FIFA 2019

Σημαντικές προσθήκες, σωστές αλλαγές, δικαίως κορυφαίο

Είδος: Sports
Φορμά: Playstation4
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Electronic Arts
Διανομή: Bandai Namco Entertainment Greece

Είναι, φυσικά, πολύ εύκολο να ξεκινήσει κανείς μία αξιολόγηση όπως αυτή με κάτι του τύπου... "Ακόμη ένας Σεπτέμβρης, ακόμη ένα FIFA" - η αλήθεια είναι πως η Electronic Arts έχει ανάγει πια την κυκλοφορία κάθε νέας έκδοσης της φημισμένης σειράς σε τέτοιο... ακρογωνιαίο λίθο της περιόδου αυτής, που κυριολεκτικά δεν μπορούμε να την φανταστούμε δίχως FIFA πια. Η τελευταία τριετία, δε, έχει - ευτυχώς ή δυστυχώς, μάλλον δυστυχώς - χαρακτηριστεί και από την οριστική επικράτηση του FIFA επί του Pro Evolution Soccer, το οποίο απέτυχε να αξιοποιήσει αυτήν την γενιά οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας ώστε ν' αντεπιτεθεί και να προσφέρει στον τίτλο της ΕΑ σκληρό ανταγωνισμό. Οπότε εκ των πραγμάτων αυτό είναι το τρίτο στην σειρά FIFA στο πλαίσιο του οποίου έχει νόημα να εστιάσει κανείς στο τί καινούργιο προσφέρει και όχι αν είναι ή δεν είναι το συνολικά καλύτερο (για το δημοφιλέστερο δεν συζητάμε καν) "ποδοσφαιράκι" της αγοράς σήμερα.

H μεγαλύτερη προσθήκη - και αυτή που... φροντίζει να υπογραμμίσει το νέο FIFA σε κάθε ευκαιρία βέβαια, αφού την έχει ουσιαστικά ενεπλέξει με όλες σχεδόν τις επιλογές παιχνιδιού - είναι βεβαίως αυτή του Champions League, της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο, με όλες τις επίσημες ομάδες, παίκτες και γήπεδα. Είναι κάτι που ομολογουμένως οι fans της σειράς ζητούσαν για χρόνια και η υλοποίηση της ΕΑ άξιζε την αναμονή, καθώς είναι και προσεκτικά συνδυασμένη με άλλα τμήματα του τίτλου και προσεγμένη ποιοτικά. Παρούσα είναι βέβαια και η... "μικρή αδελφή" διοργάνωση, το Europa League, αλλά κακά τα ψέματα: ο Christiano Ronaldo με τα χρώματα της Juventus στο εξώφυλλο του FIFA 2019 και το Champions League στην εισαγωγή θα ήταν... από μόνα τους αρκετά για να σημειώσει και η νέα αυτή έκδοση υψηλότατες πωλήσεις.

Τα καλά νέα είναι πως ο καναδικός κολοσσός δεν περιορίστηκε εκεί. To πολυσυζητημένο Active System στον χειρισμό της μπάλας, τον οποίο η ΕΑ προωθεί ως πολύ σημαντικό, τελικά αποδεικνύεται όντως αποτελεσματικός: όχι μόνο αλλάζει προς το καλύτερο την "αίσθηση" της υποδοχής και του κοντρόλ της μπάλας, αλλά - μετά από κάποιες ώρες εξάσκησης βέβαια - χαρίζει και στον ρυθμό του παιχνιδιού ομαλότερη, πειστικότερη ροή. Με τους συμπαίκτες του εκάστοτε παίκτη που ελέγχεται να τρέχουν συχνότερα προς την αντίπαλη εστία και γενικότερα "να ακολουθούν τις φάσεις" με εξυπνότερο τρόπο, είναι... επιτέλους εφικτό να "βγουν" οργανωμένες επιθέσεις ή ξαφνικές αντεπιθέσεις που άλλοτε απλώς δεν ήταν εφικτό να εκδηλωθούν. Παραδοσιακά τα FIFA βασίζονταν αντιρεαλιστικά πολύ στις ατομικές προσπάθειες και είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι αυτό αρχίσει να αλλάζει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ