Horizon: Zero Dawn, σε εικόνα HDR

Πώς αξιοποιεί ο τίτλος της Guerilla την ευρύτερη γκάμα και τα λαμπερά χρώματα σε σσυμβατές τηλεοράσεις;

Η σημαντικότερη νέα κυκλοφορία των εβδομάδων που διανύουμε, το Horizon: Zero Dawn της Guerilla που κυκλοφορεί σε μερικές ημέρες αποκλειστικά για τα PS4/PS4 Pro, είναι η πρώτη μεγάλη παραγωγή του 2017 για τα συστήματα της Sony που επιδιώκει ν' αξιοποιήσει την ισχύ του Pro από το στάδιο της ανάπτυξής της. Οι προγραμματιστές του είχαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, περίπου έναν χρόνο στη διάθεσή τους για να σκεφτούν και να υλοποιήσουν τρόπους με τους οποίους το Horizon θα προσέφερε περισσότερα στο ικανότερο PS4 - και μερικούς από αυτούς τους αναφέραμε ήδη αναλύοντας σε τί διαφέρουν από τους αντίστοιχους που χρησιμοποιούνται στο πρώτο μοντέλο. Υπάρχει όμως κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προσφέρει το αρχικό PS4 και αυτό είναι η απόδοση της εικόνας του Horizon με την χρωματική γκάμα που προσφέρει η τεχνολογία HDR. Και πρόκειται για κάτι σημαντικό.

Για την τεχνολογία HDR έχουμε κάνει λόγο εκτενώς, εξηγώντας τί ακριβώς είναι και τί οφείλει να γνωρίζει όποιος σκέπτεται να αγοράσει τηλεόραση ή προβολέα που την προσφέρει - αναλύοντας παράλληλα τί μπορούν να περιμένουν οι gamers από την χρήση της σε νέες παραγωγές. Η Sony με αναβάθμιση λογισμικού είχε, θεωρητικά, ενεργοποιήσει την δυνατότητα απόδοσης εικόνας HDR και στο αρχικό PS4, όμως η δική του θύρα HDMI είναι έκδοσης 1.4, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να προσφέρει υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας - και με δεδομένο το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν τηλεοράσεις ή προβολείς "απλής" υψηλής ευκρίνειας που να υποστηρίζουν την χρωματική γκάμα της τεχνολογίας HDR, επί του πρακτέου η απεικόνιση αυτή είναι (και μάλλον θα παραμείνει) προνόμιο της ανάλυσης 4Κ και του PS4 Pro. Αξιοποιώντας αυτό το μοντέλο, λοιπόν, τί διαπιστώσαμε για την απόδοση της εικόνας HDR στο Horizon: Zero Dawn;

Για τις ανάγκες της αξιολόγησής μας συνδέσαμε το ίδιο PS4 Pro σε δύο διαφορετικές τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας κι απεικόνισης HDR: την κορυφαία Sony 75ZD9, την μακράν καλύτερη τηλεόραση του 2016 για υλικό HDR συγκεκριμένα, και μία μέσου επιπέδου αλλά της ίδιας χρονιάς, την Sony 55XD85, η οποία... "είναι και δεν είναι" δυνατοτήτων HDR για λόγους που έχουμε εξηγήσει - όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεοράσεων αυτών του 2016 (και πολλές του 2017...). Παίξαμε τα ίδια τμήματα του Horizon και στις δύο τηλεοράσεις και τα συμπεράσματα ήταν κάτι περισσότερο από προφανή: ήταν... οφθαλμοφανή, στην κυριολεξία!

Στην Sony 55XD85 η διαφορά του τίτλου της Guerilla οπτικά σε σχέση με το 4K monitor H/Y όπου είναι συνήθως συνδεδεμένο το PS4 Pro για δουλειά (monitor το οποίο δεν είναι φυσικά δυνατοτήτων HDR γιατί πανελάχιστα είναι όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές) εντοπιζόταν σε συγκεκριμένα στοιχεία. Η γυαλάδα των μετάλλων ήταν περισσότερο πειστική, η λάμψη από τα φώτα neon που συναντά κανείς παντού - είτε την ημέρα είτε την νύχτα - ήταν περισσότερο "ζωηρή" και ξεχώριζε ευκολότερα στο περιβάλλον, εφέ όπως αυτά της φωτιάς και των εκρήξεων χαρακτηρίζονταν από φωτεινότερα τμήματα (highlights), τα οποία στο monitor αναγκαστικά "πνίγονταν" από την περιορισμένη του χρωματική παλέτα. Η εικόνα όμως δεν έδειχνε, είτε από κοντά, είτε από απόσταση, περισσότερο "ζωντανή" ή "κινηματογραφική". Το γενικό οπτικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό "σε σημεία", αλλά όχι συνολικά. Αυτό που διαπιστώνουμε παρακολουθώντας ταινίας από Ultra HD Blu-ray σε "συνήθεις" τηλεοράσεις HDR, με άλλα λόγια.

Συνδέοντας το PS4 Pro στην Sony 75ZD9 όμως... η αίσθηση ήταν σχεδόν αυτή διαφορετικού video game σε πολλές περιπτώσεις! Όλα τα στοιχεία που φαίνονταν καλύτερα στην 55XD85 - η γυαλάδα των μετάλλων, οι λάμψεις, τα φώτα neon, η φωτιά κλπ. - απεικονίζονταν βεβαίως ακόμη καλύτερα, με περισσότερες χρωματικές διαβαθμίσεις και με τρόπο που "έδενε" πειστικότερα με την όλη εικόνα του τίτλου (καθώς τα περιγράμματα των εφέ "έσβηναν" ομαλότερα στο γύρω περιβάλλον). Όμως αυτό ήταν το λιγότερο. Η πολύ υψηλή "λαμπρότητα" (luminance) της συγκεκριμένης τηλεόρασης αναδεικνύει υπέροχα την δουλειά που έχει γίνει από την Guerilla στην φωτοσκίαση του κόσμου του Horizon συνολικά: ο τρόπος με τον οποίο ο φωτισμός από τον ουρανό "σκεπάζει" ρεαλιστικά τα πάντα, ανάλογα μάλιστα με την ώρα της ημέρας, δημιουργώντας τις σωστές σκιές με την σωστή διαβάθμιση και την σωστή διαφάνεια πάνω σε μέταλλα, μεγάλες επιφάνειες, ακμές, οπουδήποτε, δίνει σε κάθε τί "όγκο", και σε όλη την εικόνα "βάθος", όπως μόνο η τεχνολογία HDR σε ποιοτική απόδοση μπορεί να προσφέρει.

Δεν χρειάζεται, φυσικά, να υπογραμμίσουμε ούτε πόσο περισσότερο αληθοφανή αποδίδονταν στην Sony ZD9 τα ζωηρά χρώματα, ούτε πόσο ρεαλιστικά δείχνουν τα φωτεινά αντικείμενα στο σκοτάδι. Και δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να το περιγράψουμε, αφού με στιγμιότυπα ή video clips μπορεί να σχηματίσει κανείς σαφή ιδέα της απεικόνισης HDR (καθώς το πιο πιθανό είναι να τα βλέπει σε μέσο προβολής μη-HDR). Θα παραθέσουμε, απλώς, αυτό: όταν στο Horizon η Aloy χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό scanner της για να εντοπίσει στο γύρω περιβάλλον σημεία ενδιαφέροντος κι επεξηγήσεις σε αντικείμενα, δημιουργείται ένα "πλέγμα" γύρω της το οποίο περιγράφεται από λεπτές λαμπερές γραμμές. Στο 4Κ monitor το χρώμα τους διακρίνεται άλλες φορές καθαρά, άλλες φορές λιγότερο καθαρά. Στην Sony XD85 διακρίνεται καθαρότερα πιο συχνά και ο παίκτης παρατηρεί επίσης πως η παλέτα των γραμμών αλλάζει ανεπαίσθητα όσο περισσότερη ώρα κρατά το scanner ενεργοποιημένο. Ε, στην Sony ZD9 παρατηρεί επίσης την διαφάνεια μέσα από τις γραμμές, την διαφορετική λάμψη στα όρια των γραμμών ανάλογα με το χρώμα του περιβάλλοντος πίσω και, φυσικά, το γεγονός ότι όλο το πλέγμα δείχνει τόσο πραγματικό, ώστε να... περιμένει κανείς "να βγει απ' την οθόνη" από στιγμή σε στιγμή!

Με το Horizon: Zero Dawn η Guerilla φρόντισε έτσι ώστε η Sony να μην χρειαστεί να περιμένει την κυκλοφορία του Gran Turismo Sport το φθινόπωρο για να επιδείξει τί μπορεί να κάνει ένα PlayStation4 Pro σε συνεργασία με μία καλή τηλεόραση τεχνολογίας HDR - και μέσα στο 2017 θα κυκλοφορήσουν πιο πολλά μοντέλα τηλεοράσεων επιπέδου ZD9, οπότε περισσότεροι καταναλωτές θα έχουν περισσότερες επιλογές και την ευκαιρία να διαπιστώσουν τί ακριβώς είναι σε θέση να προσφέρει αυτός ο συνδυασμός. Και να τον απολαύσουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ