Ε3 2016: Ετοιμάζουμε βαλίτσες για LA

Τί έχουμε προγραμματίσει, τί θα δούμε, σε τί... ελπίζουμε!

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι όλα έτοιμα: ο εξοπλισμός έχει ελεγχθεί, το πρόγραμμα των συναντήσεων και των παρουσιάσεων έχει παγιωθεί και το Αθηνόραμα Digital έχει ετοιμάσει τις βαλίτσες του για το μακρινό Los Angeles. Εκεί θα καλύψει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά όλα τα συναρπαστικά κι ενδιαφέροντα που θα αποκαλυφθούν στην Electronic Entertainment Expo (για τους φίλους Ε3), τη μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς για την αγορά του gaming και μία από τις μεγαλύτερες για το χώρο του home entertainment συνολικά. Και μία, ομολογουμένως, από τις πλέον... παράξενες στην ιστορία του θεσμού, καθώς δείχνει να είναι μία Ε3 που θα χαρακτηριστεί περισσότερο από τα προϊόντα που θα "λάμψουν διά της απουσίας τους", παρά από αυτά που θα βρίσκονται εκεί!

Αναφερόμαστε, φυσικά, στα τρία συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης που βρίσκονται στον χρονικό ορίζοντα των εννέα επόμενων μηνών. Το ένα είναι προφανώς το Nintendo NX, το οποίο θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται ως η τελευταία ευκαιρία της ιαπωνικής εταιρείας να διατηρήσει την παρουσία της στην αγορά του gaming ουσιαστική. Το δεύτερο είναι το αναβαθμισμένο PlayStation4 - ή PS4K όπως έχουμε συνηθίσει να το ονοματίζουμε για την ώρα - το οποίο επιβεβαιώθηκε μεν με τρόπο συζητήσιμο από την Sony αλλά ούτε θα παρουσιαστεί ούτε θα σχολιαστεί από τα στελέχη της στο Los Angeles. Το τρίτο δεν είναι άλλο από το επίσης αναβαθμισμένο Xbox One, αυτό με το μέχρι στιγμής γνωστό ως "Scorpio", το οποίο δεν αναμένεται νωρίτερα από τα μέσα του 2017. Με αυτό η Microsoft θα ήθελε να πετύχει "την μεγάλη ανατροπή" καθώς, αν η φημολογία αληθεύει, ενδέχεται να είναι ισχυρότερο από το PS4K και μάλιστα αρκετά ισχυρό ώστε να αξιοποιεί το Oculus Rift.

Δεν είναι κανενός είδους υπερβολή πως αυτά τα τρία συστήματα διά της απουσίας τους, και τα games εικονικής πραγματικότητας - που επίσης σχετίζονται με τα συστήματα αυτά - θα επισκιάσουν ο,τιδήποτε άλλο παρουσιαστεί στην φετινή Ε3. Στον... πραγματικό κόσμο της εορταστικής περιόδου θα παίξουν τον ρόλο τους άλλοι παράγοντες φυσικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων για όλους θα προέλθει από τα "παραδοσιακά" games, στα συστήματα που έχουν τις αξιόλογες εμπορικά πελατειακές βάσεις: τα PS4, Xbox One Και PC. Όμως πολλές Ε3 αποδείχθηκαν προάγγελοι αλλαγών με βάθος μεγαλύτερο του έτους και, αν μπορούμε ήδη να χαρακτηρίσουμε την Ε3 2016 με κάποιον τρόπο, τότε είναι σίγουρα αυτός: είναι πολύ πιθανό να "γραφεί στην ιστορία" ως η έκθεση που προηγήθηκε αληθινά μεγάλων αλλαγών στο μοντέλο που στήριζε μέχρι φέτος την αγορά του gaming. Η έκθεση στη χρονιά της οποίας οι Sony, Microsoft και πιθανότατα η Nintendo άρχισαν την στροφή προς το μοντέλο της Apple και της Samsung, όπως αυτές το καθιέρωσαν στα smartphones ή τα tablets τους.

Σε κάθε περίπτωση, το Αθηνόραμα Digital έχει προγραμματίσει και φέτος - όπως κάθε χρόνο - να παρευρεθεί σε μία σειρά από σημαντικές παρουσιάσεις και events που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της Ε3 2016. Περιλαμβάνονται, φυσικά, οι καθιερωμένες πλέον συνεντεύξεις Τύπου των Sony και Microsoft, αλλά και μία σειρά από παρουσιάσεις games "κεκλεισμένων των θυρών", συνεντεύξεις με στελέχη εταιρειών και δημιουργούς ΑΑΑ τίτλων. Δεδομένος είναι, άλλωστε, ο όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος επαφής με παραγωγές που μεγάλες εκδότριες εταιρείες όπως οι Ubisoft, Take Two, Square Enix και Namco και άλλες θα επιδεικνύουν στα περίπτερά τους στον εκθεσιακό χώρο του Los Angeles Convention Center.

Στις βαλίτσες μας, πάντως, δεν μεταφέρουμε μόνο τις προσδοκίες για τα πράγματα που ξέρουμε ότι θα δούμε - αλλά και ένα σωρό ερωτήσεις για όσα... δεν ξέρουμε και ελπίζουμε να μας εκπλήξουν! Έχει όντως "κρυφούς άσσους στο μανίκι της" η Sony για το PS4 στο υπόλοιπο της χρονιάς ή θα στηριχθεί μόνο στα Gran Turismo Sport και The Last Guardian; Υπάρχει στην σειρά των games που θα συνοδεύσουν το PS VR στα καταστήματα, ένα ή περισσότερα αληθινά "system sellers"; Πώς σκοπεύει η Microsoft να υποστηρίξει το Xbox One στην επερχόμενη εορταστική περίοδο; Ποιά είναι τα σχέδιά της για την περαιτέρω συνεργασία του συστήματός της με PC βασισμένα σε Windows 10; Και θα προσφέρουν επιτέλους οι Ubisoft, EA και Activision υψηλότερου τεχνικού επιπέδου εκδόσεις των τίτλων τους για PC, τέτοιες που να μην περιορίζονται από τις προδιαγραφές των PS4/Xbox One;

Σε όλα τα παραπάνω ελπίζουμε να έχουμε απαντήσεις - αν όχι, σίγουρα θα έχουμε σχολιασμό, όπως άλλωστε και για όλα τα σημαντικά που θα προκύψουν στο πλαίσιο της Ε3 2016. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital θα έχουν την ευκαιρία να ανατρέχουν σε όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώνουμε και δημοσιεύουμε για το θέμα, μέσα από την ειδική ενότητα που δημιουργήσαμε. Έρχεται εβδομάδα Ε3, λοιπόν: σύμφωνα με το αγαπημένο ραδιοφωνικό κλισέ... "μείνετε συντονισμένοι"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ