Εlectronic Arts: εξαγορά της Codemasters... κινηματογραφική

Ο καναδικός κολοσσός με εντυπωσιακή προσφορά της τελευταίας στιγμής "κάνει στην άκρη" την Take2

Τέτοιου μεγέθους επιχειρηματικές κινήσεις σπάνια συμβαίνουν... Σαββατοκύριακο, όμως αυτό ακριβώς φαίνεται πως έγινε τα περασμένα εικοσιτετράωρα στο πλαίσιο μιας εξαγοράς με στοιχεία κινηματογραφικού σασπένς. Ενώ η Take2 Interactive, η εκδότρια των Grand Theft Auto και ήδη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο, είχε πρακτικά ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα στους μετόχους της την εξαγορά της ιστορικής CodeMasters, η Electronic Arts ξημερώματα Δευτέρας με δική της ανακοίνωση επιβεβαίωσε πως εν τέλει εξαγόρασε αυτή την θρυλική βρετανική εταιρεία αντί 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων - όχι μόνο ξεπερνώντας το ποσό των 998 εκ. που είχε προτείνει η Take2, αλλά και πλαισιώνοντας την προσφορά της με καλύτερους όρους.

Δεν θα μάθουμε ποτέ αν η Electronic Arts είχε εξ αρχής σκοπό να διαθέσει τόσα χρήματα για την εξαγορά της CodeMasters ή αν το έκανε ακριβώς έτσι ώστε να μην αποκτήσει την βρετανική εταιρεία η πιο μεγάλη της ίσως ανταγωνίστρια. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Take2 (της οποίας η κεφαλαιοποίηση είναι περίπου η μισή αυτής της ΕΑ) δεν δείχνει πλέον διατεθειμένη να κάνει υψηλότερη αντιπροσφορά, γι' αυτό και ο καναδικός κολοσσός αισθάνεται την άνεση να δηλώσει πως η εξαγορά θα έχει και διαδικαστικά ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Η CodeMasters είναι διάσημη κυρίως για τους τίτλους της αγώνων ταχύτητας με αυτοκίνητα, έχοντας δημιουργήσει τις σειρές F1, DiRT και GRID ανάμεσα σε άλλες. Τα τελευταία 3 χρόνια προσέφερε στους φίλους της κατηγορίας 6 πολύ καλές τέτοιες παραγωγές: τα DiRT 5, F1 2020, GRID, F1 2019, DiRT Rally 2.0 και OnRush. Η ενσωμάτωση αυτών των σειρών games στην συνολική προϊοντική γκάμα της Electronic Arts θα επαναφέρει την δεύτερη πιθανότατα στην κορυφαία θέση των εκδοτριών video games μακροπρόθεσμα και σίγουρα στην κορυφαία αυτών που εστιάζουν στα sports games.

Είναι σε σημασία η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά της χρονιάς μετά από αυτήν της Zenimax Media - id Software, Bethesda, Arcane κ.α. - από την Microsoft. Είναι πολύ πιθανό σε αυτήν την γενιά των συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας να δούμε περισσότερες εξαγορές, συγχωνεύσεις κι ενοποιήσεις εταιρειών απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια για μία σειρά από λόγους. Κάτι, ωστόσο, που απομένει ν' αποδειχθεί αν και κατά πόσο αυτή και παρόμοιες άλλες εξελίξεις είναι εν τέλει ωφέλιμες για την αγορά του gaming συνολικά και για το καταναλωτικό της κοινό ή αν εν τέλει συμφέρουν οικονομικά ορισμένα υψηλόβαθμα δοικητικά στελέχη μόνο (ούτε καν τους δημιουργούς των games αυτούς καθ' αυτούς δηλαδή). Όπως πάντοτε... θα δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ