Epic: και εκδότρια games με νέες συνεργασίες

Η ανταγωνίστρια της Valve επεκτείνει τις δραστηριότητές της - εξελίξεις στον ορίζοντα των PC games

Μπορεί ο κόσμος να έχει στραμμένη την προσοχή του σε εξελίξεις πολύ περισσότερο σημαντικές αυτόν τον καιρό, η Epic ωστόσο - έμπειρη εταιρεία ανάπτυξης games και δημιουργός του περιβάλλοντος ανάπτυξης τίτλων Unreal Engine για όλα τα φορμά - είχε ολοφάνερα μακροπρόθεσμο πλάνο που δεν προτίθεται να "παγώσει" εξαιτίας τους. Η αμερικανική εταιρεία μετά από την έναρξη λειτουργίας της πρώτης μεγάλης Δικτυακής υπηρεσίας διανομής PC games που προκάλεσε το μονοπώλιο της Steam πέρυσι, του Epic Games Store δηλαδή, προχωρά στο επόμενο βήμα: την λειτουργία της και ως εταιρείας έκδοσης games που δημιουργούν άλλες εταιρείες ανάπτυξης, με όρους μάλιστα ιδιαίτερα ευνοϊκούς για τις δεύτερες.

Στο πλαίσιο των συμφωνιών που θα συνάπτει με τις εταιρείες δημιουργίας games η Epic ως εκδότρια θα καλύπτει πλήρως τα έξοδα ανάπτυξης των τίτλων αυτών σε όλα τα επίπεδα καθώς και την προώθησή τους. Από την στιγμή που οι τίτλοι αυτοί θα καλύπτουν με τα έσοδά τους τα κόστη ανάπτυξης, τα κέρδη θα μοιράζονται 50%-50% ανάμεσα στην Epic και τους δημιουργούς, με τους δεύτερους να κρατούν πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του έργου τους. Είναι όροι ευδιάκριτα καλύτεροι από αυτούς που προσφέρουν οι μεγάλες εκδότριες εταιρείες τύπου π.χ. Electronic Arts ή Ubisoft, αν και δεν προσδιορίζεται από την Epic η διάθεση ή όχι αυτών των τίτλων αποκλειστικά μέσω του δικού της Game Store ως προαπαιτούμενου. Υποψιαζόμαστε πως είναι, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες η εταιρεία υποσχέθηκε να γνωστοποιήσει εν ευθέτω χρόνω.

Σε κάθε περίπτωση ήδη τρεις σημαντικές εταιρείες δημιουργίας games υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με την Epic βάσει του παραπάνω μοντέλου. Πρόκειται για την διάσημη Remedy των Control, Quantum Break και Alan Wake - η οποία θα εκδόσει δύο τίτλους με αυτόν τον τρόπο, ο μεγαλύτερος εξ αυτών όχι μόνο για PC - την Playdead διαφόρων μεγάλων indie hits όπως τα Limbo και Inside, καθώς και την Gen Design η οποία ανέπτυξε το εξαιρετικό αποκλειστικό The Last Guardian για το PlayStation4. H Epic επιφυλάχθηκε για την ανακοίνωση περισσότερων συνεργατών και games που αφορούν στην νέα της δραστηριότητα, σύντομα.

Με την ανακοίνωση πάντως αυτή της αμερικανικής εταιρείας αλλάζουν ορισμένες ισορροπίες, τουλάχιστον όσον αφορά στα PC games: αν η Epic κατορθώσει μέσα στους επόμενους μήνες να συγκεντρώσει ικανό αριθμό από τέτοιες συνεργασίες και δημιουργίες το μόνο βέβαιο είναι πως θα καταστεί ακόμη περισσότερο ανταγωνιστική η θέση της απέναντι στην αντίστοιχη της Valve. Ανοιχτό, δε, είναι το ενδεχόμενο η Εpic να μην περιοριστεί στην έκδοση PC games αλλά και σε αυτήν τίτλων για PlayStation/Xbox ή ακόμη και Switch (ο τίτλος πολλαπλών φορμά της Remedy αυτό υποννοεί), στην οποία περίπτωση η εταιρεία καθίσταται ανταγωνιστική και των EA, Activision, Ubisoft κλπ. που εκδίδουν παραγωγές σχεδόν εξ ορισμού multiformat. Ίδωμεν λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ