Games... επικά: τίτλοι διάρκειας πολλών, μα πάρα πολλών ωρών

Μένουμε σπίτι με τις παραγωγές που έχουν σχεδιαστεί για πολύωρη εξερεύνηση και διασκέδαση

Σε κανέναν δεν αρέσει, φυσικά, ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω του ιού COVID-19 που βιώνουμε αυτές τις ημέρες μαζί με 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως - για τους gamers συγκεκριμένα, ωστόσο, υπάρχουν και δύο... θετικά στην όλη υπόθεση. Ένα: έχουν επιτέλους τον απαραίτητο χρόνο για να παίξουν όλα εκείνα τα games που έχουν μαζέψει με τον καιρό μέσα από προσφορές, εκπτώσεις κλπ. στην... "αποθήκη" (backlog) και μέχρι σήμερα δεν προλάβαιναν να εγκαταστήσουν καν. Δύο: έχουν τον διαθέσιμο χρόνο για να ασχοληθούν επιτέλους με τα... "έπη", τα games εκείνα δηλαδή που στηρίζονται σε μεγάλης έκτασης εικονικούς κόσμους, προσφέρουν πολλές αποστολές και δραστηριότητες, ενθαρρύνουν την προσεκτική εξερεύνηση και γενικώς απαιτούν ώρες, πολλές ώρες ενασχόλησης για να δώσουν όλα όσα μπορούν στον παίκτη. Ορισμένα από αυτά ακριβώς τα games θεωρούνται ανάμεσα στα κορυφαία - σαφώς όχι τυχαία.

Για το λεγόμενο... backlog, τον "κατάλογο" που πολλοί gamers έχουν συγκεντρώσει με τους τίτλους που "θα παίξουν κάποια στιγμή", δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι: όσοι έχουν έναν τέτοιο ξέρουν καλύτερα από μας ποιά από αυτα τα "μαζεμένα" games να παίξουν πρώτο! Για τα... "έπη", ωστόσο, έχουμε προτάσεις: 5 τίτλους διάρκειας άνω των 25 ή 30 ή 40 ωρών (πιο πολλών αν εννοεί να ανακαλύψει κανείς τα πάντα), πολύ υψηλής ποιότητας σε κάθε τους στοιχείο, τα οποία θα "απορροφήσουν" στον εικονικό τους κόσμο τον παίκτη και θα τού προσφέρουν το είδος της ψυχαγωγίας και ικανοποίησης που άλλα "γρήγορα" games... δεν. Για να τα δούμε ένα-ένα!

Horizon: Zero Dawn


Αν υπάρχει ένας τίτλος του PS4 που εμφανίστηκε... από το πουθενά σχεδόν και αναπροσδιόρισε τις απαιτήσεις των κατόχων του από όλη την κατηγορία των action RPG, είναι αυτός: ένα απίθανο αμάλγαμα εξερεύνησης, επίλυσης γρίφων και συναρπαστικών συγκρούσεων που απαιτούν τακτική κι αντανακλαστικά, το οποίο προκαλεί τον παίκτη να επιζήσει σε έναν προϊστορικό κόσμο με άγρια ομορφιά και κίνδυνο μόνιμο. Το Horizon είναι, άλλωστε, ένα από τα καλύτερα δείγματα του τί μπορεί να κάνει το PS4 Pro με γραφικά τεχνολογίας HDR, αλλά και του τί μπορεί να κάνει μία ομάδα με άφθονο ταλέντο όπως η Guerilla όταν κληθεί να "χτίσει μια πραγματικότητα" πειστική και ικανή να στηρίξει με σενάριο προσεγμένο πολλαπλούς τίτλους μελλοντικά. Από τα καλύτερα games αυτής της γενιάς οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας ανεξαρτήτως φορμά, τίποτε λιγότερο από must για το κοινό των PS4/PS4 Pro. Κυκλοφορεί αποκλειστικά για τα δύο αυτά συστήματα της Sony (και βρίσκεται συχνά σε έκπτωση στο PlayStation Store μαζί με το πρόσθετο περιεχόμενό του The Frozen Wilds).

Red Dead Redemption 2


Όταν η δημιουργός εταιρεία των Grand Theft Auto IV/V είχε αποφασίσει να κυκλοφορήσει στα PS2/PS3 μία... γουέστερν εκδοχή του, την είχαμε απολαύσει μα σκεφτεί πως δεν ήταν αρκετά φιλόδοξη. Η εκδοχή του PS4 είναι ακριβώς αυτό και πολλά παραπάνω: ένας απίθανα ρεαλιστικός εικονικός κόσμος, πανέμορφα δοσμένος μέσα από έξοχα γραφικά και ήχο, όπου ο παίκτης έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων, πληθώρα πραγμάτων που μπορεί να κάνει και δραστηριοτήτων στις οποίες μπορεί να επιδοθεί - τόσο μέσα στο πλαίσιο του καλογραμμένου σεναρίου, όσο και... έξω από αυτό. Η προσοχή στην λεπτομέρεια χαρακτηριστικών στοιχείων της εποχής και στην έξυπνη τοποθέτηση αμέτρητων μικρών "μυστικών" προς ανακάλυψη είναι το ίδιο σημαντική με την προσοχή που δόθηκε στον σχεδιασμό των πειστικών χαρακτήρων και την υλοποίηση των βασικών μηχανισμών παιχνιδιού. Αριστούργημα από την αρχή ως το τέλος (που θα έλθει μετά από... μήνες εξερεύνησης), το RDR2 είναι το είδος της ψυχαγωγικής εμπειρίας που απλώς οφείλει κανείς στον εαυτό του να βιώσει. Κυκλοφορεί για PS4/PS4 Pro, Xbox One S/X και PC.

Assassin's Creed Odyssey


H... "δολοφονική" σειρά της Ubisoft έχει επισκεφθεί πολλά διαφορετικά σκηνικά και ιστορικά πλαίσια, μα το συγκεκριμένο "κεφάλαιο" θεωρείται δικαίως το καλύτερο - ασχέτως αν για το κοινό της χώρας μας έχει και extra σημασία! Το Odyssey διαδραματίζεται στην αρχαία Ελλάδα και προσφέρει όλα όσα αγαπήσαμε στα Assassin's Creed, μα στον υπερθετικό βαθμό: απίθανα μεγάλη έκταση προς εξερεύνηση - συμπεριλαμβανομένων και πολλών νησιών που επιβάλλουν την χρήση πλοίου - απίθανα μεγάλη γκάμα πραγμάτων που μπορεί να κάνει ο παίκτης παράλληλα με την εκτέλεση των αποστολών που προσφέρονται από το γενικό σενάριο, απίθανα υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας σε όλα όσα συνθέτουν πειστικά αυτόν τον εικονικό κόσμο. Το σύστημα μάχης είναι έξυπνο και αποτελεσματικό (αναδεικνύοντας παράλληλα την σημασία των διαφόρων προσαρμογών που κάνει ο παίκτης στον οπλισμό του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα) και ενθαρρύνει τις συγκρούσεις σώμα με σώμα χωρίς να αλλοιώνει την προσέγγιση της απόκρυψης και των προσεκτικών κινήσεων που διακρίνουν την σειρά. Υπερπαραγωγή σε όλα της τα στοιχεία, με κάθε έννοια του όρου. Κυκλοφορεί για PlayStation4, Xbox One και PC.

Witcher 3: Wild Hunt


Πολύ πριν από τον καιρό που η Netflix ανέδειξε στο πρόσωπο του Henry Cavil τον Geralt of Rivia ως... pop icon φιλοδοξιών Game of Thrones με την τηλεοπτική της σειρά, οι αναγνώστες της σειράς βιβλίων The Witcher και οι gamers που είχαν ασχοληθεί με τον πρώτο και δεύτερο ομώνυμο τίτλο απολάμβαναν αυτό το τρίτο, αξεπέραστο διαμάντι: το action RPG που χαρακτήρισε αυτήν την γενιά συστημάτων ψυχαγωγίας με το μέγεθος, την λεπτομέρεια και την πειστικότητα του εικονικού του κόσμου, με την ποικιλία των αποστολών και των δραστηριοτήτων του, με τον σχεδιασμό των αντιπάλων και των συμμάχων του Geralt, με την αρτιότητα όλων των βασικών συστημάτων παιχνιδιού του και ένα σενάριο που στηρίζει όλα τα παραπάνω υπέροχα. Μαζί με το extra περιεχόμενο σε μορφή DLC που κυκλοφόρησε έκτοτε το Witcher 3 μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια τις 100 ώρες παιχνιδιού. Με άλλα λόγια ο... ορισμός του έπους! Κυκλοφορεί για PlayStation4, Xbox One, PC και Switch, πολύ συχνά σε προσφορά μαζί με το extra περιεχόμενό του. Απλώς must για όλους.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild


Θα ήταν παράλειψη να μην συμπεριλάβει κανείς σε αυτήν την... επική λίστα και το ίσως καλύτερο Legend of Zelda όλων των εποχών (διάκριση που "μιλά από μόνη της"). Το action adventure της Nintendo απεικονίζει την Hyrule όπως ποτέ στο παρελθόν: απίθανα μεγάλος σε μέγεθος αλλά ενιαίος, με υπέροχα σχεδιασμένες τοποθεσίες και αντιπάλους κόσμος που σφύζει από ζωή και επιβάλλει να εξερευνηθεί απ' άκρου εις άκρον. Οι μηχανισμοί παιχνιδιού, καθιερωμένοι αλλά και νέοι, λειτουργούν με τρόπο έξυπνο, συχνά πρωτότυπο μα λογικό, το σενάριο είναι καλογραμμένο και καλοδοσμένο, η μουσική εξαιρετική. Ναι, ο οπτικοακουστικός του τομέας εκ των πραγμάτων δεν είναι του ίδιου επιπέδου με αυτό των τίτλων σε PC ή PS4 ή Xbox One, αλλά αποζημιώνει και με το παραπάνω αυτή η μαγική αίσθηση "του παραμυθιού που ζωντανεύει στην οθόνη", η οποία χαρακτηρίζει το Breath of the Wild από την αρχή μέχρι το τέλος. Κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Switch και αποτελεί στα μάτια πολλλών - και στα δικά μας - λόγο αγοράς του συστήματος της Nintendo... από μόνο του!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ