Horizon: Zero Dawn

Επιστροφή σε μέλλον μακρινό, παραγωγή σ' επίπεδο υψηλό

Είδος: Action
Φορμά: Playstation4
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Μπορεί ενίοτε τα charts πωλήσεων video games να προβάλλουν διαφορετική εικόνα, όμως στην ουσία του το γεγονός παραμένει αδιαμφισβήτητο: οι καταναλωτές προτιμούν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ψυχαγωγίας από ένα άλλο όχι μόνο βάσει της συνολικής πρότασης που εκπροσωπούν, αλλά και βάσει των αποκλειστικών για το καθένα games. Η Sony το γνωρίζει πολύ καλά και προσφέρει ήδη ουκ ολίγες τέτοιες ΑΑΑ παραγωγές για τα PS4/PS4 Pro - έχει καλλιεργήσει όμως επίσης την παράδοση σε κάθε νέα "γενιά" PlayStation να εισάγει και έναν νέο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα που μπορεί να στηρίξει μία σειρά τίτλων στο μέλλον. Oι Kratos και Nathan Drake ήταν αντιπροσωπευτικά τέτοια παραδείγματα στα PS2 και PS3, αποδείχθηκαν άκρως επιτυχή... και η Aloy του Horizon: Zero Dawn, του νέου τίτλου της Guerrilla των Killzone, θα μπορούσε να καταφέρει το ίδιο. Είναι η πρώτη της αυτή εμφάνιση επαρκώς ποιοτική, λοιπόν;


Το σεναριακό υπόβαθρο και το στυλ του Horizon δεν έχουν κοινά στοιχεία όχι μόνο με τα Uncharted ή τα God of War, αλλά και με τα παρελθόντα Killzone της ίδιας της Guerrilla: παραπέμπουν σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας ή blockbuster του Hollywood ή... σειρές της Netflix για τα οποία έχει "χτιστεί" ένας ολόκληρος φανταστικός κόσμος με την δική του δομή και λογική. Η υπόθεση μεταφέρει τον παίκτη σε ένα μετα-μεταποκαλυπτικό μέλλον, όπου η μεγάλη σινε-καταστροφή την οποία τόσες και τόσες ταινίες περιγράφουν έχει ήδη συμβεί, ο άνθρωπος έχει επιβιώσει αλλά με πολιτισμό βασικού επιπέδου και οι μηχανές έχουν "νικήσει" αλλά μετεξελιχθεί σε ένα είδος κυβερνο-οργανισμών που συμεριφέρονται όπως τα αληθινά ζώα. Η πρωταγωνίστρια Aloy έχει ιδιαίτερη θέση σε αυτόν τον κόσμο, κάτι που γίνεται αντιληπτό μέσα στην πρώτη ώρα παιχνιδιού αλλά η Guerrilla φροντίζει να εξηγήσει σταδιακά και προσεκτικά.


Ως τίτλος δράσης για έναν παίκτη με ορισμένα στοιχεία RPG - που επεκτείνουν τις δυνατότητες της Aloy και τον εξοπλισμό της - το Horizon στηρίζει πολλά στο σενάριό του και το... συγκεκριμένο πολύ καλά κάνει, καθώς είναι καλογραμμένο κι ενδιαφέρον ως το τέλος. Οι διάλογοι θα μπορούσαν να αποδίδονται περισσότερο πειστικά σε μερικές περιπτώσεις, όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η δουλειά που έχει γίνει στην σύνθεση αυτού του κόσμου και την προϊστορία του είναι έξοχη. Η υπόθεση ωθεί την Aloy στο προσκήνιο όταν, στην διαδικασία ένταξής της στην φυλή που τήν είχε για όλη της τη ζωή εξόριστη, δέχεται επίθεση από ζώα-μηχανές φονική κι ασυνήθιστη. Γίνεται αντιληπτό ότι η ισορροπία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών έχει για κάποιον άγνωστο λόγο διαταραχθεί, οπότε η Aloy θ' αναγκαστεί να κινητοποιηθεί ώστε να μάθει το γιατί - στην πορεία ανακαλύπτοντας, φυσικά, πιο πολλά για το μεταποκαλυπτικό γεγονός που οδήγησε κάποτε στην καταστροφή του πολιτισμού της Γης.


Στην προσπάθειά της αυτή ο κεντρικός χαρακτήρας του Horizon θα χρειαστεί ν' αντιμετωπίσει όχι μόνο τα ζώα-μηχανές, αλλά και μαχητές από άλλες ανθρώπινες φυλές με τις δικές τους πεποιθήσεις κι επιδιώξεις, καθώς και το αφιλόξενο περιβάλλον ενίοτε (αν και το τμήμα αυτό του τίτλου είναι αναλογικά μικρό). Η εξερεύνηση που θα πρέπει να γίνει είναι εκτενής, καθώς οι περιοχές που έχει δημιουργήσει η Guerrilla για το σενάριο του τίτλου είναι μεγάλες (και κρύβουν μυστικά που αξίζουν ν' ανακαλυφθούν). Ο τίτλος υιοθετεί την δομή κορυφαίων action RPG των τελευταίων ετών, υπό την έννοια πως το "κυρίως τμήμα" του είναι αυτό που ακολουθεί το νήμα του σεναρίου, μεν, αλλά "γύρω από" αυτό βρίσκεται γενναίος αριθμός "δευτερευόντων" αποστολών οι οποίες και την διάρκειά του επεκτείνουν, και τα δικά τους bonus περιέχουν, και ολοκληρωμένη εικόνα του τί ακριβώς συνέβη στο παρελθόν προσφέρουν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ