Και τα games της Microsoft για Xbox ή PC στα $70

Οι Αμερικανοί θ' ακολουθούν πλέον το παράδειγμα της Sony και άλλων μεγάλων εκδοτριών από το 2023

Χωρίς να προκαλέσει ακριβώς... έκπληξη σε οποιονδήποτε, η Microsoft ανακοίνωσε πως τα games της ίδιας για Xbox Series S/X και PC θα κοστίζουν πλέον $69.99 στο εμπόριο - κάθε τίτλος, λοιπόν, των Microsoft Game Studios από το 2023 και μετά θα κινείται στο ίδιο επίπεδο κόστους με αυτό που πάρα πολλές εκδότριες εταιρείες video games τιμολογούν τους τίτλους τους για PS5 ή XSX εδώ και δύο χρόνια πλέον.

"Αποφασίσουμε να μην αυξήσουμε τις τιμές των games μας μέσα στην εορταστική περίοδο έτσι ώστε κάθε οικογένεια να απολαύσει το δώρο του gaming φέτος", δήλωσε η εταιρεία στην επίσημη ανακοίνωσή της, αλλά "από το 2023 οι νέες κυκλοφορίες μας επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των Forza Motorsport, Redfall και Starfield, θα πωλούνται σε όλα μας τα φορμά προς $69.99. Αυτό το κόστος αντικαθρεπτίζει την ποιότητα, την κλίμακα και την τεχνική πολυπλοκότητα των τίτλων αυτών. Όπως όλα τα games που υπογράφουν οι δημιουργικές ομάδες του Xbox, φυσικά, έτσι και αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους συνδρομητές της υπηρεσίας Game Pass την ίδια ημέρα που θα ξεκινήσει η πώλησή τους στα παραδοσιακά ή ψηφιακά καταστήματα".

Αυτή η τελευταία δήλωση ήταν βεβαίως... υπονοούμενο στοχευμένο ξεκάθαρα στην Sony και την θέση της δεύτερης να μην ενσωματώνει τις νέες της παραγωγές για τα PS5/PS4 στον κατάλογο της συνδρομητικής υπηρεσίας PlayStation Plus την ημέρα κυκλοφορίας τους στο εμπόριο. Ο ιαπωνικός κολοσσός, κατά βάση, δεν έχει ούτε την πολυτέλεια αλλά ούτε και το κίνητρο να διαθέσει AAA games όπως τα God of War Ragnarok, Gran Turismo 7 ή Horizon: Forbidden West στο PS Plus απολύτως δωρεάν την ίδια μέρα που εμφανίζονται στα καταστήματα. Η Sony ούτε την οικονομική δυνατότητα έχει να κάνει κάτι τέτοιο (με τα κόστη αυτών των παραγωγών πολύ υψηλά πλέον), ούτε έχει νόημα από την στιγμή που εκατομμύρια κατόχων PlayStation προτίθενται να τα αποκτήσουν με τον "παραδοσιακό" τρόπο. Οι Ιάπωνες, άλλωστε, ήταν από τους πρώτους εκδότες games που αύξησαν την τιμή των games για PS5 από την αρχή της πορείας του και θα την κρατήσουν πιθανότατα το ίδιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Το να αυξήσει βεβαίως η Microsoft την τιμή πώλησης των games της για Xbox και PC δεν είναι το ίδιο με αυτό που έκανε η Sony, ακριβώς λόγω του Game Pass: μετά από πέντε χρόνια πορείας της υπηρεσίας αυτής οι συνδρομητές της έχουν πλέον... εξοικειωθεί πλήρως με την ιδέα πως όλα τα νέα games των Αμερικανών θα τα παίζουν χωρίς να τα πληρώνουν αφού "πληρώνουν ήδη την συνδρομή στο Game Pass" (και ως τίτλοι της ίδιας της Microsoft αυτά τα games μένουν πάντοτε στην βιβλιοθήκη της υπηρεσίας οπότε δεν τίθεται καν θέμα συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου για να παιχθούν). Το πιθανότερο είναι, για την ακρίβεια, πως δεν έχουν απομείνει πια πολλοί gamers που θα ενδιαφέρονταν για τους τίτλους των Microsoft Game Studios και... δεν τυγχάνουν συνδρομητές στο Game Pass ούτως ή άλλως. Δεν υπάρχει, με άλλα λόγια, ιδιαίτερα υψηλό "ρίσκο" πλέον στην απόφαση της Microsoft να αυξήσει την τιμή πώλησης των games της.

Κάτι που δεν είναι το ίδιο σαφές, βέβαια, είναι το... γιατί ακριβώς ήταν υποχρεωτικό ή απαραίτητο να αυξηθεί η τιμή πώλησης των τίτλων για PlayStation5 και Xbox Series S/X. Όλες οι εκδότριες games - συμπεριλαμβανομένων των Sony, Electronic Arts, Ubisoft, Take Two, Activision και άλλων - επιμένουν πως αυτή η αύξηση ήταν αναπόφευκτη, όμως υπάρχουν επιχειρήματα τόσο υπέρ, όσο και κατά αυτής της θέσης. Πολλοί καταναλωτές, δε, αισθάνονται πως ούτε συζητήθηκε, ούτε εξετάστηκε γενικότερα το όλο ζήτημα επαρκώς πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες, υψηλότερες τιμές.

Η ευθυγράμμιση και της Microsoft με αυτήν την τιμολογιακή πολιτική στην ουσία παγιώνει την δεύτερη για όλη τη διάρκεια της παρούσας γενιάς συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας. Το μόνο που απομένει να διαπιστώσουμε είναι αν αυτή η αύξηση στα $69.99 για την αμερικανική αγορά θα μεταφραστεί σε αντίστοιχη αύξηση στα €79.99 για την Ευρώπη, όπως συνέβη με την περίπτωση των games για PlayStation5. Γνώμη μας; Αυτό είναι και το πιθανότερο, οπότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ