Ε3 2015: Τί περιμένουμε από σένα, Nintendo;

Δυστυχώς... όχι και πολλά, πολύ θα θέλαμε ωστόσο να διαψευστούμε με εκπλήξεις!

Από τις τρεις "παραδοσιακές δυνάμεις" της αγοράς του video gaming την τελευταία δεκαπενταετία, η Nintendo είναι η ευκολότερη να τοποθετηθεί στην φετινή Ε3 όσον αφορά στη δυναμική και τις προσδοκίες που πηγάζουν από αυτήν. Τα πράγματα είναι απλά: η Nintendo δεν έχει καμία δυναμική και δεν υπάρχει τίποτε αληθινά άξιο λόγου που μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν φέτος στο Los Angeles. Ακούγεται σκληρό και - στα αυτιά των αμετανόητων fanboys της - ίσως άδικο, μα είναι η πικρή αλήθεια: η ιαπωνική εταιρεία έχει βάλει η ίδια τον εαυτό της σε αυτή τη θέση με τις διαδοχικά άστοχες και ανόητες επιλογές της, θέτοντας την παρουσία της στην αγορά σε τροχιά... ασημαντότητας. Εκτός αν η ίδια φροντίσει για το αντίθετο, φυσικά, κάτι που όμως δεν φαίνεται πως προτίθεται να κάνει άμεσα.

Συγκεκριμένα: με το WiiU να έχει και επίσημα αποτύχει εμπορικά - βρίσκεται μακράν στην τρίτη θέση πίσω από τα PS4 και Xbox One, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε την πορεία του στην αγορά ένα χρόνο νωρίτερα - η Nintendo ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Ε3 2015 γνωρίζοντας ήδη πως θα έχει παρουσία ισχνή. Οι ανεξάρτητες εταιρείες ανάπτυξης games δεν την υποστηρίζουν πια, η μοναδική ΑΑΑ παραγωγή στον ορίζοντα του WiiU (το The Legend of Zelda) θα κυκλοφορήσει το 2016 και δεν θα βρίσκεται καν στην έκθεση, ενώ οι όποιες "αναλαμπές" τύπου StarFox και Mario Maker δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετές για να προσφέρουν στην παρουσία της Nintendo στο Los Angeles οποιουδήποτε είδους "ειδικό βάρος".

Δεν είναι τυχαίο που οι Ιάπωνες δεν έχουν διοργανώσει συνέντευξη Τύπου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αλλά καταφεύγουν στα... μαγνητοσκοπημένα Nintendo Direct: διαφορετικό σενάριο θα ήταν απλά τραγελαφικό ως εικόνα για τον γίγαντα του Kyoto. Ακόμη κι αν επέλεγε να μην μιλήσει για το άμεσο αλλά για το μεσοπρόθεσμο μέλλον της, ωστόσο, η Nintendo... και πάλι δεν θα είχε κάτι άξιο λόγου να πει: το επόμενο σύστημά της, το πολυσυζητημένο NX, βρίσκεται το λιγότερο 18 μήνες μακριά και είναι πρακτικά βέβαιο πως πολλά από τα σημαντικά του στοιχεία δεν έχουν ακόμη παγιωθεί. Ειδικά αν όντως στοχεύει στη δημιουργία μίας ενιαίας "πλατφόρμας" με φορητό και οικιακό σύστημα που μοιράζονται τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Μην θέλοντας πιθανώς να κάνει το ίδιο τραγικό λάθος με αυτό που έκανε πριν από τρία χρόνια - όταν ανακοίνωσε το WiiU υπερβολικά νωρίς με αποτέλεσμα να... "συνταξιοδοτήσει" βίαια και ίσως πρόωρα το Wii - η Nintendo στην Ε3 2015 δεν θα μιλήσει για το NX. Αν και κατά πόσο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία με το WiiU να "πνέει τα λοίσθια" ήδη, είναι ένα άλλο θέμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως, αν δεν μιλήσει για hardware και δεν μιλήσει για software (και σίγουρα όχι για online υπηρεσίες όπου "δεν το' χει" ούτως ή άλλως), τότε... για τί ακριβώς θα μιλήσει; Γι' αυτό ακριβώς ξαναγυρίζουμε στο ίδιο σημείο: μην έχοντας να επιδείξει κάτι, η Nintendo είναι προδιαγεγραμμένο πως - εξαιρουμένης αληθινά απίστευτης έκπληξης - θα έχει μετριότατη στην καλύτερη περίπτωση, σχεδόν ανύπαρκτη στη χειρότερη, παρουσία στην Ε3.

Είναι μία δυσάρεστη εικόνα και μία απ' όλους μας ανεπιθύμητη εξέλιξη, η οποία ωστόσο δεν παύει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα δυστυχώς - όπως και στη θέση της Nintendo στην αγορά αυτή τη στιγμή. Εκπλήξεις τύπου Splatoon είναι ευπρόσδεκτες αλλά όχι αρκετές για να επαναφέρουν στην πορεία του ένα τρένο που δείχνει (με τα παρόντα δεδομένα πάντοτε) να έχει εκτροχιαστεί. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, "στο παρασκήνιο" οι Ιάπωνες να χρησιμοποιούν όλον αυτόν τον "νεκρό χρόνο" του 2014 και του 2015 ώστε να εξελίσσουν την τεχνογνωσία τους όσον αφορά στην Δικτυακή υποδομή και τις σχετικές υπηρεσίες, αλλά και να μελετούν ένα σχέδιο επιστροφής που δεν... ακούγεται καλό μόνο "στα χαρτιά" (όπως το ιδιότυπο χειριστήριο του WiiU). Με αυτόν τον τρόπο η Nintendo θα μπορέσει να διεκδικήσει τουλάχιστον μία θεαματική, εντυπωσιακή Ε3 2016. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ