Φημολογία για νέες εκδόσεις PS4 και Xbox One

Με ανεπίσημη πηγή την Netflix, στερούμενες σοβαρότητας οι σχετικές αναφορές

Δεν είναι ακριβώς κρυφό το γεγονός ότι η αγορά της τεχνολογίας έχει εμμονή με το... "επόμενο": επόμενο μοντέλο συσκευής, επόμενη έκδοση software, επόμενο ο,τιδήποτε. Από κάποιες πλευρές, βέβαια, αυτή η εμμονή έχει βοηθήσει την τεχνολογία είτε να αποφύγει είτε να ξεπεράσει πολύ γρήγορα περιόδους οικονομικής κρίσης και τέλματος γενικότερου. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η εμμονή καταντά τραγελαφική - και αυτό ακριβώς συνέβη το τελευταίο 24ωρο, με έναν αριθμό από άρθρα poy δημοσιεύτηκαν εικάζοντας την κυκλοφορία νέων "εκδόσεων" του PlayStation4 και του Xbox One ώστε αυτά να υποστηρίζουν την υπερυψηλή ευκρίνεια. Άρθρα που θα χαρακτηρίζαμε στην καλύτερη περίπτωση αφελή κι ανεδαφικά, στη χειρότερη επιβλαβή για όλους - τόσο για τις κατασκευάστριες εταιρείες, εν προκειμένω τις Sony και Microsoft, όσο και για τους καταναλωτές, που εν τέλει μόνο να μπερδευτούν μπορούν από τέτοια δημοσιεύματα και τίποτε άλλο.

Η συζήτηση ξεκίνησε από ένα άρθρο του Forbes, στο οποίο ο υπογράφων δημοσιογράφος επικαλέστηκε δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της Netflix στην Huffington Post σχετικά με "υπόσχεση της Sony να φέρει στην αγορά νέα έκδοση PlayStation4, με ανανεωμένο hardware, ώστε να υποστηρίξει την εικόνα 4Κ". Εννοείται πως, μετά από ερωτήσεις των δημοσιογράφων για πιο πολλά στοιχεία σχετικά με τη δήλωση αυτή της Sony, το στέλεχος της Netflix αρνήθηκε απαντώντας πως "για τα σχέδια άλλων εταιρειών τα οποία δεν είναι σε θέση να σχολιάσει". Αυτό δεν εμπόδισε, πάντως, την Netflix να εκφράσει για δεύτερη φορά, στην πρόσφατη έκθεση της CES, την πεποίθησή της πως "όταν τα PS4 και Xbox One δεχθούν τις πρώτες ανανεώσεις στο hardware που τα απαρτίζει, παραδοσιακά σε χρονικό κύκλο δύο χρόνων, οι Sony και Microsoft θα φροντίσουν ώστε αυτά να υποστηρίζουν πλήρως την εικόνα 4Κ".

Σύμφωνα με την... πεποίθηση της Netflix, λοιπόν, όχι μόνο θα πρέπει να περιμένουμε καινούργια "έκδοση" PlayStation4 και Xbox One αυτόν τον Νοέμβρη (τότε συμπληρώνονται δύο χρόνια παρουσίας τους στην αγορά), αλλά και τα δύο θα πρέπει να ενσωματώνουν έκδοση HDMI που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πουθενά, προκειμένου να υποστηρίξουν τηλεοράσεις που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, απλώς και μόνο ώστε να μπορούν κάποια στιγμή στο μέλλον το λιγοστό υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας που θα προσφέρει δυναμικό εύρος χρώματος (high dynamic range ή HDR). Γιατί από εκεί ξεκίνησε η συζήτηση της "υποστήριξης της εικόνας 4Κ από τα PS4/Xbox One". Ναι. Και οι Forbes και Huffington Post πληρώνουν ανθρώπους για να δημοσιεύουν τέτοια άρθρα.

Τα δεδομένα είναι αυτά: το χαρακτηριστικό HDR της εικόνας 4Κ απαιτεί το πλήρες εύρος διαμεταφοράς δεδομένων (18+ Mbps) που υποστηρίζει το πρότυπο HDMI 2.0. Αυτό έχει υλοποιηθεί στην ολότητά του από πανελάχιστα μοντέλα τηλεοράσων 4Κ - τα πρώτα ευρέως εμπορικά θα εμφανιστούν όχι νωρίτερα από το καλοκαίρι και φυσικά στα σαλόνια καταναλωτών θα αρχίσουν να διεκδικούν ευδιάκριτο ποσοστό παρουσίας από τα μέσα ή τέλη του 2016 και μετά. Και γι' αυτό το ποσοστό του κοινού οι Sony και Microsoft θα προχωρήσουν τόσο σύντομα σε νέες εκδόσεις των PlayStation4 και Xbox One... ώστε αυτά να υποστηρίζουν δυναμικό εύρος χρώματος και να προβάλλουν τις ελάχιστες ταινίες και σειρές της Netflix που θα έχουν εξ αρχής γυριστεί με το HDR στα υπ' όψιν; Σοβαρά τώρα;

Το γεγονός ότι θα δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον ανανεωμένες εκδόσεις των PlayStation4 και Xbox One είναι πρακτικά αναπόφευκτο - έως και επιβεβλημένο, αν πρόκειται να γίνουν οικονομίες κλίμακος στην κατασκευή τους και κάποια στιγμή η τιμή και των δύο να κινηθεί στα €299/$299. Όμως αφενός δεν συντρέχει μέσα στο 2015 κανένας λόγος γι' αυτό (η εμπορική πορεία και των δύο είναι παραπάνω από ικανοποιητική), αφετέρου κανένα από τα δύο δεν θα σημειώσει υψηλότερες πωλήσεις βάσει της... υποστήριξης ταινιών 4Κ της Netflix: έως και τα τέλη του 2016 θα βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου τα PS4 και Xbox One θα προσελκύουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα games αυτά καθ' αυτά. Η "πεποίθηση" της Netflix είναι κατά βάση ευχολόγιο. Του είδους όμως που μπορεί και εμπορική ζημιά στις Sony/Microsoft να κάνει, και να δημιουργήσει σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό που ξαφνικά θα νομίσει πως... πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μία "νεότερη" και "παλαιότερη" έκδοση των PS4/Xbox One (!).

Τεχνικά μιλώντας, τα δύο συστήματα είναι ήδη κατάλληλα εξοπλισμένα ώστε - με μία σοβαρή αναβάθμιση λογισμικού και τη χρήση καλωδίου HDMI High Speed - να αντλήσουν από το Internet και να προβάλλουν ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας. H θύρα HDMI 1.4a που φέρουν τα PS4/Xbox One είναι αρκετή για να μεταφέρει εικόνα ανάλυσης 3840x2160 pixels στα 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ ο κεντρικός επεξεργαστής και ο επεξεργαστής γραφικών τους σε συνεργασία μπορούν να αναλάβουν χωρίς πρόβλημα την "αποσυμπίεση" της εικόνας που έχει κωδικοποιηθεί με τον αλγόριθμο HEVC/H.265. Και τα δύο μπορούν, με άλλα λόγια, να αξιοποιήσουν το υλικό εικόνας 4Κ που υπάρχει αυτή τη στιγμή και τη μεγάλη πλειοψηφία των ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας που θα είναι διαθέσιμη σε βάθος... πενταετίας τουλάχιστον. Μόνο η εμπορική επιτυχία του Ultra HD Blu-ray (που θα απαιτήσει νέο drive για τους σχετικούς οπτικούς δίσκους) ή/και η εμφάνιση άφθονου υλικού από αθλητικά γεγονότα σε εικόνα 4Κ (που θα απαιτήσει τη θύρα HDMI 2.0 για την προβολή 60 καρέ κι όχι 24) θα ήταν λόγοι για να κυκλοφορήσουν οι Sony και Microsoft νέες εκδόσεις των PS4 και Xbox One. Και αυτά όχι στο 2015 δεν τοποθετούνται χρονικά, αλλά ούτε το 2017 στην πράξη. Περιττά λοιπόν τα πρόωρα ευχολόγια. Κι ας ανήκουν στην - κατά τ' άλλα αγαπημένη μας - Netflix.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ