Konami: του... χρόνου καινούργιο PES

Οι Ιάπωνες ματαιώνουν την φετινή έκδοση, στοχεύουν σε ριζικά αναβαθμισμένη για PS5/XSX το 2021

Η κατάσταση με την πανδημία του COVID-19 και τις επιπλοκές του στην αγορά των video games είναι τόσο συγκεχυμένη αυτήν την στιγμή, ώστε να μην γνωρίζουμε πλέον αν ασυνήθιστες εξελίξεις σχετίζονται με τον κορονοϊό ή όχι - και περισσότερο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα από αυτό δεν μπορούμε να σκεφτούμε: η Konami ανακοίνωσε πως ο περίφημος τίτλος της αγώνων ποδοσφαίρου, το Pro Evolution Soccer ή eFootball PES όπως προτιμούσε εσχάτως να το αποκαλεί, δεν θα αποκτήσει φέτος την καθιερωμένη του ετήσια αναβάθμιση σε νέα έκδοση. Αντιθέτως οι Ιάπωνες σημειώνουν πως θα διαθέσουν στο κοινό του τίτλου μία "ενημέρωση περιεχομένου" η οποία θα πωληθεί σε χαμηλότερη προφανώς τιμή.

Αυτή η ενημέρωση δεν θα αλλάζει τίποτε το σημαντικό στον υπάρχοντα τίτλο, απλώς θα επικαιροποιεί τις ομάδες, τους παίκτες κλπ. για την νέα ποδοσφαιρική σεζόν. Σημειώνεται πως η φετινή έκδοση PES θα ήταν η 25η επετειακή, γι' αυτό και η Konami σκοπεύει να προσφέρει κάποιου είδους... αναμνηστικά bonus με την "ενημέρωση περιεχομένου" του υπάρχοντος PES το φθινόπωρο.

Στην ανακοίνωση της Konami δεν γίνεται λόγος για την πανδημία του COVID-19, αλλά για την πρόθεση της εταιρείας "να εστιάσει τους πόρους της στην δημιουργία μίας έκδοσης PES επόμενης γενιάς, ειδικά σχεδιασμένης για τα επερχόμενα PlayStation5 και Xbox Series X". Για να προσφέρει αυτήν την πιθανώς ριζικά ανανεωμένη και αναβαθμισμένη έκδοση - και να προσφέρει στην σειρά των FIFA ισχυρότερο ανταγωνισμό, καθώς οι τίτλοι της ΕΑ τα τελευταία χρόνια έχουν εμπορικά συντρίψει τους αντίστοιχους της Konami - η ιαπωνική εταιρεία μεταβαίνει από τον δικό της μηχανισμό προβολής γραφικών και ανάπτυξης γενικότερα σε αυτόν της Epic, την Unreal Engine. Αυτή θα επιτρέψει στο επόμενο PES, σύμφωνα με την Konami, "να φέρει θεαματικές βελτιώσεις σε όλα τα στοιχεία του τίτλου, από τα μοντέλα των παικτών και την κίνησή τους, μέχρι την συμπεριφορά της μπάλας, την απεικόνιση γραφικών και άλλα πολλά".

Όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει την πορεία των μεγάλων εταιρειών έκδοσης video games, βέβαια, είναι εξαιρετικά σπάνιο ένας τίτλος που αναπτύσσεται με συγκεκριμένη υποδομή λογισμικού για πολλά χρόνια να "περάσει" σε τελείως διαφορετική υποδομή χωρίς προβλήματα, τα οποία δεν... γεύονται μόνο οι δημιουργοί του, αλλά και οι καταναλωτές τις πιο πολλές φορές. Πιθανώς αυτήν την μεγάλη, δύσκολη και περίπλοκη σε όλα τα επίπεδα αλλαγή υποδομής λογισμικού και ταυτόχρονα την ανάπτυξη του φετινού PES με την υπάρχουσα δεν μπορούσε να διαχειριστεί ταυτόχρονα η Konami, εξ ου και η απόφαση για νέο Pro Evo του χρόνου. Aς ελπίσουμε πως αυτή η περίπτωση η διαδικασία της μετάβασης θα εξελιχθεί διαφορετικά, καθώς χρειαζόμαστε να επανέλθει η αντιπαλότητα των PES και FIFA στο σημείο που βρισκόταν άλλοτε, ωθώντας και τις δύο σειρές σε εξέλιξη αληθινή. Για να δούμε το 2021, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ