Ε3 2016: τί περιμένουμε από σένα, Microsoft;

Καινούργια games για Windows 10, ανανεωμένο Xbox One, και... αναβαθμισμένο Xbox One; Ίσως!

Η έκθεση της Ε3 τα προηγούμενα χρόνια ομολογουμένως σηματοδότησε μερικές από τις αληθινά χειρότερες δημόσιες εμφανίσεις του αμερικανικού κολοσσού - με αποκορύφωμα βέβαια αυτήν του 2013, η οποία το μόνο που κατάφερε ήταν να... μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τη ζημιά που είχε προξενήσει στο Xbox One η τραγική του αποκάλυψη έναν μήνα νωρίτερα. Εν έτει 2016, ωστόσο, η Microsoft είναι μία διαφορετική εταιρεία και το Xbox One ένα διαφορετικό σύστημα - και ενώ είναι ίσως αργά για να ανατραπούν τα παρόντα δεδομένα της αγοράς και να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει το Xbox One από το PS4, αυτή η Ε3 θα μπορούσε κάλλιστα ν' αποδειχθεί το εφαλτήριο για μία νέα, καλύτερη φάση της "μάχης" του αμερικανικού κολοσσού με την Sony "για επικράτηση στο σαλόνι". Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Στην συνέντευξη Τύπου της Microsoft όσον αφορά στα νέα μοντέλα Xbox One που φημολογούνται τόσο έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε έναν "άγνωστο Χ" και έναν... γνωστό. Ο "γνωστός" δεν είναι άλλος από το ανανεωμένο Xbox One, το οποίο θα είναι μικρότερο σε όγκο και βάρος, θα καταναλώνει λιγότερο ρεύμα και πιθανώς θα ενσωματώνει περισσότερο αποθηκευτικό χώρο: είναι πρακτικά βέβαιο πως αυτό το "Xbox One Slim" θα αποκαλυφθεί στην Ε3 2016 και θα γίνει διαθέσιμο πολύ σύντομα. Ο "άγνωστος Χ" δεν είναι άλλος από το γενναία αναβαθμισμένο, όχι απλώς ανανεωμένο, Xbox One, το οποίο όμως δεν είναι εφικτό να βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων νωρίτερα από το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο του 2017. Εδώ βρίσκεται και το προφανές δίλημμα για την Microsoft: αποκαλύπτει το αναβαθμισμένο Xbox One έτσι ώστε να ανακόψει τις πωλήσεις του PS4K, ριψοκινδυνεύοντας όμως να στερήσει πάρα πολλές πωλήσεις και από το ανανεωμένο Xbox One, ή όχι; Έλα ντε!

Όλα αυτά πρέπει να τεθούν και στο πλαίσιο του όλου "ενθουσιασμού" που επικρατεί, προς το παρόν τουλάχιστον, για την εικονική πραγματικότητα: το Xbox One δεν έχει σε καμία περίπτωση την ισχύ για να αποδώσει games σε περιβάλλον VR, όμως το αναβαθμισμένο Xbox One πιθανότατα θα την έχει (ψιθυρίζεται μάλιστα και συμβατότητά του με το Oculus Rift). Ίσως η Microsoft θεωρεί "το κίνημα VR" αρκετά σημαντικό ώστε να επωμιστεί το ρίσκο της ανακοίνωσης του επόμενου Xbox, προκειμένου να δημιουργήσει δισταγμούς στο κοινό που ενδιαφέρεται για το PlayStation VR. Το σύστημα "επαυξημένης πραγματικότητας" της Microsoft, πάντως, το Hololens, δεν δείχνει ακόμη έτοιμο να παίξει οποιονδήποτε ρόλο ουσιαστικό στα πράγματα ακόμη, γι' αυτό και δεν περιμένουμε πως θα έχει παρουσία έντονη στην συνέντευξη Τύπου των Αμερικανών (πόσο μάλλον στο περίπτερό τους στην έκθεση).

Πέραν της εικονικής πραγματικότητας... business as usual στο "πράσινο στρατόπεδο" είναι αυτό που περιμένουμε. Η Microsoft είναι πρακτικά βέβαιο πως θα επιδείξει ακόμη περισσότερους τρόπους συνεργασίας ανάμεσα στο Xbox One και τα PC με Windows 10 (ψιθυρίζεται ακόμη και ένα περιφερειακό "αναμεταδότης" α λα Chromecast για προβολή των games για Xbox One σε Η/Υ και των PC games στην τηλεόραση του σαλονιού). Θα επιδείξει κάποια games για Xbox One που θα μεταβούν στα Windows 10 μέσω της πολυσυζητημένης Universal Windows Platform των Αμερικανών - ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα επεκταθούν, και σε ποιο βαθμό, και στα smartphones με Windows 10 Mobile. Σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του στην εξέδρα του Galen Center (όπου θα γίνει η συνέντευξη Τύπου της Microsoft) ο Suhei Yoshida της Sony για να ανακοινώσει επίσημα την δυνατότητα crossplay ανάμεσα στα Xbox One και PS4, αλλά... εχμ. Ναι.

Όσον αφορά στα... "παραδοσιακά" games για Xbox One; Είναι λίγο έως πολύ δεδομένο πως το Gears of War 4, το Halo Wars 2, το Crackdown 3, το Re-Core και το Sea of Thieves θα εμφανιστούν για λιγότερη ή περισσότερη ώρα, όμως είναι οι μη ανακοινωμένες εκπλήξεις που μάς ενδιαφέρουν περισσότερο. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, να αποκαλυφθεί νέο Forza: θα είναι το Horizon 3 και, αν ναι, θα είναι και για Windows 10 εκτός από Xbox One; Τί άλλο υπάρχει στον ορίζοντα για τα Halo; Και τί άλλο υπάρχει... γενικότερα πέρα από τον ορίζοντα της φετινής εορταστικής περιόδου; Η Microsoft χρειάζεται να κρατήσει την αφοσίωση του κοινού που αγαπά τα Xbox αμείωτη για τουλάχιστον 12 ή 18 μήνες ακόμη, αν θέλει να ελπίζει πως το επόμενο Xbox θα προσφέρει ισχυρό ανταγωνισμό στο PS4K - και ο μόνος τρόπος να το επιτύχει αυτό, είναι να επιδείξει στο Los Angeles φέτος την δική της αφοσίωση στα ποιοτικά games που έχουν να προσφέρουν "το κάτι παραπάνω". Θα τα καταφέρει; Το ελπίζουμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ