E3 2016: Η συνέντευξη Τύπου της Sony

Καταιγισμός από ΑΑΑ παραγωγές για το PS4, επίδειξη δύναμης από τους Ιάπωνες

Η τεχνολογία που στηρίζει τα video games είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες τομείς της αγοράς μπορεί να παρακολουθήσει κανείς από κοντά, όμως στο πλαίσιο της έκθεσης Ε3 γίνεται συχνά... επώδυνα σαφές πως τα games αυτά καθ΄αυτά συνεχίζουν να έχουν - τελικά κι αδιαμφισβήτητα - την περισσότερη σημασία. Επώδυνα για την Microsoft, για παράδειγμα, καθώς την ομολογουμένως πολύ καλή συνολικά συνέντευξη Τύπου της ακολούθησε αυτή της Sony. Και ναι μεν οι δύο εταιρείες "έχουν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς" με την επιλογή των Ιαπώνων να μην αναφερθούν στο βελτιωμένο PlayStation4, όμως είναι πολύ δύσκολο να μην τούς αποδώσει κανείς τα εύσημα για τον... καταιγισμό παρουσίασης games και μόνο games για μία και πλέον ώρα, στον οποίο στηρίχθηκε μία από τις πλέον συναρπαστικές τέτοιες εκδηλώσεις των τελευταίων ετών.

Για το κοινό που αγαπά τα PlayStation είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς καλύτερη έναρξη από την αποκάλυψη του νέου God of War για PS4, το οποίο "ενέπνευσε" άλλωστε την όλη συνέντευξη Τύπου με τα θεατρικά σκηνικά, την ζωντανή ορχήστρα και την νεοκλασική κινηματογραφική μουσική. Ο Kratos έχει γεράσει, έχει φύγει από την Ελλάδα, βρίσκεται σε κάποια παγωμένη βόρεια χώρα και έχει έναν γιο που προσπαθεί να εκπαιδεύσει, όμως στο τμήμα του τίτλου που επιδείχθηκε η δράση ήταν τόσο έντονη κι αιματοβαμμένη όσο περιμένει και ζητά το κοινό των God of War - σε απόδοση γραφικών και ήχου ήδη υψηλότερη της συντριπτικής πλειοψηφίας των games του PS4. Aν και μακριά από την ολοκλήρωσή του ακόμη, το νέο God of War δείχνει απίθανο. Τόσο πολύ, ίσως, ώστε να επισκιάζει το εντυπωσιακό νέο survival thriller της Sony Bend, το Days Gone, το οποίο θυμίζει σε πολλά πράγματα το θρυλικό The Last of Us όχι μόνο τεχνικά ή αισθητικά, αλλά και σε επίπεδο μηχανισμών παιχνιδιού, όπως απέδειξε αργότερα η σχετική live επίδειξη.

Την σκυτάλη μετά από το Days Gone παρέλαβαν δύο τίτλοι που περιμέναμε για πολύ καιρό, δείχνοντας και οι δύο εξαιρετικά προσεγμένοι και πανέτοιμοι να διεκδικήσουν μία θέση στο Top 10 των games για PS4: πρόκειται για τα The Last Guardian και Horizon, τελείως διαφορετικού στυλ αλλά ολοφάνερης ποιότητας, τα οποία θα κυκλοφορήσουν στις 25 Οκτωβρίου και 1 Μαρτίου αντίστοιχα. Το Detroit της Quantic Dream, από την άλλη, δείχνει να είναι μία ακόμη από εκείνες τις παραγωγής του David Cage που, αν και οπτικά εκθαμβωτικές, στηρίζονται σε παρωχημένους μηχανισμούς παιχνιδιού για τα σημερινά δεδομένα. Το ίδιο δεν μπορεί να πει κανείς πάντως για το νέο Resident Evil 7 της Capcom, το οποίο όχι μόνο επιλέγει να προβάλλει τα... ανατριχιαστικά ατμοσφαιρικά γραφικά του σε προοπτική πρώτου προσώπου πλέον, αλλά να μπορεί να παιχθεί από την αρχή μέχρι το τέλος (!) σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με τη βοήθεια του περιφερειακού PlayStartion VR της Sony. Κυκλοφορεί μάλιστα σχετικά σύντομα, στις 27 Ιανουαρίου.

Μιλώντας για το PlayStation VR, οι Ιάπωνες όρισαν πλέον συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας για όλο τον κόσμο (η τιμή πώλησης συνεχίζει να είναι στα €399) και στην συνέντευξη Τύπου τους φρόντισαν να δώσουν απάντηση στα παράπονα περί απλοϊκών games από σχετικά μικρές εταιρείες ανάπτυξης για το περιφερειακό αυτό. Ένας νέος τίτλος με το όνομα Farpoint δείχνει επιπέδου ΑΑΑ όσο πολλά "παραδοσιακά" games του PS4, ενώ τα Star Wars Battlefront VR και Batman Arkham VR θα επιτρέψουν στο κοινό των ταινιών να βιώσει εμβληματικές τους σκηνές με τρόπο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο μέχρι σήμερα. Αναλογικά με αυτά, τα δύο Call of Duty - το νέο Infinity War και η βελτιωμένη επανέκδοση του αρχικού, η οποία θα το συνοδεύσει στα καταστήματα - δείχνουν τυπικές και διεκπεραιωτικές. Ίσως, φυσικά, γιατί είναι.

Η συνέντευξη Τύπου της Sony θα μπορούσε, αν θέλει να είναι κανείς ακριβοδίκαιος, να είχε τελειώσει σε αυτό το σημείο και όλοι να έφευγαν από το Shrine Auditorium απολύτως ικανοποιημένοι, όμως οι Ιάπωνες είχαν... άλλες προθέσεις. Εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την συγκυρία αυτή για να αποκαλύψουν μέσα από ένα σουρεαλιστικό αλλά απίστευτα εντυπωσιακό video (τα γραφικά του οποίου όμως δημιουργούνταν σε πραγματικό χρόνο) το Death Stranding, τον πρώτο τίτλο του θρυλικού Hideo Kojima των Metal Gear Solid από την ημέρα που διέκοψε τη συνεργασία του με την Konami. Και πριν... καλά-καλά συνέλθει το κοινό από την συγκλονιστική σεκάνς, αληθινά τηλεοπτικής ποιότητας και με πρωταγωνιστή τον Norman Reedus των The Walking Dead, στην οθόνη εμφανίστηκε με τον δικό του αμίμητο τρόπο ο... Spiderman (!), με την νέα στολή του από την ταινία Captain America: Civil War, να κινείται σε αστικά περιβάλλοντα ασύλληπτου επιπέδου λεπτομέρειας. O τίτλος αναπτύσσεται από τους βετεράνους δημιουργούς της Insomniac, βάσει νέου σεναρίου που έχει γραφεί σε συνεργασία με την Marvel.

Είναι αλήθεια πως το τί μέλλει γενέσθαι με το PS4, το PS4K, το Xbox One S και το Scorpio μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες είναι ένα παιχνίδι σκακιού, επιλογών στρατηγικής και marketing που βρίσκεται ακόμη στις πρώτες κινήσεις του. Η σημασία του παιχνιδιού αυτού μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να υποτιμηθεί - όμως η Sony στο Los Angeles υπενθύμισε εμφατικά σε όλους ότι... όσο γίνονται αυτές οι κινήσεις στην σκακιέρα, εκείνη συνεχίζει να προσφέρει στους κατόχους PlayStation4 όλο και περισσότερες top παραγωγές που ενισχύουν την αξία του. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνει, εν τέλει, τα 40 και πλέον εκατομμύρια καταναλωτές που τήν εμπιστεύτηκαν αγοράζοντας ένα PS4 την τελευταία τριετία. Και για τις μελλοντικές εξελίξεις που θα προκύψουν από τα σχέδιά της για το 2017 και πέρα από αυτό... έχουμε καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ