God of War

Αριστουργηματική επιστροφή, περιπέτεια επική

Είδος: Action Adventure
Φορμά: Playstation4
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Ωραία "ακούγονται", φυσικά, όλα εκείνα τα βαρύγδουπα γνωμικά τύπου "αυτός που τολμάει, κερδίζει", αλλά εκεί έξω, στην... "πραγματική ζωή", πολύ συχνά δεν αποδεικνύονται αληθινά - ειδάλλως δεν θα είχαμε ποτέ τα αποτυχημένα πειράματα που τόσο εμείς, όσο και οι δημιουργοί τους θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε. Υπάρχει όμως σίγουρα μια αλήθεια σ' αυτήν την σχέση της τολμηρής επιλογής και της νίκης: όταν η πρώτη γίνεται με θάρρος και ρίσκο μεν, αλλά μελετημένα και σοβαρά, η δεύτερη είναι πιθανότερη παραμένοντας το ίδιο μεγάλη. Και ο Cory Barlog, ο διευθυντής ανάπτυξης του νέου God of War, μπορεί να είναι υπερήφανος: με την δημιουργία του ανέλαβε μεγάλο ρίσκο αλλάζοντας χαρακτηριστικά στοιχεία της ομώνυμης σειράς games που υιοθετούνταν σταθερά για μια δεκαετία. Ριψοκινδύνεψε την απόρριψη των πιστών ακολούθων του πρωταγωνιστή της, του Kratos, που είχαν αγαπήσει την δράση του μ' ένα συγκεκριμένο στυλ. Αποδέχθηκε την πιθανότητα - εν έτει 2018, στο πλαίσιο του PS4 και με τελείως διαφορετικά δεδομένα - η δημιουργία του αυτή να μην έχει την αποδοχή που είχαν τα God of War της δεκαετίας του 2000.

Και το μεγάλο ρίσκο έφερε την μεγάλη νίκη ή, έστω, μια μεγάλη δικαίωση - γιατί το νέο God of War είναι όχι μόνο το αριστούργημα που όλοι ελπίζαμε πως θ' αποδειχθεί, αλλά μία από τις καλύτερες παραγωγές αυτής της "γενιάς" οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας που διανύουμε ανεξαρτήτως κατηγορίας ή φορμά. Είναι ένας θρίαμβος του PlayStation4 και της Sony που, στηρίζοντας τον Barlog, επωμίστηκε το οικονομικό μέρος του ρίσκου αυτού.

Στο πρώτο αυτό God of War που σχεδιάστηκε εξ αρχής βάσει των δυνατοτήτων του PS4 πρωταγωνιστής συνεχίζει να είναι ο... μονίμως "βαρύς και θυμωμένος" Σπαρτιάτης πολεμιστής, φυσικά, όμως το πλαίσιο στο οποίο δρα έχει αλλάξει άρδην. Ο Kratos δεν βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα, αλλά στην Σκανδιναβία και δεν είναι μόνος εναντίον όλων, αλλά με την κηδεμονία ενός νεαρού αγοριού, γιου του από την σύζυγο που έχει μόλις πεθάνει και το σώμα της ετοιμαστεί για την πυρά. Ο πατέρας και ο γιος ξεκινούν την διαδρομή προς την υψηλότερη κορυφή της χώρας, της Midgard, ώστε να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία της συζύγου να εναποτεθούν οι στάχτες της εκεί... αλλά πολύ γρήγορα γίνεται κατανοητό πως η πορεία αυτή δεν θα στερηθεί περιπέτειας και συγκρούσεων.

Πολύ γρήγορα στην εξέλιξη του νέου God of War γίνεται κατανοητό και ένα από τα στοιχεία που το διαχωρίζουν από οποιονδήποτε προκάτοχό του: η σχέση του Kratos με τον γιο του δεν είναι απλώς... εξυπηρετική στο σενάριο. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας του τίτλου να εμπλέξει τον παίκτη συναισθηματικά, καθώς ο σκληροτράχηλος Σπαρτιάτης ολοφάνερα δεν είναι συμφιλιωμένος με τον ρόλο του πατέρα και ο Atreus το "εισπράττει" αρχικά με τρόπο αρνητικό. Η περιπέτεια στην οποία θα εμπλακούν θα σφυρηλατήσει και θα δοκιμάσει αυτήν την σχέση, ωριμάζοντας και τους δύο χαρακτήρες σε σημαντικό βαθμό. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, πως οι δημιουργοί του God of War προσφέρουν στον παίκτη τον μερικό έλεγχο και του Atreus κατά την διάρκεια των συγκρούσεων ως βοηθού: ο μικρός διεκδικεί ρόλο περισσότερο ενεργό από π.χ. της Yorda στο Ico ή της Ellie στο The Last of Us και η συνεργασία του Kratos με τον γιο του θ' αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ