E3 2016: Xbox One S και επίσημα

Πανομοιότυπη δύναμη αλλά περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες, βελτίωση συνολική

Η ύπαρξη του ανασχεδιασμένου Xbox One, το οποίο δεν διαφέρει στην επεξεργαστική δύναμη και τις γενικές δυνατότητες από το παρόν μοντέλο του συστήματος της Microsoft, είχε διαρρεύσει πολλές ημέρες πριν από την συνέντευξη Τύπου της αμερικανικής εταιρείας. Ακόμη και με αυτό ως δεδομένο, ωστόσο, ο κολοσσός του Redmond κατόρθωσε να κρατήσει μυστικές μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, οι οποίες σε βάθος χρόνου ενδέχεται ν' αποδειχθούν αποφασιστικής σημασίας στις προσπάθειές του να συναγωνιστεί το PS4 της Sony επιτυχημένα.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: το Xbox One S, όπως ονομάζεται, είναι 40% μικρότερο σε όγκο από το αρχικό μοντέλο - γεγονός που τού επιτρέπει, για πρώτη φορά σε Xbox, να ενσωματώνει το τροφοδοτικό του αντί να συνοδεύεται από εξωτερικό (επιτέλους). Ο σχεδιασμός του είναι σαφώς περισσότερο καλαίσθητος και μοντέρνος, έστω και αν είναι βέβαιο πως σε πολλούς δεν θα αρέσει η διχρωμία λευκού/ανθρακί. Θέλουμε να πιστεύουμε πως, σε βάθος χρόνου, θα κυκλοφορήσει και μοντέλο μαύρου/ανθρακί ή έστω ενιαίου μαύρου χρώματος (ώστε να μπορεί να το εντάξει κανείς σε ράφι με τις υπόλοιπες οπτικοακουστικές συσκευές του χωρίς να φαίνεται παράταιρο). Το Xbox One S, άλλωστε, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει και κάθετη τοποθέτηση, κάτι που το αρχικό μοντέλο δεν είχε την δυνατότητα να κάνει.

Τα παραπάνω ήταν ήδη γνωστά εδώ και κάποιες μέρες, αυτό που δεν ήταν ωστόσο γνωστό ήταν η ενσωμάτωση Ultra HD Blu-ray drive (!) στο Xbox One S. Η υποστήριξη στην υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ) ήταν ούτως ή άλλως ευπρόσδεκτη, αλλά όλοι περιμέναμε πως περιοριζόταν στην ύπαρξη θύρας HDMI 2.0 (και προστασίας HDCP 2.2) έτσι ώστε το νέο Xbox One να μπορεί να προβάλλει σωστά Δικτυακό περιεχόμενο 4Κ από υπηρεσίες όπως η Netflix. Η ύπαρξη του Ultra HD BD drive για φιλμ εικόνας 4Κ σε μορφή δίσκου είναι σημαντική αφενός γιατί το PlayStation4 δεν το προσφέρει, αφετέρου γιατί το στοιχείο αυτό καθιστά την απόκτηση ενός Xbox One S θελκτική στα μάτια αυτών που έχουν ήδη τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας και παρακολουθούν τακτικά ταινίες (το φθηνότερο αυτόνομο UHD BD player αυτή τη στιγμή κοστίζει από μόνο του $400). Δεν περιμέναμε ποτέ η Microsoft να... προλάβει την Sony, εταιρεία με πολύ μεγαλύτερη παράδοση στα οπτικοακουστικά, και να κυκλοφορήσει στην αγορά σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης με UHD BD drive πρώτη, όμως συνέβη!

Η ύπαρξη της θύρας HDMI 2.0 και κάποιων ακόμη ρυθμίσεων που έχει κάνει η Microsoft στο hardware του Xbox One S φέρνει στο προσκήνιο και κάτι άλλο: την υποστήριξη χρωματικής γκάμας υψηλής δυναμικής (High Dynamic Range ή HDR) και σε video games, πέραν των ταινιών εικόνας 4Κ. Η τεχνολογία HDR καθιστά πειστικότερη και περισσότερο εντυπωσιακή την εικόνα προσφέροντας πιο πολλές αποχρώσεις ανάμεσα στα φωτεινά και σκοτεινά χρωματικά "άκρα" της - και ειδικά στους φανταστικούς κόσμους των games, που δεν περιορίζονται από την ρεαλιστική χρωματική γκάμα του πραγματικού περιβάλλοντος, περιμένουμε να δούμε μελλοντικά μερικά αληθινά εκθαμβωτικά παραδείγματα.

Σημειώνεται πως η υποστήριξη για την τεχνολογία HDR στα games από προγραμματιστικής πλευράς δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και φυσικά δεν απαιτεί την ανάλυση 4Κ: και "συμβατικής" υψηλής ευκρίνειας να είναι η εικόνα, τα χρωματικά υψηλά δυναμικά μπορεί να τα προσφέρει. Τίτλοι της Microsoft που έχει ήδη επιβεβαιωθεί πως θα υποβοηθούνται χρωματικά από την τεχνολογία HDR περιλαμβάνουν τα Gears of War 4, Scalebound και Forza Horizon 3.

Άλλα αξιοσημείωτα στοιχεία του Xbox One S περιλαμβάνουν βελτιώσεις στο συνοδευτικό χειριστήριο, την υιοθέτηση της τεχνολογίας Bluetooth για την ασύρματη διασύνδεσή τους με το σύστημα της Microsoft (περισσότερο αξιόπιστη σε μεγαλύτερες αποστάσεις) και την ενσωμάτωση θύρας υπερύθρων για διαχείρισή του και με προγραμματιζόμενα τηλεχειριστήρια. Θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον Αύγουστο (δεν έχουμε ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για την ελληνική αγορά) αντί $299 για το εισαγωγικό μοντέλο με αποθηκευτικό χώρο των 500 GB, αντί $349 για το μοντέλο του 1TB και αντί $399 για το μοντέλο των 2TB. Αν και το Xbox One S συνεχίζει να προβληματίζει ως προς το νόημα απόκτησής του με το Scorpio της Microsoft ήδη στον ορίζοντα, δεν παύει να είναι μία επανέκδοση αξιόλογη σε σχέση με το αρχικό μοντέλο. Περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτό θα έχουμε από την πρακτική μας επαφή μαζί του το φθινόπωρο. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ