Holland - όμως είναι εν τέλει προτιμητέα επιλογή. Έχουν προστεθεί πιο πολλοί άνθρωποι στους δρόμους της Νέας Υόρκης, πιο πολλές λεπτομέρειες στα κτίρια και τα αντικείμενα, καθώς και υψηλότερης πιστότητας μοντέλα και υφές για τα πρόσωπα όλων των χαρακτήρων. Παρόντας και ο ήχος 3D από ακουστικά, και τα εφέ ανάδρασης στο χειριστήριο DualSense, και οι σχεδόν ανύπαρκτοι χρόνοι αναμονής χάρις στον εσωτερικό δίσκο SSD. Με άλλα λόγια: σοβαρή δουλειά η έκδοση για το PS5.


To θέμα... "ελέφαντας στο δωμάτιο" βέβαια δεν είναι άλλο από την πολυσυζητημένη επιλογή της Sony να μην προσφέρει την αναβαθμισμένη αυτή έκδοση του Marvel's Spider-man στους κατόχους PS4 ως δωρεάν αναβάθμιση αλλά και ούτε ως διαθέσιμη ξεχωριστά (την αποκτά κανείς αγοράζοντας την Ultimate Edition του Spider-man Miles Morales για το PS5). Αρχικά μάς είχε ξενίσει, αλλά στην συνέχεια συνειδητοποιήσαμε πως ο ιαπωνικός κολοσσός έχει εν μέρει δίκιο: δεν είναι μόνο η τεχνική αναβάθμιση και όλες οι άλλες βελτιώσεις που έχει να επιδείξει το Spider-man του PS5, είναι και το άφθονο πρόσθετο υλικό που ενσωματώνει. Τα τρία extra "πακέτα" περιεχομένου (DLC) που κυκλοφόρησαν αργότερα - διάρκειας περίπου 15 ωρών όλα μαζί - είναι πλέον τμήμα του κυρίως τίτλου, ενώ εξ αρχής περιλαμβάνονται οι πρόσθετες στολές του Spiderman (και νέες), όλες οι λειτουργίες του Photo Mode κ.α. Είναι πολλά πράγματα και πολλή δουλειά για να προσφερθούν απλώς δωρεάν, ελπίζουμε ωστόσο πως κάποια στιγμή μελλοντικά η αναβαθμισμένη έκδοση θα γίνει διαθέσιμη και ξεχωριστά μέσω PS Store.

Δεν έχουμε λοιπόν... κανένα παράπονο από το Spider-man του PS5, έστω και μικρό; Υπάρχει περιθώριο για ενστάσεις, μα όχι γι' αληθινά παράπονα: ο τίτλος της Sony είχε δεδομένους στόχους κι αυτούς τους έχει πετύχει πρακτικά όλους. Κάποιοι π.χ. θα παρατηρήσουν πως τα σημαντικά στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού του Spider-man τα έχουμε συναντήσει και σε άλλα games στο παρελθόν με την μία ή την άλλη μορφή (και θα έχουν εν μέρει δίκιο). Άλλοι θα υποστηρίξουν, στο ίδιο πνεύμα, πως ο τίτλος δεν επιδιώκει αρκετά να καινοτομήσει στους βασικούς του μηχανισμούς. Όμως το ζητούμενο δεν ήταν ποτέ η πρωτοτυπία σε ένα video game με τόσο αναγνωρίσιμο πρωταγωνιστή. Ζητούμενο ήταν η προσβασιμότητα, η αναμφισβήτητη ποιότητα και η απλόχερα δοσμένη διασκέδαση. Δεν υπάρχει video game ιδανικό στα μάτια όλων - και η Insomniac, γνωρίζοντάς το, έχει προς τιμήν της κάνει τις σωστές επιλογές και με αυτήν την έννοια.


Αυτός είναι, εν τέλει, ο λόγος για τον οποίο το αναβαθμισμένο Spider-man για το PlayStation5 είναι όλα όσα θέλαμε από την Insomniac: μία πλούσια σε περιεχόμενο, ευκολόπαικτη απ' όλους, τεχνικά κορυφαία ψυχαγωγική εμπειρία που τιμά την δημοτικότητα του πρωταγωνιστικού της χαρακτήρα και την παράδοση των Marvel και Sony. Είναι ασυζητητί το καλύτερο video game με πρωταγωνιστή τον "φιλικό γείτονα" της Νέας Υόρκης ("ένα κλικ" υψηλότερα από το νέο του Miles Morales... sorry, Miles!) και ένα από τα 4-5 καλύτερα games για το PS5 στο ξεκίνημα της πορείας του. Είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μπορεί ν' ασχοληθεί κανείς μαζί του όσο και όπως θέλει, χωρίς να στερεί - σε όσους το ζητούν - υψηλό επίπεδο πρόκλησης αλλά και χωρίς να ξεχνά ποτέ πως ένα video game με αντικείμενο τον Spider-man και τον γνώριμο κόσμο του οφείλει να είναι πρώτα απ' όλα συναρπαστικό. Και αυτό, αναμφίβολα είναι.

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ