Games για PlayStation VR2: τα... σιγουράκια

Οι πέντε τίτλοι που θα πρέπει να παίξουν πρώτα οι τυχεροί κάτοχοι της νέας πρότασης της Sony

Έχουμε συμπληρώσει πλέον αρκετές... ώρες πτήσης - μετάφραση: διασκέδασης - με το νέο περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της Sony για το PS5, το PlayStation VR2, και είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε τα δέκα games του που πιστεύουμε πως αξίζει να παίξει κανείς με αυτό ή φυσικά να... το αποκτήσει για να τα παίξει! Τα δεύτερα είναι, για όλους τους προφανείς λόγους, σημαντικότερα, ξεκινάμε λοιπόν από αυτά: ποιές παραγωγές αναδεικνύουν τί μπορεί να κάνει το PS VR2 και μπορούν να δελεάσουν τους κατόχους PS5 να κάνουν την μετάβαση στο φουτουριστικό περιβάλλον VR που προσφέρει τελείως διαφορετική αίσθηση παιχνιδιού; Αυτές!

Horizon: Call of the Mountain
Υπαρχει λογος που η Sony προσφέρει εμπορική συσκευασία του PlayStation VR2 μαζί με αυτόν τον τίτλο: ο δεύτερος έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αναδεικνύει τί μπορεί να κάνει το πρώτο. Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακός οπτικά, εκμεταλλεύεται όλες τις εξελιγμένες λειτουργίες του PS VR2 και επικεντρώνεται στα πλέον έντονα και συναρπαστικά στοιχεία των Horizon, όπως τις μάχες με τα κάθε είδους ρομποτοειδή και την εξερεύνηση στα ποικίλα, επικίνδυνα μα πανέμορφα, περιβάλλοντά του. Είναι ο ένας εκείνος αποκλειστικός τίτλος που, αν θέλει κανείς να αποκτήσει γρήγορα σαφή εικόνα των δυνατοτήτων του PS VR2, αρκεί να παίξει. Είναι βέβαια γραμμικός στην εξέλιξη συγκριτικά με τα Horizon των PS4/PS5 αλλά, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, για να είναι αληθινά διασκεδαστικός δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο!

Gran Turismo 7
Ναι μεν το Horizon: Call of the Mountain είναι ο πρώτος... τίτλος-demo για το PS VR2, όμως για εκατομμύρια κατόχους ενός PS5 το GT7 σε VR είναι πιθανώς σημαντικότερος λόγος αγοράς του περιφερειακού της Sony. Η ποιότητα των γραφικών του είναι άνετα συγκρίσιμη με αυτήν του συμβατικού τίτλου, από πλευράς περιεχομένου έχουν κάνει την μετάβαση σε VR σχεδόν... τα πάντα (μόνο "διπλό στην ίδια οθόνη" δεν μπορεί να παιχθεί για προφανείς λόγους) και το πόσο αποδίδεται η αίσθηση της ταχύτητας από τα διάφορα αυτοκίνητα πρέπει να το βιώσει κανείς "από πρώτο χέρι" για να το πιστέψει! Δεν υπάρχει τίποτε αντίστοιχο του GT7 σε VR στην αγορά αυτήν την στιγμή και οι φίλοι των τίτλων αγώνων ταχύτητας αληθινά χρωστούν στον εαυτό τους την εμπειρία αυτή (πόσο μάλλον αφού η σχετική αναβάθμιση προσφέρεται από την Sony δωρεάν). Προειδοποιούμε, πάντως, τους βετεράνους των Gran Turismo: αν οδηγήσει κανείς τα supercars του GT7 μέσω PS VR2, απλώς δεν υπάρχει γυρισμός στην... επίπεδη οθόνη και τον χειρισμό με DualSense. Ναι, η διαφορά είναι τόσο μεγάλη.

The Last Clockwinder
Υπάρχουν ορισμένα είδη games που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο μέσα σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας... και αυτό είναι ένα πολύ καλό τέτοιο παράδειγμα: πώς αλλιώς θα μπορούσαν οι παίκτες να διδάξουν σε ρομπότ πώς να εκτελέσουν συγκεκριμένες κινήσεις κάνοντάς τις πρώτα οι ίδιοι, έτσι ώστε να επιδιορθώσουν ένα ρολόι πύργου; Είναι ένα από τα εξυπνότερα games γρίφων που έχουμε συναντήσει, βασισμένο σε μία ιδέα... απατηλά απλή, ικανή να προσφέρει πρόκληση και ψυχαγωγία με απρόσμενους, πρωτότυπους τρόπους. Ορισμένα άλλα games του PS VR2 χαρακτηρίζονται από καλύτερα γραφικά, ναι, μα η αίσθηση του θριάμβου που αισθάνεται κανείς όταν κατορθώσει να συνενώσει δύσκολες ακολουθίες κινήσεων για να λύσει ορισμένους από αυτούς τους γρίφους είναι ανεπανάληπτη. Όσοι και όσες απορούν με τους φανατικούς φίλους των προϊόντων VR και το πάθος με το οποίο τα υπερασπίζονται συχνά (παρά τα προβλήματά τους), παίζοντας το The Last Clockwinder θα καταλάβουν: ο λόγος είναι ακριβώς games όπως αυτό.

Tetris Effect Connected
Αν μάς έλεγε κανείς πριν από λίγα χρόνια ότι απλώς... πρέπει, αλλά πρέπει, να παίξουμε το αγαπημένο, θρυλικό Tetris σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, δεν θα τον πιστεύαμε - αυτό ακριβώς κατάφερε όμως η Enhance: το Tetris Effect Connected, η καλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση του διάσημου παιχνιδιού, κάνει την μετάβαση σε VR με τρόπο εντυπωσιακό. Η εμπειρία της ενασχόλησης μαζί του ήταν ήδη "ταξίδι των αισθήσεων", ακόμη και με απλό joypad, αλλά η ανάδραση από τα χειριστήρια και το κράνος του PS VR2 - μαζί με την υπέροχη μουσική που, μέσα από τα ακουστικά, ακολουθεί την δράση άψογα - ωθούν το Tetris Effect σε άλλο επίπεδο... κυριολεκτικά! Πρόκειται για μία από τις πλέον απολαυστικές αλληλεπιδραστικές εμπειρίες σήμερα ασχέτως φορμά και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να αναζωογονήσει ακόμη και "πολυφορεμένα" games με τις δυνατότητές της.

Moss: Book I & II Bundle
Απόδειξη και του πώς ένας τίτλος VR... δεν χρειάζεται απαραίτητα να παιχθεί "σε πρώτο πρόσωπο" για να προσφέρει ψυχαγωγία απλόχερα, είναι αυτό το δίδυμο των ήδη επιτυχημένων παραγωγών που κάνει την μετάβαση από το αρχικό PS VR στο νέο άκρως ποιοτικά. Τα γραφικά είναι σημαντικά βελτιωμένα (ειδικά όσον αφορά στον φωτισμό), αλλά ο κλάσεις ανώτερος έλεγχος με ανίχνευση κίνησης, η απτική ανάδραση και τα πλήκτρα προοδευτικής πίεσης που προσφέρει το PS VR2 "κάνουν την διαφορά" όταν κατευθύνει κανείς το... συμπαθέστερο ποντίκι στην ιστορία της εικονικής πραγματικότητας προς τον τελικό του στόχο. Άξια αναφοράς η καλλιτεχνική φροντίδα και η μουσική των δύο τίτλων, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: είναι το απίθανο στυλ τους αυτό που τους καθιστά (ειδικά τον δεύτερο) τόσο διασκεδαστικούς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ