H FIFA, η Electronic Arts και το αδιέξοδο

Όταν όλα δείχνουν πως ένας γάμος πάει για διαζύγιο, έχει νόημα ο συμβιβασμός;

Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι εταιρείες της σύγχρονης ψυχαγωγίας - με την ευρεία έννοια - να μάς διασκεδάζουν... περισσότερο από τα προϊόντα τους, αυτό ακριβώς συμβαίνει όμως τις τελευταίες μέρες με μία από τις μεγαλύτερες εκδότριες video games στον κόσμο, την Electronic Arts, και την FIFA τον "μη κερδοσκοπικό" οργανισμό που "επιβλέπει την προώθηση του ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον κόσμο". Οι δύο τους έχουν εμπλακεί σε μία οικονομική διαπραγμάτευση που εξελίχθηκε σε... δημόσιο καυγά, με την μία να απειλεί την άλλη με "διαζύγιο" μετά από "γάμο" 28 ετών. Όπως συμβαίνει συχνά και στους πραγματικούς, όχι μεταφορικούς γάμους, ωστόσο, η μία έχει να χάσει πολύ περισσότερα από την άλλη σε ενδεχόμενο διαζύγιο.

Όλα ξεκίνησαν όταν η FIFA, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, αποφάσισε να ζητήσει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από εκείνα που λάμβανε στο παρελθόν από την Electronic Arts προκειμένου να τής επιτρέπει να χρησιμοποιεί το brand των FIFA στο εξώφυλλο των games της. Η FIFA λέγεται πως ζήτησε επίσης "να περιοριστεί ο βαθμός αποκλειστικότητας" που είχε η EA με το brand αυτό, έτσι ώστε η πρώτη να αναζητήσει περισσότερα έσοδα και από άλλες πηγές. Στην Electronic Arts δεν... άρεσαν ακριβώς αυτοί οι όροι, φυσικά, οπότε - μετά από τις πρώτες αποτυχημένες διαπραγματεύσεις - άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο ότι εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, ακόμη και την πλήρη εγκατάλειψη του brand της FIFA από την διάσημη σειρά των games της και την χρήση κάποιου άλλου (η εταιρεία μάλιστα κατοχύρωσε την ονομασία "EA Sports FC" στις αρχές Οκτωβρίου).

Αυτό που επακολούθησε εκ μέρους της FIFA είναι το είδος της αντίδρασης που θυμίζει ανασφαλές συμπλεγματικό άτομο που... μόλις πληροφορήθηκε πως ο ερωτικός του σύντροφος θέλει να βγαίνει και με άλλους ανθρώπους. "Η FIFA έχει πολύ μεγάλη πίστη και αισιοδοξία όσον αφορά στο μακροπρόθεσμο μέλλον της στην αγορά του gaming και των e-sports μετά από ενδελεχή και στρατηγική ανάλυση που διεξήγαγε", ανακοίνωσε ο οργανισμός. "Είναι ολοφάνερο πως αυτός ο χώρος χρειάζεται περισσότερους από έναν παίκτες για τα δικαιώματα ποδοσφαίρου παγκοσμίως", προσέθεσε. Μόνο... "Ετσι, ε; Τότε κι εγώ το ίδιο" δεν ανέφερε!

Αυτό που είναι, ωστόσο, επίσης ολοφάνερο σε πολλούς από μας είναι πως η FIFA δεν έχει την πολυτέλεια να κρατά αυτήν την στάση: σε αυτήν την ασυνήθιστης δημοσιότητας σύγκρουση είναι η Electronic Arts αυτή που "έχει το πάνω χέρι". Όχι μόνο έχει καταστήσει η ΕΑ την σειρά των games ποδοσφαίρου της σχεδόν συνώνυμη με το όνομα "FIFA" για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, αλλά η FIFA αυτή καθ' αυτή δεν προσφέρει στα games αυτά κάτι το αληθινά ουσιαστικό ή ανταντικατάστατο. Αυτό που έχει στην πραγματικότητα στην κατοχή της η FIFA είναι τα πνευματικά δικαιώματα για τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες των χωρών, οι οποίες - όπως οποιοσδήποτε παίζει τα FIFA των τελευταίων ετών θα βεβαιώσει - δεν ενδιαφέρουν σε καμία περίπτωση τους gamers τόσο, όσο οι αγαπημένοι τους παίκτες, σύλλογοι και πρωταθλήματα. Όλα αυτά θα συνεχίσει να τα προσφέρει η ΕΑ, καθώς έχει ξεχωριστές συμφωνίες για τα σχετικά δικαιώματα. Εκτός πλαισίου... Mundial, κοινώς, η FIFA δεν είναι και τόσο σημαντική για την ΕΑ ήδη.

Η ίδια η FIFA, παράλληλα, δεν έχει καμία ιδιαίτερη εμπειρία στο πώς να προωθήσει το brand της στην αγορά του video gaming - ενώ μία γρήγορη ματιά στην αγορά αυτή αρκεί για να επιβεβαιώσει πως απλώς δεν υπάρχουν άλλες εταιρείες, μεμονωμένα ή συνεργατικά, που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό της ΕΑ (και να προσφέρουν αντίστοιχα έσοδα). Η Electronic Arts μπορεί να ζήσει και να προχωρήσει χωρίς την FIFA: δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ένα βαρυσήμαντο fanchise τίτλων gaming θα άλλαζε ονομασία έτσι κι αλλιώς (και το "EA Sports FC" δεν ακούγεται καθόλου άσχημα). Η FIFA ωστόσο δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί εύκολα άλλος συνεργάτης ή συνεργάτες που θα αντικαταστήσουν πλήρως την Electronic Arts. Τόσο απλά.

Πώς θα εξελιχθεί αυτή η... κωμωδία, λοιπόν; Η συνεργασία ανάμεσα σε FIFA και EA ολοκληρώνεται μέσα στο 2022, μα είναι προφανές σε όλους πως θα πρέπει να αποφασίσουν για την συνέχισή της ή όχι έως το τέλος της χρονιάς, το αργότερο έως τον Μάρτιο (έρχεται και το Mundial του Qatar τον χειμώνα ας μην ξεχνάμε). Αν και υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να βρεθεί κάποιου είδους συμβιβαστική λύση μόνο για το επερχόμενο αυτό Mundial (όπως αυτή στην οποία κατέληξαν οι Sony και Disney για τα δικαιώματα χρήσης του Spider-man ώστε να ολοκληρωθεί η "τριλογία" του), όλα δείχνουν πως το "διαζύγιο" ανάμεσα στις δύο εταιρείες είναι αναπόφευκτο. Θα ήταν συνετό εκ μέρους της Electronic Arts να μην αφήσει αυτήν την κατάσταση να διαρκέσει περισσότερο απ' όσο είναι απολύτως απαραίτητο: όπως και στους γάμους, όταν ολοκληρώνεται μία διαδρομή, το καλύτερο για όλους είναι να "μπει μια τελεία". Σωστά;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ