God of War Ragnarok: ερωτήσεις, απαντήσεις

Έχεις απορίες για την νέα κορυφαία παραγωγή της Sony για τα PlayStation; Λύνουμε ορισμένες προφανείς!

Στην Αθηνόραμα Digital Week που φιλοξενούμε με θέμα το νέο God of War Ragnarok - αποκλειστική παραγωγή για τα PlayStation που έχουμε ήδη αξιολογήσει ως κορυφαία - αναφερθήκαμε στην μακρόχρονη πορεία της σειράς στην οποία ανήκει, στην μελετημένη παρουσίαση και κινηματογραφική σκηνοθεσία που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο τίτλο αλλά και στον έξοχο τεχνικό του τομέα και δη αυτόν των γραφικών. Το God of War Ragnarok, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό πως θα ενδιαφέρει και κατόχους PS4/PS5 που για κάποιο λόγο είτε δεν είχαν παίξει τον προκάτοχό του, το άκρως επιτυχημένο God of War του 2018, είτε κανέναν άλλο από τους τίτλους της σειράς. Γι' αυτούς παραθέτουμε έναν αριθμό από πιθανές απορίες/ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους. Αρχίζουμε;

Πόση διάρκεια έχει το σενάριο του God of War Ragnarok σε ώρες παιχνιδιού;
H βασική υπόθεση του τίτλου, αν θέλει κανείς να κάνει μόνο αυτά που χρειάζονται ώστε να δει τους τίτλους τέλους της παραγωγής, θα απασχολήσει τους πιο πολλούς gamers ανάμεσα στις 25 ή 30 ώρες (στο επίπεδο δυσκολίας "Balanced" που είναι το αντίστοιχο "Normal" σε άλλα games). Από κει και πέρα, ωστόσο, υπάρχουν πάρα, μα πάρα πολλές δευτερεύουσες αποστολές να φέρει κανείς σε πέρας (και αντίστοιχος αριθμός από διάφορα bonus που μπορεί να συλλέγει κανείς), τα οποία χρειάζονται αρκετές ώρες εξερεύνησης και παιχνιδιού επιπλέον. Αυτές οι αποστολές μπορούν να προσθέσουν 25 ή 30 ώρες ακόμη στην διάρκεια της ενασχόλησης με το νέο God of War. Αν θέλει κανείς, δε, να εξερευνήσει όλο τον εικονικό του κόσμο απ' άκρου εις άκρον και να αποσπάσει όλα τα Trophies από τον τίτλο, μπορεί να ξεπεράσει τις 60 ώρες συνολικά.

Δεν έχω παίξει κανένα God of War στο παρελθόν. Θα την καταλάβω στην υπόθεση;
Ναι, χωρίς κανένα πρόβλημα. Όποιος έχει παίξει το God of War του 2018 γνωρίζει ήδη τί έχει συμβεί, όποιος δεν θυμάται ακριβώς ή δεν γνωρίζει μπορεί να παρακολουθήσει την προαιρετική ολιγόλεπτη αναδρομή και θα θυμηθεί ή θα μάθει ο,τιδήποτε σημαντικό αξίζει να έχει στα υπ' όψιν ξεκινώντας. Δεν απαιτείται, άλλωστε, να γνωρίζει κανείς με λεπτομέρεια το παρελθόν του Kratos στην Ελλάδα και τις μάχες του με το πάνθεον εκεί για να παρακολουθήσει το σενάριο με άνεση. Εκείνοι που έχουν παίξει τα παρελθόντα God of War, πάντως, θα εντοπίσουν πολλά υπονοούμενα και σχετικές αναφορές στα λεγόμενα του Kratos και άλλων χαρακτήρων.

Προσφέρει το God of War Ragnarok επιλογή συμμετοχής πολλών παικτών;
Όχι, καμία, είτε συνεργατική είτε ανταγωνιστική. Δεν είναι αυτό το είδος του τίτλου, αφού επικεντρώνεται στην σεναριακή εξέλιξη, στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και τις μάχες σώμα με σώμα. Ο παίκτης αναλαμβάνει σε διάφορα σημεία τον έλεγχο του Atreus αντί για τον Kratos, μα αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί ένας παίκτης να ελέγχει τον έναν χαρακτήρα και άλλος τον άλλο (δεν θα ήταν εφικτό ούτως ή άλλως λόγω του τρόπου λειτουργίας της κάμερας που καλύπτει την δράση). Το God of War Ragnarok είναι περιπέτεια επιπέδου Hollywood blockbuster για έναν παίκτη και... έτσι υποψιαζόμαστε πως την προτιμούν οι φίλοι της σειράς ούτως ή άλλως!

Μπορώ να τα βγάλω πέρα ως το τέλος μόνο με τα βασικά όπλα του Kratos και να μην ασχοληθώ καθόλου με αναβαθμίσεις;
Θεωρητικά... ίσως. Το Leviathan Axe και τα Blades of Chaos είναι και τα δύο διαθέσιμα εξ αρχής στον πρωταγωνιστή μαχητή και έχουν επίσης πρόσθετες ιδιότητες που αυξάνουν την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με το παρελθόν. Όμως χρησιμοποιώντας τα στην αρχική τους μορφή ο παίκτης με τους πιο πολλούς αντιπάλους θα χρειαστεί πολύ περισσότερα χτυπήματα και δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα αποδειχθεί περισσότερο... διασκεδαστικό! Ο μηχανισμός των αναβαθμίσεων στα όπλα, πάντως, μπορεί να δείχνει αρχικά περίπλοκος με τις πολλές επιλογές και υποεπιλογές που "ανοίγονται" κατά την εξέλιξη του τίτλου, αλλά στην πράξη είναι λογικός και εύχρηστος. Μετά από κάποιο πειραματισμό οι πιο πολλοί παίκτες θα τον αξιοποιήσουν χωρίς πρόβλημα - και τα extra εφέ των αναβαθμίσεων αποζημιώνουν και με το παραπάνω!

Μπορούν να έχουν οι Kratos και Atreus διαφορετικές στολές κι εμφάνιση γενικότερα;
Εντελώς διαφορετικές, με την έννοια του π.χ. να είναι τα ρούχα τους... μη μεσαιωνικά ή τα όπλα τους μοντέρνα, προφανώς όχι. Ούτε πανοπλίες ή κάτι άλλο που αλλάζει εντελώς το παρουσιαστικό τους αποκτούν. Όσο εμπλουτίζουν ωστόσο τις δυνατότητές τους και αναβαθμίζουν τα όπλα τους, αλλάζουν συγκεκριμένα στοιχεία στα εξαρτήματα που αξιοποιούν και στον εξοπλισμό τους γενικότερα, ενώ εναρμονίζονται αντίστοιχα και ορισμένα διακοσμητικά στοιχεία. Πάντοτε ευθυγραμμισμένα στο όλο μυθολογικό και σκανδιναβικό σκηνικό, εννοείται!

Θα κυκλοφορήσει το God of War Ragnarok και σε PC;
Αν και η Sony έχει όντως κάνει διαθέσιμες μερικές από τις μεγάλες της επιτυχίες των PlayStation και σε προσωπικούς υπολογιστές την τελευταία διετία - από το Days Gone και το Horizon Zero Dawn μέχρι το The Last of Us και το Marvel's Spider-man και μάλιστα το αρχικό God of War πρόσφατα - το God of War Ragnarok δεν έχει επιβεβαιωθεί πως θα αποκτήσει και έκδοση για PC. Αν αυτό συμβεί, πάντως, δεν θα είναι... σύντομα ακριβώς: η Sony έχει επίσημα διευκρινίσει πως θα μεσολαβούν το λιγότερο 18 ή 24 μήνες ανάμεσα στην κυκλοφορία ενός τίτλου της για PlayStation και την διάθεση του ίδιου τίτλου για προσωπικούς υπολογιστές. Ε, δεν νομίζουμε να... μπορεί να περιμένει κανείς τόσο πολύ για να παίξει αυτό το απίθανο God of War!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ