EndeavorRX: το πρώτο θεραπευτικό video game

Ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά με ΔΕΠΥ, εγκεκριμένο ήδη για νόμιμη χρήση στις ΗΠΑ

Δεν χρειάζεται να είναι πιστός θιασώτης της συγκεκριμένης μορφής ψυχαγωγίας κάποιος για να έχει παρατηρήσει την επί σειρά δεκαετιών παράλογη και συστηματική δαιμονοποίηση των video games από σημαντικό ποσοστό των μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι, ωστόσο, λίγοι την τελευταία δεκαετία και οι ειδικοί που υποστήριζαν με επιχειρήματα πως τα games έχουν χαρακτηριστικά ικανά να βοηθήσουν ανθρώπους με συγκεκριμένες ασθένειες και άλλα προβλήματα σωματικά ή νοητικά - και αυτοί όλα δείχνουν πως αυτές τις ημέρες δικαιώνονται με την επικείμενη διάθεση του πρώτου video game που έχει σχεδιαστεί επί τούτου για θεραπευτική χρήση.

Το EndeavorRX, όπως είναι το όνομά του, έχει αναπτυχθεί από μία εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα αξιοποίησης αλληλεπιδραστικών ερεθισμάτων στην ιατρική ονόματι Akili Interactive - η οποία μετά από έρευνα πολλών ετών και την βοήθεια πάνω από 600 συμμετεχόντων σχεδίασε τον τίτλο αυτό ως συμπληρωματική θεραπεία για παιδιά που πάσχουν από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ-ADHD). Πρόκειται για μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε ανήλικα παιδιά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και την ενηλικίωσή τους, με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που ξεπερνούν τα 4 εκ. παιδιά 6-12 ετών παγκοσμίως.

Στην διάρκεια των πέντε κλινικών τεστ που διενήργησε η Akili με το EndeavorRX, διαπιστώθηκε πως ένα στα τρία παιδιά που έπαιζαν αυτό το παιχνίδι για 25 λεπτά καθημερινά, για πέντε ημέρες την εβδομάδα επί έναν μήνα, σταμάτησε να έχει μετρήσιμο πρόβλημα διατήρησης προσοχής ή πολλά διακριτικά στοιχεία διάσπασης προσοχής στην συμπεριφορά του. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά πειστικά και σημαντικά ώστε να παρακινήσουν τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να το εγκρίνει πριν από μερικές ημέρες για κανονική, νόμιμη "συνταγογράφηση" από θεράποντες ιατρούς του τομέα αυτού στις ΗΠΑ.

Το EndeavorEX φυσικά δεν είναι ούτε... τυπικό video game δράσης (έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά με αυτήν την διαταραχή και οι μηχανισμοί λειτουργίας του είναι προσαρμοσμένοι στα δικά τους δεδομένα), ούτε πλήρες υποκατάστατο άλλων θεραπευτικών μεθόδων όπως η φαρμακευτική αγωγή και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Λειτουργεί όμως αποτελεσματικά ως συμπληρωματικό τους και η επιτυχία του αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για αρκετά ακόμη ειδικά σχεδιασμένα θεραπευτικά video games τα επόμενα χρόνια. Το EndeavorRX θα γίνει διαθέσιμο για iPhone/iPad σύντομα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ