Ξεκινά η υπηρεσία PlayStation Now στις ΗΠΑ

Η υπηρεσία "μετάδοσης" games του PS3 αποκτά επιτέλους εμπορική υπόσταση - λεπτομέρειες

Στο πλαίσιο της έκθεσης CES, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που θα αναλύουμε... σε όλη την τρέχουσα - μία συγκεκριμένη, ωστόσο, αφορά στο κοινό του gaming. Μετά από έξι μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας, και δυόμισι χρόνια μετά από την εξαγορά που έθεσε σε κίνηση τους σχετικούς τροχούς στο εσωτερικό της Sony, η υπηρεσία "μετάδοσης games" της ιαπωνικής εταιρείας, η PlayStation Now, κάνει αυτές τις ημέρες το εμπορικό της ξεκίνημα στις ΗΠΑ. Οι κάτοχοι ενός PS4 μπορούν να παίξουν άνω των 100 διαφορετικών games του PS3 μέσω Internet - αυτά δηλαδή φιλοξενούνται σε servers και ο καταναλωτής παίζει με αυτά απομακρυσμένα - χωρίς περιορισμούς, καταβάλλοντας είτε $19.99 σε μηνιαία βάση, είτε $44.99 σε τριμηνιαία. Τα χρήματα δεν είναι λίγα, για τους παίκτες εκείνους ωστόσο που γνωρίζουν ότι θα αξιοποιήσουν εκτενώς την υπηρεσία το αντίτιμο αυτό είναι κατά βάση συμφέρον - αν σκεφτεί κανείς πως μεμονωμένα κάθε τίτλος ενοικιάζεται προς $1 την ημέρα.

Η γκάμα των 100+ πρώτων αυτών διαθέσιμων τίτλων καλύπτει σχεδόν όλες τις κατηγορίες και είδη games, περιλαμβάνοντας από ΑΑΑ παραγωγές όπως τα God of War, Uncharted και The Last of Us, μέχρι cult επιτυχίες όπως τα Echochrome, Lumines και Locoroco. Η Sony υπόσχεται πως νέοι τίτλοι θα προστίθενται στη βιβλιοθήκη της υπηρεσίας τακτικά (αυξάνοντας ανάλογα την αξία των συνδρομών), ενώ βαθμιαία η λειτουργία της θα επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες συσκευές: μετά το PS4 σειρά έχει το PS3 (ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία), μετά το PS Vita και το PS TV (ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία), ενώ ακολουθούν μέσα στο 2015 τόσο οι νέες τηλεοράσεις Bravia της Sony, όσο και τα νέα μοντέλα της Samsung. Κάποια μοντέλα Bravia του 2014 είναι ήδη συμβατά με την PlayStation Now και, μετά τα μέσα της χρονιάς, θα εμφανιστούν και τα πρώτα μοντέλα Blu-ray player της Sony ικανά να την αξιοποιήσουν.

Απώτερος στόχος, βέβαια, είναι να επεκταθεί η υπηρεσία και σε smartphones και tablets - προφανώς της Sony, αρχικά, αλλά ευελπιστούμε να δούμε κάποια στιγμή και σχετικό app για οποιαδήποτε συσκευή βασισμένη σε Android 4.4/5.1. Συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας γι' αυτά δεν έχει ακόμη οριστεί και πιθανώς σχετίζεται με κάποιο minimum επεξεργαστικής δύναμης που θα πρέπει να διαθέτει η εκάστοτε συσκευή για να απεικονίσει τα games του PS3 ομαλά και προβλέψιμα. Στην παρούσα φάση η Sony συνιστά ενσύρματη σύνδεση των PS4 με το Internet και ταχύτητες διαμεταγωγής επιπέδου 5 Mbps το λιγότερο - αναφορές από παίκτες που συμμετείχαν στη δοκιμαστική περίοδο της υπηρεσίας στις ΗΠΑ θέλουν αυτό το minimum να πλησιάζει περισσότερο τα 8 Mbps - οπότε για τις φορητές συσκευές... έχουμε καιρό.

Καιρό έχουμε, άλλωστε, όπως δείχνουν τα πράγματα και όσον αφορά στη διάθεση της PS Now στην Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ιαπωνία... κατά βάση οπουδήποτε πέραν των ΗΠΑ για την ώρα. Η Sony ως λόγους για την βαθμιαία εξάπλωση της υπηρεσίας στην Ευρώπη προβάλλει την ποικιλία των γλωσσών, αλλά και τη μεγάλη ανομοιογένεια που επικρατεί ανάμεσα στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου όσον αφορά στις ευρυζωνικές ταχύτητες σύνδεσης με το Internet. Και οι δύο λόγοι είναι βάσιμοι, υποθέτουμε ωστόσο πως η Sony είναι ιδιαίτερα προσεκτική ως προς τη διαθεσιμότητα της PlayStation Now και επειδή ταυτόχρονη εμπορική έναρξη της δεύτερης σε ολόκληρο τον κόσμο θα διοχέτευε ασφυκτικά μεγάλο βάρος διαχείρισης δεδομένων στους servers της, τέτοιο που σε αυτή τη φάση δεν θα άντεχαν. Οι αναμνήσεις από όλα τα Δικτυακά προβλήματα του Drive Club είναι ακόμη νωπές και, με την "μετάδοση games" του PS3 να έχει ήδη θέσει αυστηρά προαπαιτούμενα, συνετά η ιαπωνική εταιρεία θέλει να κάνει τα σχετικά βήματα ένα-ένα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως σε όλη τη διάρκεια του 2015 η Sony θα κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομή και εξοπλισμό, έτσι ώστε να προσφέρει και στην Ευρώπη - και κατ' επέκταση στην Ελλάδα - την PlayStation Now μέχρι τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Τα πράγματα με την υπηρεσία PlayStation Now πάντως - παρά τις καθυστερήσεις που υποννοεί το μεσοδιάστημα των 30 μηνών - εξελίχθηκαν λίγο έως πολύ όπως είχαμε προβλέψει: η τεχνογνωσία της Gaikai και η εξαγορά της από τη Sony στο σωστό χρονικό σημείο "ήλθε κι έδεσε" με σχέδια που η ιαπωνική εταιρεία προφανώς είχε ήδη καταστρώσει καιρό πριν για μία Δικτυακή υπηρεσία αυτού του τύπου. Στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής όπως η συγκεκριμένη, η λειτουργία της PlayStation Now είχε πάντοτε νόημα μόνο με πολλαπλές κατηγορίες συσκευών ως "δέκτες" της - έτσι θα προέκυπτε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όλα αυτά τα προϊόντα και ένα μικρό "οικοσύστημα" ψυχαγωγικού περιεχομένου με το brand του PlayStation να το διακρίνει. Σταθερά η Sony βαδίζει προς αυτό το σημείο και, ενώ αναφορές θέλουν τη Microsoft να αναπτύσσει τη δική της εκδοχή για "αποστολή" games του Xbox 360 σε PC και Xbox One, έχοντας κινηθεί πρώτη η ιαπωνική εταιρεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε θέση πλεονεκτική. Το πώς ακριβώς θα αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα... θα το δείξει ο χρόνος!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ