Ε3 2015: Tί περιμένουμε από σένα, Sony;

Σχέδιο μάχης για τα Χριστούγεννα, νέο μοντέλο PS4 - και κάποια έκπληξη, ίσως;

H περίπτωση των Ιαπώνων είναι η πλέον... περίεργη όσον αφορά στη φετινή Ε3: σπάνια παρακολουθεί κανείς τον έως τώρα αδιαμφισβήτητο νικητή στην μάχη για την επικράτηση της σύγχρονης ψηφιακής διασκέδασης να έρχεται στο Los Angeles... έχοντας τα πιο πολλά ν' αποδείξει! Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ακριβώς αυτό συμβαίνει με τη Sony και το PlayStation4 στη συγκεκριμένη Ε3. Η μέχρι σήμερα πορεία του συστήματός της δύσκολα θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όμως τα δεδομένα το τελευταίο 12μηνο έχουν αλλάξει. Όποιο αρχικό λάθος της Microsoft εκμεταλλεύτηκαν άριστα οι Ιάπωνες, οι Αμερικανοί το έχουν εν πολλοίς διορθώσει πια, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του PS4 - το προφίλ του ως σύστημα εστιασμένο στο gaming και όχι σε δευτερεύουσες λειτουργίες όπως το... τηλεοπτικό πρόγραμμα ή τα γενικής χρήσης apps - το διεκδικεί πλέον και το Xbox One, μετά από την αλλαγή στρατηγικής που ξεκίνησε από το διορισμό του Phil Spencer.

Εν πολλοίς, η Sony στην Ε3 2015 καλείται να αποδείξει πως το PS4 δικαίως - και όχι βάσει ευνοϊκών συνθηκών απλώς - κατέχει την καλύτερη με διαφορά θέση στην αγορά του video gaming αυτή τη στιγμή. Και δεν θα είναι κάτι εύκολο. Ακόμη και μία "διαγώνια" ματιά στο πρόγραμμα κυκλοφοριών του νέου οικιακού PlayStation για το 2015 αποκαλύπτει πλούσια μεν γκάμα διαφορετικών games και γενικό επίπεδο ποιότητας υψηλό, μα δυσανάλογα λίγες αποκλειστικές παραγωγές και ακόμη λιγότερες "ειδικού βάρους". Το Xbox One υπερέχει κατά κράτος φέτος στον συγκεκριμένο τομέα και, ενώ αυτό δεν εξασφαλίζει απολύτως τίποτε από πλευράς εμπορικής, είναι ένα στοιχείο που θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η Sony. Η στενή της συνεργασία με μεγάλες εκδότριες εταιρείες σε games που θα κυκλοφορήσουν και αλλού, αλλά έτσι ώστε στο PS4 αυτά να προσφέρουν ενδιαφέροντα πρόσθετα, αποδεδειγμένα λειτουργεί (τα Destiny και GTA V είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα). Το φετινό αντίστοιχο θα είναι το Batman Arkham Knight, το Star Wars Battlefront και... τί άλλο; Αναμένουμε απαντήσεις σε αυτό!

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, προφανώς, ότι δεν θα ακούσουμε για νέες αποκλειστικές παραγωγές του PS4 - σημαίνει όμως πως αυτές είτε βρίσκονται στον ορίζοντα πέραν των Χριστουγέννων, όπως τα Street Fighter V και Uncharted 4, είτε είναι βεληνεκούς μικρότερου, όπως π.χ. τα No Man’s Sky και Until Dawn. Υπάρχουν... υποψίες για δύο τουλάχιστον αποκλειστικά games του PS4 που θα κυκλοφορήσουν έως το Δεκέμβριο, τα οποία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Αλλά με τα remakes των Uncharted, God of War, Tearaway και Ratchet & Clank ήδη επιβεβαιωμένα, ελπίζουμε πραγματικά να είναι τουλάχιστον καινούργιες παραγωγές. Θα είναι το σχεδόν... μυθικό πια The Last Guardian; Θα είναι ένα Gran Turismo 7 Prologue; Θα είναι κάτι άλλο που έχει κατορθώσει να μείνει απολύτως μυστικό τα τελευταία δύο χρόνια; Το σίγουρο είναι πως περισσότερο απ' όλα θα θέλαμε να είναι κάτι πρωτότυπο, διαφορετικό και τολμηρό γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών που έχουν φιλοξενηθεί μέχρι στιγμής στο PS4 είναι (όπως και στο Xbox One), "ασφαλείς" και προβλέψιμες.

Για το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της Sony, αυτό που μέχρι σήμερα είναι γνωστό ως Project Morpheus, επίσης περιμένουμε πως στην φετινή Ε3 θα αποκτήσουμε επιτέλους σαφέστερη εικόνα. Το προϊόν έχει, άλλωστε, επιβεβαιωθεί για εμπορική διάθεση έως τον ερχόμενο Απρίλιο και, ενώ το διάστημα αυτό ακούγεται μεγάλο, δεν είναι καθόλου: η Sony θα πρέπει θεωρητικά να μάς δείξει εργαστηριακό μεν μοντέλο, αλλά με τελικές τεχνικές προδιαγραφές, αν σκοπεύει να το συνοδεύσει με αρκετούς τίτλους (και όχι μόνο games) στην παγκόσμια αγορά. Όχι, όπως και πολλοί άλλοι ούτε εμείς πιστεύουμε πως το Project Morpheus θα σημειώσει... τρομακτική εμπορική επιτυχία αμέσως ή πως θα αποτελέσει σημαντικό "πυλώνα" στη στρατηγική της Sony για το 2016 όσον αφορά στα σχετικά έσοδα. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι το μόνο προϊόν του είδους που δεν θα χρειάζεται ικανό PC για να αξιοποιηθεί, όπως και το μόνο που την ημέρα της κυκλοφορίας του θα βρει ήδη ικανοποιητική εγκατεστημένη βάση για να απευθυνθεί. Γνωστοποίηση της επίσημης ονομασίας του και τιμή πώλησης δεν περιμένουμε, μεν, περιμένουμε όμως αρκετό χρόνο δοκιμών μαζί του ώστε να αντιπαραβάλλουμε τις εντυπώσεις μας τις περυσινές με το, πιθανώς, τελικό μοντέλο.

Μιλώντας για δευτερεύοντα μεν στοιχεία σε σχέση με τα παραπάνω - αλλά όχι ασήμαντα στο γενικότερο πλαίσιο των προϊόντων PlayStation - αναμένουμε να διαπιστώσουμε: (α) αν και κατά πόσο η Sony συνεχίζει να πιστεύει στο PS Vita (και αν σκοπεύει να το αποδείξει έμπρακτα), (β) κατά πόσο προτίθεται να υποστηρίξει με την υπηρεσία PlayStation Now αγορές μικρότερης σημασίας (όπως η ελληνική), αλλά και (γ) σε ποιό βαθμό θεωρεί πως έχει νόημα να επεκτείνει τις λειτουργίες πολυμέσων και άλλες πρόσθετες δυνατότητες του PlayStation4 μέσω σχετικών αναβαθμίσεων. Θα έχει ενδιαφέρον, δε, να διαπιστώσουμε πώς σκοπεύει η Sony να "απαντήσει" στην μειωμένη πια τιμή του Xbox One, καθώς και στο μοντέλο του δεύτερου με σκληρό δίσκο χωρητικότητας 1 TB. Ανακοίνωση μείωσης τιμής του PS4 στο Los Angeles, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμένουμε - όχι... per se, τουλάχιστον. Μικρή "ρύθμιση" όμως του τωρινού μοντέλου και ανακοίνωση νέου με σκληρό δίσκο του 1 TB...; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ