Games σε προβολέα Epson: επικά, όπως τους αξίζει!

Ο Spider-man, η Lara Croft και ο Kratos σε εικόνα αληθινά κινηματογραφικής δράσης - σού βάζουμε ιδέες;

Καλά, δεν το συζητάμε! Και με το Mundial "χορτάσαμε ματς" σε μεγάλη οθόνη με τον πρώτο μας προβολέα σαλονιού που έχουμε ανά πάσα στιγμή έτοιμο για δράση, τον EH-TW650 της Epson, και με ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές συνεχίζουμε ν' απολαμβάνουμε την εικόνα του σε κάθε ευκαιρία. Οι gamers, ωστόσο, θα σού πουν ότι... "άλλη φάση" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) η διασκέδαση του απλώς να παρακολουθείς κάτι, άλλη εκείνη που γίνεται με τρόπο αλληλεπιδραστικό. Με video games, δηλαδή, που μπορείς να παίξεις μόνος, μαζί με φίλους ή αντίπαλος με άλλους μέσω Internet. Και, σε διαγώνιο 120 ή πιο πολλών ιντσών, απλά... δεν περιγράφεται το πώς είναι να παίζεις τα πλέον δημοφιλή games της αγοράς. Στην κυριολεξία.

H έκφραση... "άλλη φάση" για το gaming σε προβολέα δεν περιγράφει μόνο το πόσο απολαυστική είναι. Υπενθυμίζει ότι είναι και δραστηριότητα που δεν ακολουθεί απαραίτητα... πρόγραμμα και συγκεκριμένες ώρες, όπως π.χ. τα ποδοσφαιρικά ματς ή η παρακολούθηση ταινιών με παρέα. Βρίσκεις μια ωρίτσα ελεύθερο χρόνο που δεν είχες υπολογίσει και άρα μια ωραία ευκαιρία: κάθεσαι στο σαλόνι, ανoίγεις τον προβολέα, παίζεις το αγαπημένο σου παιχνίδι με συνοπτικές διαδικασίες. Ή περνούν από το σπίτι φίλοι "να πουν ένα γεια", βλέπουν προβολέα και χειριστήρια στο τραπέζι, οπότε... ξέρεις τί επακολουθεί! Σε κάθε περίπτωση αν έχεις ήδη διαλέξει την επιφάνεια προβολής και το σύστημα απ' όπου θα προβάλλεις, τον ανάβεις και παίζεις. Τόσο απλά.

Τα πρώτα games που έρχονται στο μυαλό φυσικά ως "ένα κι ένα" για την μεγάλη εικόνα ενός προβολέα είναι εκείνα που υιοθετούν την "κινηματογραφική" παρουσίαση στην δράση και ο τρόπος παιχνιδιού τους διανθίζεται από προκαθορισμένες "σεναριακές" σεκάνς. Το εξαιρετικό Spider-man, ο πλέον "hot" τίτλος των ημερών, είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τέτοιας παραγωγής - όπως και η ολοκαίνουργια περιπέτεια της Lara Croft, το Shadow of the Tomb Raider, το περυσινό Asssassin's Creed Origins ή το... "όνομα και πράγμα" επικό God of War του Μαΐου, που έχει εξ αρχής "στηθεί" ως σινε-εμπειρία. Απολαύσαμε και τα τέσσερα αυτά games στον Epson EH-TW650 για ένα Σ/Κ και... ψεύτες θα είμασταν αν λέγαμε πως κάναμε τίποτε άλλο μέχρι την Δευτέρα τα ξημερώματα!


Έπειτα είναι τα ανταγωνιστικά games που μπορεί να παίξει κανείς με παρέα στο σαλόνι τα οποία αποκτούν "άλλη διάσταση" όταν προβάλονται σε πολλές ίντσες. Περιμένοντας το FIFA 2019, για παράδειγμα, παίξαμε μερικές ώρες με το πρόσφατο FIFA World Cup και σε... "οθόνη-γήπεδο" το ψηφιακό ποδοσφαιράκι είναι αληθινά απολαυστικό: ο αγωνιστικός χώρος τεράστιος, οι παίκτες όλοι ευμεγέθεις και άμεσα αναγνωρίσιμοι, η ατμόσφαιρα ενός τηλεοπτικού ματς έκδηλη. Μιλώντας για τηλεοπτικότητα, δε, οι θιασώτες του μπάσκετ ίσως θα ήταν καλύτερο να... μην δουν στις 120 ίντσες το NBA2K19, το κορυφαίο video game καλαθοσφαίρισης αυτή τη στιγμή, γιατί με την απόδοση των φάσεων και τα εντυπωσιακά replay του ο τίτλος δεν θα τούς επιτρέψει να το ξαναπαίξουν στην μικρή οθόνη τηλεόρασης.

Αλλά και games που παίζει κανείς με αντιπάλους μέσω Internet ανάγονται σε εμπειρία συναρπαστική, αντί απλώς ανταγωνιστική, όταν η μεγάλη εικόνα τον "απορροφά" ολοκληρωτικά στην δράση. Οι αγώνες π.χ. στο Gran Turismo Sport στις 120 ίντσες χαρίζουν συγκινήσεις που δεν είχαμε ποτέ βιώσει παίζοντας εδώ και έναν χρόνο τον τίτλο σε τηλεόραση: η αίσθηση της ταχύτητας και της συμμετοχής απλώς δεν κινούνται στο ίδιο επίπεδο. Η ίδια διαπίστωση με το φουτουριστικό Wipeout Omega και τ' αντιβαρυτικά του αεροσκάφη βέβαια. Μα και σε άλλα games που προσφέρονται για Δικτυακές αναμετρήσεις, όπως τα Street Fighter V AE ή Tekken 7 η διαφορά είναι μεγάλη: με χαρακτήρες σχεδόν... φυσικού μεγέθους και λεπτομέρειες στις κινήσεις τους πρωτόγνωρα ορατές στην εικόνα του Epson ΕΗ-ΤW650, είναι να μην απολαύσει κανείς κάθε μία μάχη σώμα;


Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός πως είναι κυρίως η μεγάλη εικόνα αυτή που καθιστά το gaming με προβολέα τόσο απολαυστικό, μα... δεν είναι μόνο αυτή. Την αίσθηση του σινεμά, με τον χαμηλό φωτισμό και τις σκιές στον χώρο, την κάπως απόκοσμη που μάς παρακινεί να δώσουμε περισσότερη σημασία σε αυτό που βλέπουμε και να το αφήσουμε να μάς μεταφέρει στην φανταστική διάσταση μιας ταινίας, με τα games σε τηλεόραση δεν μπορεί να την "εισπράξει" κανείς. Με έναν προβολέα όπως ο Epson EH-TW650, όμως, αυτή η πολυπόθητη αίσθηση είναι παρούσα από τα πρώτα κιόλας λεπτά παιχνιδιού - και όχι μόνο γι' αυτόν που παίζει, αλλά και για οποιονδήποτε παρακολουθεί (το διαπιστώσαμε κάθε φορά που παίζαμε με παρέα στο σαλόνι). Μιλώντας για παρέα, φυσικά, μάλλον... δεν χρειάζεται καν να περιγράψουμε πόσο διασκεδαστικά είναι τα ομαδικά games όταν όλοι όσοι συμμετέχουν έχουν μπροστά τους κοινή κινηματογραφική εικόνα για να σχολιάσουν!

Ο Epson EH-TW650 αποδείχθηκε πανέτοιμος σε όλες τις παραπάνω περιστάσεις, εννοείται όχι τυχαία: έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει αυτήν ακριβώς την καθημερινή... "συμβίωση" με τους κατόχους του σε οποιοδήποτε σαλόνι. Είναι μικρός σε διαστάσεις και ελαφρύς, οπότε τοποθετείται με άνεση ή "κρύβεται" κάπου βολικά σ' ελάχιστα λεπτά. Αν τοποθετηθεί στο ταβάνι είναι λευκός και σχεδόν... "εξαφανίζεται" μέσα στον χώρο. Μπορεί να προβάλλει από ασυνήθιστα κοντινή για την κατηγορία του απόσταση, οπότε προσφέρει πολλές επιλογές όσον αφορά στην επιφάνεια όπου "θα δώσει εικόνα". Αυτή είναι φωτεινότερη από την αντίστοιχη προβολέων κατά πολύ ακριβότερών του, οπότε δεν επιβάλλει πλήρη συσκότιση στον χώρο (έστω κι αν εκεί αποδίδει τα μέγιστα βέβαια). Είναι, δε, υποδειγματικά εύχρηστος τόσο κατά την αρχική του ρύθμιση όσο και στον πρακτικό του χειρισμό.


Kάνει άλλωστε εύκολη την ζωή του gamer και με άλλους τρόπους ο Epson EH-TW650: φέρει, για παράδειγμα, δύο θύρες HDMI, οπότε μπορείς να έχεις στην μία μόνιμα συνδεδεμένο π.χ. έναν τηλεοπτικό αποκωδικοποιητή ή ένα media player και στην άλλη το σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας που προτιμάς (ή δύο τέτοια φυσικά) και να εναλλάσσεις εικόνα από την μία είσοδο στην άλλη με ευκολία. Ακόμη και την σύνδεση με smartphones ή tablets επιτρέπει, ενσύρματα ή ασύρματα, σε περίπτωση που π.χ. έχεις κάποια mobile games που θα ήθελες να δεις στις... 120 ίντσες! Ρεαλιστικά, πάντως, με τα δημοφιλή οικιακά συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης θα συνδεθεί ένας προβολέας σαλονιού για να προβάλλει γνωστά games της αγοράς - και αφού όλα τους είναι υψηλής ευκρίνειας (Full HD), αποδεικνύονται ό,τι πρέπει για την πρόταση της Epson, που θα τα προβάλλει στην φυσική τους ανάλυση (1080p) άψογα.

Δεν ήταν φυσικά απαραίτητη ακριβώς η δοκιμή τόσων ημερών για να διαπιστώσουμε το... προφανές: τα σύγχρονα video games σχεδόν κάθε είδους - εξαιρούνται, διαπιστώσαμε, τα shoot' em up πρώτου προσώπου! - είναι ασύγκριτα περισσότερο διασκεδαστικά και αναδεικνύονται όπως τούς αξίζει, όταν προβάλλονται στην μεγάλη διαγώνιο που προσφέρει ένας προβολέας. Φανταζόμασταν πως κάπως έτσι θα ήταν, όμως η έμπρακτη εμπειρία με τον Epson EH-TW650 ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας: εικόνα φωτεινή, συμπαγής, με ζωντανά χρώματα, απίθανη λεπτομέρεια, έξοχη κίνηση που αναδεικνύει την απίθανη δουλειά που κάνουν πλέον οι δημιουργοί games στις σύγχρονες παραγωγές, η οποία είναι πολύ εύκολο να μην γίνει αντιληπτή με τον ίδιο τρόπο σε μία οθόνη τηλεόρασης.


Τα καλά νέα: προσεγμένοι, πλήρως εξοπλισμένοι προβολείς όπως ο συγκεκριμένος - που μάς χάρισε τόσες ώρες ψυχαγωγίας ποιοτικά κι απροβλημάτιστα - δεν κοστίζουν πλέον παραπάνω από μία εισαγωγική τηλεόραση 50 ή 55 ιντσών. Με την διαφορά, φυσικά, ότι η εικόνα που προσφέρουν είναι διπλάσια σε διαγώνιο και... πολλαπλάσια σε απόλαυση. Αν είσαι gamer και εννοείς να χαρείς τους αγαπημένους σου τίτλους στο maximum, με προβολέα όπως ο Epson EH-TW650... είναι να το σκέφτεσαι; Ούτε στιγμή, εννοείται!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ